Fonte Albe

Extras din referat Cum descarc?

Fonte albe
Fonta este aliajul fierului cu carbonul, care contine intre 2,06% si 4,3% carbon. In afara de fier si carbon, atat fontele cat si otelurile, mai contin, in cantitati mici, si alte elemente - siliciu ,mangan, sulf, fosfor(numite elemente insotitoare)- care nu au putut fi complet indepartate in procesul de elaborare sau care au fost introduse in mod voit, pentru a le conferi anumite proprietati (elemente de aliere).
Fonta se obtine prin topirea si reducerea minereurilor de fier in cuptoare speciale numite furnale.
Fontele obtinute in furnale se numesc fonte brute.
Dupa compozitia chimica se deosebesc in fonte brute obisnuite si fonte brute aliate. Ele pot fi folosite in:
elaborarea otelului(fonte pentru afinare)
turnarea pieselor (fonte pentru turnatorie)
Fonta prezinta urmatoarele caracteristici generale:
- se toarna bine,
- se lucreaza prin aschiere, dar nu se poate prelucra plastic(nu se poate lamina sau forja)
- nu se poate suda.
Fontele turnate in piese mai sunt numite si fonte de a doua topire si se obtin din fonte brute, prin retopirea in cuptoare speciale (cubilouri) in scopul inlaturarii impuritatilor si a obtinerii anumitor compozitii. Ele pot fi : fonte cenusii, fonte nodulare si fonte maleabile.
*Fontele cenusii (simbol Fc, urmat de cifra care ii indica rezistenta minima de rupere la tractiune,in daN/cm2), se toarna foarte bine si se prelucreaza prin aschiere, fiind ieftine.
**Fontele nodulare (simbol Fn - fonta cu grafit nodular), se obtin prin adaugarea de magneziu in baia de fonta. Prezinta proprietati mecanice la fel de bune ca otelul si se toarna la fel de bine ca fonta cenusie.
***Fontele maleabile (simbol Fm), se obtin printr-un tratament termic special (de maleabilizare), se poate prelucra bine prin aschiere si are proprietati mecanice apropriate de ale otelului.
Fierul topit obtinut in furnalul inalt, venind in contact cu cocsul din partea de jos a furnalului, contine diferite procente de carbon dizolvat (de obicei 3 sau 4%), impreuna cu siliciu, mangan, fosfor si sulf in cantitati mai mici. Aceasta fonta este deseori turnata in bare.
Cand fonta se prepara prin racire brusca din stare lichida, are culoarea alba si se numeste fonta alba. Ea consta in general din compusul cementita, Fe3C, o substanta rigida, casanta.
Fonta cenusie, obtinuta prin racire inceata, consta din graunte cristaline de fier pur (numit ferita) si fulgi de grafit. Atat fonta alba, cat si cea cenusie sunt casante, deoarece principalul constituent al celei dintai, cementita, este casanta iar ultima este slabita de fulgii de grafit distribuiti prin ea si de ferita dura continuta.
Fonta maleabila, care este mai dura si mai putin casanta decat cea alba sau cenusie, se prepara prin tratarea la cald a fontei cenusii cu o compozitie convenabila. In acest tratament, fulgii de grafit se unesc in particule globulare, care, din cauza ariilor sectiunilor traversale mici, slabesc ferita mai putin decat o fac fulgii.
Fonta este cea mai ieftina varietate de fier, dar folosirea ei este limitata din cauza rezistentei mici. O mare parte din ea se foloseste la prepararea otelului, iar o cantitate mai mica, a fierului forjat.
Mai exista, de asemeni, diverse criterii de clasificare a fontei, dintre care cele mai importante sunt urmatoarele:
o Dupa natura incarcaturii agregatului de elaborare
- Fonte de prima fuziune - se obtin in furnal, utilizandu-se in incarcatura minereu de fier in combinatie sau nu cu fonta veche, otel vechi, span, deseuri metalice.
- Fonte de a doua fuziune - se obtin prin procesarea undei incarcaturi metalice in stare solida sau lichida si sunt turnate de regula in forme de piese.
o Dupa forma in care se afla carbonul
- Fonte cenusii -sunt fontele in care carbonul este sub forma de grafit si solutie, in toate cazurile, sau sub forma de grafit, solutie si cementita legata, in cazul in care matricea metalica nu este feritica
- Fonte albe -sunt fontele in care carbonul este sub forma de cemetita si solutie.
- Fonte pestrite - sunt fontele care reprezinta un amestec mecanic de fonta cenusie si fonta alba.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fonte Albe.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!