Fonte

Extras din referat Cum descarc?

Fonta este aliajul fierului cu carbonul, care contine intre 2,06% si 4,3% carbon. In afara de fier si carbon, atat fontele cat si otelurile, mai contin, in cantitati mici, si alte elemente - siliciu ,mangan, sulf, fosfor(numite elemente insotitoare)- care nu au putut fi complet indepartate in procesul de elaborare sau care au fost introduse in mod voit, pentru a le conferi anumite proprietati (elemente de aliere).
Fonta se obtine prin topirea si reducerea minereurilor de fier in cuptoare speciale numite furnale.
Fontele obtinute in furnale se numesc fonte brute.
Dupa compozitia chimica se deosebesc in fonte brute obisnuite si fonte brute aliate. Ele pot fi folosite in:
- elaborarea otelului(fonte pentru afinare)
- turnarea pieselor (fonte pentru turnatorie)
Fonta prezinta urmatoarele caracteristici generale:
- se toarna bine,
- se lucreaza prin aschiere, dar nu se poate prelucra plastic(nu se poate lamina sau forja)
- nu se poate suda.
Fontele turnate in piese mai sunt numite si fonte de a doua topire si se obtin din fonte brute, prin retopirea in cuptoare speciale (cubilouri) in scopul inlaturarii impuritatilor si a obtinerii anumitor compozitii. Ele pot fi : fonte cenusii, fonte nodulare si fonte maleabile.
*Fontele cenusii (simbol Fc, urmat de cifra care ii indica rezistenta minima de rupere la tractiune,in daN/cm2), se toarna foarte bine si se prelucreaza prin aschiere, fiind ieftine. Sunt obtinute prin racire inceata, constau din graunte cristaline de fier pur (numit ferita) si fulgi de grafit. 
**Fontele fonta cu grafit nodular (simbol Fn - fonta cu grafit nodular), se obtin prin adaugarea de magneziu in baia de fonta. Prezinta proprietati mecanice la fel de bune ca otelul si se toarna la fel de bine ca fonta cenusie. La aceste fonte grafitul se obtine sub forma sferoidala, repartizat intr- o masa metalica de baza feritica sau ferito-perlitica
***Fontele maleabile (simbol Fm), se obtin printr-un tratament termic special (de maleabilizare), se poate prelucra bine prin aschiere si are proprietati mecanice apropriate de ale otelului. Sunt mai dure si mai putin casante decat cele albe sau cenusii, se prepara prin tratarea la cald a fontei cenusii cu o compozitie convenabila. In acest tratament, fulgii de grafit se unesc in particule globulare, care, din cauza ariilor sectiunilor traversale mici, slabesc ferita mai putin decat o fac fulgii.
Fierul topit obtinut in furnalul inalt, venind in contact cu cocsul din partea de jos a furnalului, contine diferite procente de carbon dizolvat (de obicei 3 sau 4%), impreuna cu siliciu, mangan, fosfor si sulf in cantitati mai mici. Aceasta fonta este deseori turnata in bare.
Cand fonta se prepara prin racire brusca din stare lichida, are culoarea alba si se numeste fonta alba. Ea consta in general din compusul cementita, Fe3C, o substanta rigida, casanta.
Fonta maleabila, care este mai dura si mai putin casanta decat cea alba sau cenusie, se prepara prin tratarea la cald a fontei cenusii cu o compozitie convenabila. In acest tratament, fulgii de grafit se unesc in particule globulare, care, din cauza ariilor sectiunilor traversale mici, slabesc ferita mai putin decat o fac fulgii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fonte.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!