Azotatul de Calciu - Salpetru de Norvegia

Extras din referat Cum descarc?

1.Proprietatile azotatului de calciu
Azotatul de calciu este o substata alba, cristalina, care contine 17% azot. El poate cristaliza anhidru si sub forma de cristalohidrati cu doua, trei sau patru molecule de apa. Este solubil in apa.
Sarea anhidra se topeste la 561oC, insa la 500oC incepe sa se descompuna conform reactiei:
Ca(NO3)2 -> CaO + 2NO2 + 1/2O2
Azotatul de calciu formeaza saruri duble cu ureea Ca(NO3)2?4CO(NH2)2 si cu azotatul de amoniu 5Ca(NO3)2?NH4NO3.
Azotatul de calciu este foarte higroscopic, fiind cel mai higroscopic dintre ingrasaminte. Adaosul unor saruri ca azotat de amoniu, sulfat de amoniu, fosfati, saruri de potasiu, uree reduce higroscopicitatea si capacitatea de aglomerare a azotatului de calciu.
Azotatul de calciu fiind un ingrasamant fiziologic bazic se foloseste pentru orice fel de sol, dar mai ales pentru solurile acide si sarace in calciu, imbunatatind structura acestora. Avand un continut redus in azot (13-15.5%) este indicat sa se fabrice in apropierea locurilor de utilizare, in caz contrar cresc cheltuielile de transport si ca urmare, pretul de cost al produsului.
Pentru a imbunatati proprietatile agrochimice (micsorarea higroscopicitatii si a capacitatii de aglomerare) azotatului de calciu si se adauga azotat de amoniu (pana la 6 %), se pudreaza cu carbonat de calciu (pana la 6%) sau cu ulei de parafina (pana la 2%).
2.Metode de obtinere ale azotatului de calciu
2.1.Obtinerea azotatului de calciu prin tratarea carbonatului de calciu cu acid azotic
La tratarea carbonatului de calciu cu acid azotic(40-48%):
CaCO3 + 2HNO3 -> Ca(NO3)2 + CO2 + H2O, rezulta solutii diluate de azotat de calciu, care se prelucreaza apoi in produsul finit. Pentru stabilirea conditiilor procesului de prelucrare a acestor solutii, in vederea obtinerii unui anumit produs, se utilizeaza diagrama de echilibru in sistemul Ca(NO3)2-HNO3-H2O.
Punctele S2, S3 si S4 corespund azotatului de calciu di, tri si tetrahidrat. Spatiile hasurate corespund domeniilor de cristalizare a acestora :triunghiul S4N'M1 - tretrahidratului, triunghiul S3MM1 - trihidratului, triunghiul S2MN - dihidratului. Curba N'M1MN reprezinta limita de solubilitate a cristalohidratilor in solutii acide.
La tratarea carbonatului de calciu cu acid azotic 48%, compozitia solutiei se modifica pe masura neutralizarii, dupa dreapta AB. Aceasta dreapta nu intersecteaza curba de saturare si prin urmare sarea solida poate fi obtinuta numai dupa concentrarea solutiei. Sa presupunem ca la neutralizare rezulta o solutie slab acida, de compozitie P0. La evaporarea solutiei punctul figurativ al sistemului din care se evapora apa se va deplasa de-a lungul axei P0P. Daca compozitia solutiei dupa evaporare corespunde punctului P, atunci prin racire la 25 oC va cristaliza in amestec de azotat de calciu di si trihidratat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Azotatul de Calciu - Salpetru de Norvegia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!