Biosticla pentru aplicatii osoase

Cuprins referat Cum descarc?

I.INTRODUCERE1 3
II. NIVELUL ACTUAL DE DEZVOLTARE SI INTEGRARE IN MEDICINA AL MATERIALELOR DE TIP BIOSTICLA1 4
III. CERCETARE1 8
IV. METODE DE OBTINERE3 10
4.1 Procedeul lui Hench 10
4.2 Metoda sol-gel 10
V. REACTII LA SUPRAFATA STICLEI 3 11
5.1 Mecanismul bioactivitatii sticlelor 11
5.2 Etapele mecanismului de legare a biosticlelor de os 12
VI. TESTAREA IN SBF4 13
VII. APLICATII3 15
VIII. CONCLUZII 16
IX. BIBLIOGRAFIE 17


Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere1
Biosticla este un compus chimic care face parte dintr-o familie compozitionala recunoscuta a avea proprietatile de bioactivitate cele mai bune, fapt demonstrat de realizarea conexiunii cu tesuturile vii intr-un interval temporal restrans la doar cateva ore. 
Aceasta noua clasa de biomateriale, bazata pe un amestec amorf de oxizi (SiO2-Na2O-K2O-CaOMgO-P2O5), a fost brevetata in anul 1968 de catre Larry Hench prin prepararea binecunoscutei Bioglass 45S5. 
In functie de procentul de SiO2 in principal, aceste biomateriale pot fi bioinerte, bioactive sau bioresorbabile. Hench si Clark au fost primii cercetatori care au observat bioactivitatea acestui material in vitro si in vivo si i-au demonstrat potentialul osteointegrator. 
Totodata au fost remarcate si proprietatile antimicrobiale si antiinflamatorii si posibilitatea de a controla cu usurinta cristalinitatea prin aplicarea tratamentelor termice corespunzatoare fazei sticloase prezente in structura biosticlei. Toate acestea constituie argumente in plus pentru ca aceasta clasa de biomateriale sa fie un prim obiectiv in cercetarea din domeniu. 
Fig.1 Diagrama lui Hench
II. Nivelul actual de dezvoltare si integrare in medicina al materialelor de tip biosticla1
Desi au trecut 40 de ani de la patentarea acestui material, pana acum a fost intens utilizat doar sub forma de particule cu diametru mare (~100um), grupate in blocuri cu diferite geometrii, cu aplicatii in chirurgia ortopedica regenerativa (filleri ososi). 
Ca metode de obtinere a filmelor subtiri de biosticla la nivel comercial sunt utilizate emailarea-glazurarea si pulverizarea combustiva in flacara sau in plasma (flame/plasma spray) si in ultimii ani se desfasoara cercetari intense in multe laboratoare de cercetare din domeniul biomaterialelor, pentru a gasi metode alternative celor ajunse traditionale, care conduc la acoperiri groase, cu rezistenta mecanica scazuta. 
Desi proprietatile lor superficiale sunt interesante, dezvoltarea lor este limitata datorita: fragilitatii ridicate si rezistentei mecanice reduse la oboseala statica. Cu toate acestea, ele se folosesc pentru realizarea de oscioare ale urechii medii, reconstructii alveolare, implanturi dentare, pelicule pentru acoperirea totala a unor proteze (din alumina sau din aliaj de titan), pentru tratamente moderne ale cancerului. 
Pentru toate aceste aplicatii, biosticlele au cunoscut o dezvoltare spectaculoasa, asa cum rezulta din tabelul 1.
Datorita fragilitatii ridicate si rezistentei mecanice reduse ale biosticlelor precum si toxicitatii ionilor metalici ce pot aparea din aliajele metalice folosite la protezele interne, s-a trecut la studiul protezelor ortopedice metalice acoperite cu filme subtiri de biosticla. 
Utilizarea acestora este motivata printre altele de caracteristicile de porozitate ale biosticlelor, care permit o propagare foarte intima a tesuturilor, asigurandu-se pe aceasta cale o legatura perfecta cu implantul. Astfel, aceste structuri au avantajul ca imbina proprietatile bioactive ale materialului de acoperire cu rezistenta mecanica a suportului.(vezi figura 2)


Fisiere in arhiva (2):

  • Biosticla pentru aplicatii osoase.docx
  • Biosticla pentru aplicatii osoase.pptx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Badea, M. Referat general J . M . B . nr . 1 2015 OSTEOINTEGRATOR Bioglass - the newest type of biomaterial with great potential OF osteointegration Referat general. (2015).
2. Kaur, G. et al. A review of bioactive glasses: Their structure, properties, fabrication and apatite formation. J. Biomed. Mater. Res. - Part A 102, 254- 274 (2014).
3. Ghitulica, P. dr. in. C. Note de curs.
4. Dahiya, M. S., Tomer, V. K. & Duhan, S. Bioactive glass/glass ceramics for dental applications. Applications of Nanocomposite Materials in Dentistry (Elsevier Inc., 2018). doi:10.1016/b978-0-12-813742-0.00001-8
5. Bohner, M. & Lemaitre, J. Can bioactivity be tested in vitro with SBF solution? Biomaterials 30, 2175- 2179 (2009).


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!