Depuneri Electrolitice de Zinc

Extras din referat Cum descarc?

1. BAZELE ELECTROCRISTALIZARII
Procesele de depunere a diferitelor specii ionice din solutie, sub actiunea curentului electric sunt cunoscute sub denumirea de electrocristalizare.
Procesele catodice de electrocristalizare, depunerea metalelor pe alte metale, prezinta doua aspecte distincte si anume procesul de depunere a unui strat de atomi prin deplasarea ionilor din solutie la suprafata electrodului (fig.1) si procesul de cristalizare sau crestere a cristalelor, care este complex si prin care procesul individual de depunere se repeta (fig.2).
Fig.1. Fazele incorporarii atomilor in retea
Fig.2. Formarea depunerii prin succesiunea randurilor de atomi
Prima faza intr-o reactie de electrodepunere este trecerea ionului prin stratul dublu electric de la suprafata electrodului (reactia de transfer de sarcina) (fig.3).
Fig. 3. Reprezentarea unui ion hidratat care urmeaza sa se descompuna
La SHE (stratul Helmholtz exterior)
In continuare, pentru ca ionul sa devina o parte constituenta a retelei metalului trebuie sa primeasca unul sau mai multi electroni (reactie de electronare) si sa se deshidrateze (reactie de deshidratare).
Deoarece ionii metalici in solutie sunt inconjurati de molecule de apa, nu este posibil accesul electronilor din metal la ioni prin efectul de tunelare decat in momentul deformarii invelisului de hidratare si anume la o deformatie constanta a complexului de sarcini ion - molecula de apa, cind invelisul de apa este impins lateral si ionul de metal vine suficient de aproape de electrod pentru a satisface conditiile de tunelare.
Astfel, distorsiunea paturii de hidratare este o preconditie pentru tunelarea electronului de la electrod catre ionul metalic din solutie.
Dupa tunelarea electronului sarcina ionului depinde de ce se intampla in continuare din punct de vedere energetic. Daca are loc o neutraliyare momentana si ionul ajunge langa suprafata metalului, acesta cedeaza electronul inapoi metalului si se inglobeaza in reteaua cristalina.
Ionii se inglobeaza din faza de adioni (ioni adsorbiti) si nu atomi neutri. Aceasta ipoteza a fost confirmata prin calcule energetice.
Pentru determinarea treptelor prin care are loc deshidratarea unui ion este nevoie sa se faca precizari asupra suprafetei electrodului.
S-a stabilit ca electrodul prezinta zone care se comporta foarte diferit cand un ion ii traverseaza interfata.
Daca se considera electrodul constituit dintr-un singur cristal (fara zone de delimitare intre grauntalini) suprafata unui astfel de cristal nu este un plan perfect ci prezinta defecte sub forma unor trepte,noduri,vacante si goluri (fig. 4).
Daca un ion se plaseaza pe unul din aceste defecte se observa ca in jurul lui ramane un spatiu liber pentru primirea unui alt numar de molecule de apa de hidratare in functie de locul de depunere. Numarul de molecule de apa cu care un ion se poate asocia este descrescator in ordinea plan -> treapta -> nod -> vacanta -> gol.
Adionul care se deplaseaza pe trepte inconjurat de moleculele de apa tinde sa piarda o molecula de apa si sa se ataseze de atomul vecin de metal.
Aceasta faza de inlocuire progresiva a moleculelor de apa poate fi legata de reacsia de transfer de sarcina.


Fisiere in arhiva (1):

  • Depuneri Electrolitice de Zinc.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!