Incercarea la Tractiune a Metalelor

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Incercarea la tractiune a metalelor este incercarea la care sunt supuse epruvetele,prin aplicarea in sensul axului longitudinal a unei sarcini progresive de tractiune.
Prin incercarea la tractiune se determina o serie de caracteristici mecanice,pe care le vom defini mai jos si care permit a se face o apreciere asupra comportarii materialului in solicitarile la care va fi supus in timpul solicitarii sale.
Prin definitie,numim incercare statica a unui material,aceea la care soli-citarea exterioara ,, forta sau cuplu" se aplica epruvetei lent,progresiv,incepand de la zero pana la valoarea finala,in general pana la rupere. Se considera ca forta se aplica lent in cazul cand viteza de incercare nu depaseste .
Pentru un material supus la intindere,se poate face reprezentare grafica a relatiei ce exista intre eforturile de limitare normale,, ,, ce apar in piesa si deformatiile specifice ,, ,,.Aceasta relatie este reprezentata prin curba caracteristica a materialului.
Avand in vedere aceasta curba,va trebui sa luam in considerare mai multe calcule si formule importante.Astfel:
1.Limita de proportionalitate
Limita de proportionalitate (punctul P) notata cu ,, ,,este valoarea lui,, ,,pana la care este valabila legea lui Hooke:
Dupa aceasta limita ,cresterea deformatiei nu mai este proportionala cu crestereefortului unitar. 
Fig. 1
Aceasta se calculeaza din relatia ,unde este forta la limita de proportionalitate iar aria initiala a sectiunii epruvetei. Coeficientul de proportionalitate E,care leaga efortul unitar , de lungime specificata ,se nu numeste modul de elasticitate (longitudinal).Pentru otel , valoarea sa este in jurul a 2,1 x 10 .
2. Limita de elasticitate
Limita de elasticitate (punctul E) notat cu , este valoarea efortului unitar pana la care materialul romane perfect elastic ,adica dupa anularea efortului de intindere ,revine exact la lungimea initiala ,deci nu are deformatii permanente .Experientele nu arata ca in realitate materiale perfect elastice nu exista si ca in totdeauna corpul ,dupa ce a fost intins , romane cu o deformatie permanenta. S-a ales , in mod conventional valoarea deformatiei permanente ,care sa defineasca limita de elasticitate ,acesta corespunzand unei deformatii permanente de 0.25%, obtinuta dupa descarcarea epruvetei .
3 Limita de curgere 
Limita de curgere sau limita deformatiilor mari , (punctul C) notata cu , este valoarea efortului unic la care epruveta se deformeaza fata ca sarcina sa mai creasca .Pentru unele materiale , acest lucru nu poate fi observat la aparatul indicator al masinii de incercat ; atunci se determina limita de curgere ,in mod conventional ,pe baza deformatiei permanente de 0,26 , obtinuta dupa descarcarea epruvetei ; in acel caz ea se noteaza .
4 Rezistenta de rupere
Rezistenta de rupere (punctul R) ,este efortul unitar corespunzator valorii maxime a sarcinii. Ea este egala cu :
Unde : - este forta maxima inregistrata la incercare ;
- este aria sectiunii initiale a epruvetei
5 Lungimea specifica la rupere
Punctul unde se produce ruperea (S) este punctul caruia ii corespunde lungimea specifica la rupere .Acesta este raportul intre cresterea lungimii epruvetei intre repere , dupa rupere ( ) si lungimea initiala 
Adesea lungimea specifica la rupere se da in procente notandu-se cu 
De asemenea in urma ruperii se poate determina gatuirea la rupere , care este raportul dintre micsorarea suprafetei sectiunii transversale a epruvetei dupa rupere si suprafata initiala .


Fisiere in arhiva (1):

  • Incercarea la Tractiune a Metalelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!