Deformarea Plastica si Mecanisme de Durificare

Extras din referat Cum descarc?

Deformarea plastica este metoda de prelucrare prin care se obtin semifabricate sau piese finite prin modificarea formei si dimensiunilor unui corp, prin deformare remanenta sub actiunea unor forte exterioare, fara fisurare macroscopica. Deformarea remanenta ete determinata de solicitari care depasesc limita de curgere a materialului, putand fi realizata atat la rece cat si la cald. 
Fortele aplicate unui corp solid pot produce doua tipuri de deformari : a) deformare elastica care este o deformare reversibila, ea disparand dupa incetarea actiunii fortelor exterioare, corpul reluandu-si forma si dimensiunile initiale si b) deformarea plastica sau permanenta, care este ireversibila, mentinandu-se si dupa incetarea fortelor care au produs-o. Deformarea totala este data de relatia :
= e + p
in care : e este deformatia elastica; p - deformatia plastica.
Deformatia elastica are loc prin deplasarea atomilor din pozitiile lor de echilibru stabil, la o valoare minima a energiei lor potentiale, marimea deplasarii nedapasind ordinul de marime al distantei dintre atomi. Deformatia produsa este proportionala cu rezistenta ( = ?/E). Prin deformare elastica nu se produc modificari structurale, totusi unele proprietati fizice si chimice ale materialului deformat se modifica (culoare, conductivitate electrica, solubilitate la acizi etc.).
Deformarea plastica presupune deplasarea relativa a atomilor in pozitii noi de echilibru la distante mult mai mari decat distantele dintre atomi in reteaua cristalina.
In cazul corpurilor solide policristaline comportarea la deformarea plastica este influentata de orientarea diferita axelor de cristalizare a grauntilor, de prezenta limitelor dintre graunti sau a fazelor secundare precipitate fie la limita dintre graunti, fie in interiorul lor.
Acesti factori nu se intalnesc la deformarea monocristalelor.
Cristalele constau din atomi dispusi dupa modele geometrice definite (celule elementare) care se repeta prin suprapunere (impachetare) in spatiu de un numar foarte mare de ori.
Corpurile solide cristaline sunt caracterizate de 7 sisteme principale de cristalizare (cubic, monoclinic, triclinic, rombic, ortorombic, tetragonal, hexagonal).
Metalelor le sunt caracteristice sistemele de cristalizare cubic (cu tipurile de retele cubic cu volum centrat - CVC si cubic cu fete centrate - CFC) si hexagonal ( cu tipul de retea hexagonal compact - HC).


Fisiere in arhiva (1):

  • Deformarea Plastica si Mecanisme de Durificare.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!