Ambalajul - Notiuni Generale

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In conceptia unui ambalaj in afara factorilor calitativi, aspectul estetic a devenit un element obligatoriu integrat in rezolvarea complexa a unui ambalaj eficient, devenind un factor de protectie.
Generic, in viziunea de marketing, produsul, ca rezultanta a activitatii unui producator, este expresia raspunsului acestuia la cererea consumatorului. El trebuie privit ca un sistem al elementelor ce declanseaza cererea pe piata si se prezinta sub forma: unui bun material simplu sau complex ce rezulta dintr-un proces de munca, avand caracter tangibil; unui serviciu intangibil, unei idei ce furnizeaza stimulente psihologice, unei informatii, unui plasament etc. Produsul insumeaza o serie de atribute si caracteristici functionale, ce pot fi apreciate cu ajutorul unor parametrii fizici, chimici, economici, estetici etc., care impreuna ii confera capacitatea de a fi util, de a oferi celui ce-l cumpara niste avantaje.
Elementele estetice cuprinse in notiunea de calitate superioara a unui ambalaj de desfacere sunt de natura plastica:
- forma
- culoare 
- grafica.
In tratarea estetica a ambalajului trebuie sa se tina seama de existenta unui complex senzorial, care determina o manifestare de aprobare sau de respingere din partea simtului estetic al fiecarui individ, de efectul emotional declansat de actul de cumparare si de consum. 
Rezulta ca, prioritatea estetica se manifesta in forma exterioara cu care vine in contact obisnuit cumparatorul si care determina in special senzatii vizuale.
Desigur ca rolul si scopul esteticii industriale nu se opreste aici, deoarece ea joaca un rol esential pentru vanzare creand o ,,prejudecata" favorabila.
Forma ambalajului
Forma unui ambalaj de desfacere este in masura mai mica un element estetic direct decat unul indirect, el fiind concretizarea caracteristicilor determinate ale valorii lui de intrebuintare; forma unui ambalaj de desfacere este influentata atat de particularitatile constructive si tehnologice, cat si de posibilitatea de utilizare ale materialelor. 
La proiectarea formei ambalajului trebuie sa se aiba in vedere urmatoarele conditii:
o capacitatea de protectie fizico - mecanica si chimica ceruta de produs pe tot circuitul de producator - consumator;
o importanta componentei informational estetice a produselor alimentare pentru formarea deciziei de cumparare a ridicat in fata proiectantilor sarcina de a concepe pentru unele produse alimentare, forme de ambalaj prin care produsul sa devina vizibil;
o datorita puterii de sugestie a ambalajelor, pentru unele grupe de produse alimentare se folosesc forme modulate, care devin caracteristice si usor de reperat ca si pastele fainoase, conserve, etc;
o forma ambalajului trebuie corelata cum materialul utilizat pentru confectionare, cu sistemul de constructie, cu particularitatile de utilizare, cu destinatia, cu modul de amplasare in spatiile comerciale si cu satisfacerea consumatorilor;
o satisfacerea cerintelor consumatorilor, din punct de vedere al formei ambalajului, implica analiza modului cum se va utiliza produsl alimentar, daca acesta va fi utilizat dintr-o data sau nu.
Forma ambalajului poate sugera calitatea produsului alimentar: de lux, de calitate superioara sau inferioara. Forma ambalajului trebuie sa fie realizata in conformitate cu legile echilibrului static, deoarece este vorba de forme tridimensionale, care inconjoara produsul atata vreme cat acesta se afla in interiorul lui; trebuie tinut seama si de faptul ca adesea, forma nu poate fi perceputa deodata in intregime, ci printr-o succesiune de imagini.
Alte elemente care se au in vedere la obtinerea unui ambalaj de desfacere tin de activitatea comerciala, din ele, unele se refera la magazin, iar la altele la cumparator.
Pentru magazin este important ca ambalajul sa prezinte posibilitatea de asezare corespunzatoare pe rafturi, eventual de stivuire si sa reziste bine la manipulari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ambalajul - Notiuni Generale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!