Ecruisarea

Extras din referat Cum descarc?

1.ECRUISAREA:
Procesul de schimbare a formei si dimensiunilor grauntilor cristalini poarta numele de deformare plastica. In urma acestei deformarii plastice apare o stare a metalului cu proprietatii medificate care poarta numele de ecruisare .
In timpul deformarii plastice intervin anumite bariere , piedici sau incetinirii ale miscarii dislocatiilor , toate aceste determinand ecruisare. La deformarea plastica dislocatiile emise de sursele Frank-Read se deplaseaza pana cand intalnesc anumite bariere iar pentru a putea continua deformare plastica trebuie invinsa rezistenta opusa de aceste bariere . Rezistenta poate fi invinsa numai daca gradul de deformare creste lucru care duce la cresterea tensiunii dar in acelasi timp si la cresterea numarului de bariere.Metalele ecruisate au rezistenta cu atat mai mare cu cat gradul de deformare creste. Pe masura ce gradul de deformare (e) creste capacitatea de deformare (d) se va reduce ex fig 1.1 
Fig 1 .1 
Starea de ecruisare este instabila din punct de vedere termodinamic si este recomandata pieselor car nu urmeaya a mai fi deformate plastic. Ecruisarea se poate mentine timp indelunat la temperaturii normale dar se poate reduce odata cu cresterea temperaturii . Astfel are loc trecerea la o stare mult mai stabila , o stare neecruisata . Deci ecruisarea este proprietatea metalelor de a se durifica in urma prelucrarii mecanice la rece si multe piese deformate plastic la rece capata o stare de ecruisaj caracterizata prin rezistenta mecanica mai mare , duritate , fragilitate ridicata , dar plasticitate scazuta.Inlaturarea acestei starii se face prin incalzirea corespunzatoare a metalului prelucrat.
2.RECRISTALIZAREA : 
Transformarea din stare ecruisata in stare neecruisata la incalzire poarta de recristalizare . 
Procesul de recristalizare se poate imparti in general in trei etape ex fig 1.2.
Fig 1.2 
Etapele recristalizarii sunt:
- restaurarea retelei ;
- recristalizarea (germinarea);
- cresterea grauntilor.
Procesul prin care se obtine o noua structura , cu graunti nedeformati , in locul structurii deformate plastic poarta numele de recristalizare. Ex fig 1.3
Fig 1.3 
Temperatura critica de recristalizare ( ) este temperatura la care se obtine noua structura mai poarta si numele de temperatura de recristalizare .
Procesul de recristalizare are la baza o serie de factori care il influenteaza :
- marimea gradului de deformare ;
- temperatura ;
- timpul;
- dimensiune initiala a grauntelui;
- compozitia chimica .
Pe langa acesti factori este necesara si cunoasterea factorilor de care depinde dimensiunea finala a grauntelui (D) in cadrul procesului de recristalizare .Acesti sunt urmatorii: 
-strunctura existenta initiala ;
-durata si temperatura de mentinere;
-gradul de deformare anterior .
Daca structura initiala e neuniforma va rezulta o structura grosolana , durata si temperatura de mentinere ridicate duc la marirea accentuata a grauntilor cristalini iar daca gradul de deformare anterior e scazut numai unele cristale se faramiteaza . La o deformare de ~ 3...10% se obtine cea mai mare crestere a grauntilor acesta fiind gradul critic de deformare notat cu ex fig 1.4 unde D este marimea grauntelui initial.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ecruisarea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!