Comisia Europeana

Extras din referat Cum descarc?

Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. Sediul comisiei : Berlaymont, Bruxelles.
Institutie originala, Comisia isi incepe istoria odata cu aparitia Inaltei Autoritati -; executivul primei comunitati europene, cea a carbunelui si otelului in 1951. Termenul de comisie este folosit in tratatele de la Roma din motive strategice, in incercarea de a diminua sensul supranational, considerat prea extins in primul tratat. Crearea Uniunii Europene si implicit a Comisiei n-ar fi fost posibila fara decizia Consiliului European de la Milano, din decembrie 1985, care a decis reunirea intr-un singur text a amendamentelor asupra tratatului de la Roma, privind crearea CEE, si a dispozitiilor privind cooperarea politica de unde si denumirea de "Act Unic European".
Comisia Europeana reprezinta institutia care apara interesul general al Uniunii. Ea este actualmente formata din 27 de comisari (un comisar pentru fiecare stat membru si doi pentru statele mari:Italia, Spania, Franta, Germania, Marea Britanie). Comisarii actioneaza total independent in raport cu guvernele lor nationale, iar mandatul lor este de 5 ani. Membrii Comisiei isi exercita functiile in totala independenta, in interesul general al Comunitatilor. In indeplinirea misiunilor lor, nici nu solicita, nici nu accepta instructiuni de la vreun guvern sau de la alte organisme. Ei se abtin de la orice actiune incompatibila cu caracterul functiilor lor.
Fiecare stat membru se angajeaza sa respecte acest caracter si sa nu incerce sa-i influenteze pe membrii Comisiei in exercitarea misiunii lor. Tratatul prevede, de asemenea, incompatibilitatile mandatului de comisar european cu alte activitati remunerate sau nu. Functionarea Comisiei se supune principiului colegialitatii.
Presedintele este cel care convoaca Comisia, cel putin o data pe saptamana. Reuniunile sale nu sunt publice, iar dezbaterile sunt confidentiale. Comisia este gardianul Tratatelor (ea vegheaza la punerea in aplicare a Tratatelor fondatoare, a celor de revizuire, precum si la respectul dreptului comunitar in statele membre), are initiativa legislativa directa (poate face propuneri de acte constrangatoare - regulamente, directive, decizii - de acte privind activitatea celorlalte institutii, de acte neconstrangatoare - avize, recomandari), poate fi mediator intre guvernele statelor membre in cadrul Consiliului European, gestioneaza fondurile structurale si bugetul, precum si clauzele de salvgardare.
In cazul decesului, demisiei sau demiterii unui membru, Consiliul, cu votul unanim, fie va hotara inlocuirea celui in cauza cu o alta persoana pentru durata de mandat care a mai ramas de executat, fie, in situatiile in care mandatul se apropie de final, va decide ca nu mai este cazul sa faca o astfel de inlocuire.
Daca Presedintele Comisiei a decedat ori si-a dat demisia, inlocuirea lui pentru restul de mandat este obligatorie. Demiterea unui membru al Comisiei se hotaraste de catre Curtea de Justitie, la cererea Consiliului sau a Comisiei in ansamblul ei, in situatiile in care se constata ca persoana in cauza si-a incalcat obligatiile asumate la preluarea functiei, nu mai 
indeplineste conditiile necesare pentru exercitiul mandatului sau a comis o fapta de o culpabilitate grava.
Comisia Europeana a fost la origine Inalta Autoritate, infiintata prin Tratatele de la Paris privind constituirea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO). In calitate de organ executiv al Comunitatii, cu sediul la Luxemburg, aceasta autoritate raspundea de punerea in aplicare a hotararilor luate de CECO.
Comisiei Europene ii revin patru functii principale:
1. sa propuna proiecte legislative Parlamentului si Consiliului;
2. sa administreze si sa aplice politicile UE si bugetul;
3. sa asigure respectarea legislatiei UE (impreuna cu Curtea de Justitie).
4. sa reprezinte Uniunea Europeana la nivel international, spre exemplu prin negocierea acordurilor intre UE si alte tari.
Principala competententa a Comisiei este aceea de a veghea asupra felului in care statele si institutiile comunitare pun in aplicare dispozitiile tratatelor si a actelor emise in executarea lor. Ea trebuie sa se asigure ca legislatia Europeana este corect aplicata de catre Statele membre si ca ansamblul cetatenilor si operatorilor pietei unice profita de echilibrul care a fost creat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comisia Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!