Aluminiu si Aliajele Sale

Extras din referat Cum descarc?

In prezent, aluminiul este considerat metalul predominant al epocii contemporane. Productia mondiala de aluminiu a crescut de la 269 mii tone in anul 1930 la 10 milioane tone in1970, 20 milioane tone in 1980 si o productie de 90 milioane tone in anul 1999.
Dezvoltare industriei de aluminiu este conditionata de rezervele de materie prima (in prezent bauxita constituind principala sursa) si de existenta surselor de energie electrica la pret scazut.
La noi in tara exista minereuri de bauxita in muntii Bihorului si in Carpatii Meridionali, la Ohaba-Ponor.
Avand in vedere importanta pe care o prezinta utilizarea acestui metal, statul nostru a prevazut valorificarea integrala a materiei prime indigene prin realizarea unor capacitati de prelucrare capabile sa satisfaca intregul necesar de aluminiu pe economie si sa creeze si posibilitati pentru export.
Astfel in 1965 la Oradea a fost construita prima intreprindere de extragere a aluminei din bauxita, iar la Slatina o intreprindere de fabricare a aluminiului. Ulterior tot la Slatina s-au construit noi capacitati de prelucrare a aluminiului in produse laminate si extrudate. De asemenea, la Tulcea s-a construit o intreprindere de extragere a aluminei din bauxita din import.
Aluminiul este unul din elementele cele mai raspandite in scoarta terestra, cam 8%(15%Al2O3),singurele elemente mai raspandite sunt oxigenul(47%) si siliciul(28%).
Datorita activitatii sale chimice mari aluminiul se gaseste in natura numai sub forma de compusi, in aproximativ 250 de minerale dintre care cele mai importante sunt:
? Octoclazul- K2O?Al2O3?6SiO2- care se gaseste in rocile vulcanice;
? Nefelina-(Na,K)2O?Al2O3?2SiO2-mineral perspective mari de a constitui materia prima pentru obtinerea aluminiului ; la noi in tara se gasesc zacaminte cu continut de nefelina la Ditrau;
? Caolinitul-Al2O3?2SiO2?2H2O-care se gasesc in compozitia argilei;
? Criolitul-Na3AlF6 sau 3NaF?AlF3-care se gaseste in stare nativa, insa se obtine si pe cale sintetica in conditii industriale.
Criolitul este un material auxiliar deosebit de important in obtinerea aluminiului, fiind component de baza al electrolitului.
Oxidul de aluminiu se gaseste in natura sub mai multe varietati, purtand mai multe denumiri, in functie de elementele care il impurifica. Principalele varietati de oxid de aluminiu natural sunt: corindonul, rubinul si topazul
Pentru obtinerea aluminiului se utilizeaza bauxita care este de fapt un minereu complex ce contine in principal oxid de aluminiu Al2O3 si ca impuritati contine SiO2, Fe2O3, FeTiO3, CaO, TiO2, MgO, H2O etc.
1.1.2.  Prezentarea societatii comerciale ALRO S.A. producatoare de  
aluminiu si aliaje de aluminiu
1.1.2.1.  S.C. ALRO S.A. - Scurt istoric
Aluminiul este un metal care a cunoscut o utilizare spectaculoasa in epoca moderna in toate domeniile industriale, fiind numit metalul secolului XX 
? La data de 1 Martie 1961 s-a hotarat, de catre Guvernul Romaniei, infiintarea UZINEI DE ALUMINIU si amplasarea acesteia in Slatina, avand in vedere:
1. Dezvoltarea armonioasa a zonelor geografice ale tarii;
2. Repartizarea judicioasa a fortelor de productie;
3. Existenta unei importante surse de apa, raul Olt;
4. Punct de alimentare cu energie electrica foarte convenabil;
5. Posibilitati de acces la caile de transport auto si cale ferata.
ALRO Slatina a fost conceputa si construita dupa licenta firmei ALUMINIUM PECHINEY - FRANTA dupa cele mai noi realizari in domeniu in acel moment.
? La 24 Aprilie 1963 au inceput lucrarile pentru organizarea santierului;
? La 30 Iunie 1965 s-a obtinut prima sarja de aluminiu romanesc;
? La 18 Martie 1966 s-a incheiat prima etapa de dezvoltare a uzinei de


Fisiere in arhiva (1):

 • Aluminiu si Aliajele Sale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!