Utilizarea de Către Cetățeni a Guvernării Online

Extras din referat Cum descarc?

Guvernarea online (in limba engleza: electronic-government, digital government, online government ) se refera la utilizarea tehnologiei oferite prin intermediul internet-ului ca si o modalitate de a schimba informatii, de a asigura servicii cetatenilor, implicand astfel variate si multiple aspecte referitoare la guvernamant. Acest termen poate fi folosit in legislatura, in sistemul judiciar sau in administratie, putand astfel imbunatati serviciile publice si - nu in ultimul rand - de a eficientiza procesul unei guvernari cu adevarat democratice.
Serviciile electronice reprezinta o alternativa mai eficienta si mai ieftina, care permite guvernarii sa fie mai aproape de cetateni si sa se adapteze la cerintele acestora. Deplasarea procesului de adoptare a deciziilor la nivelul cetatenilor creeaza o situatie social-economica absolut noua. Procesul fiind interactiv, iar luarea deciziilor descentralizata, apar noi posibilitati, dar si noi responsabilitati. Una dintre problemele principale este generata de faptul ca atat cetatenii, cat si functionarii publici vor fi obligati sa-si schimbe modul de activitate in conditiile unei structuri interactive de retea, sa-si sporeasca nivelul de cunoastere a computerului, sa invete continuu pe intreg parcursul vietii.
De obicei, indiferent de domeniul in care este folosit, guvernarea online poate implica urmatoarele activitati:
- publicarea de informatii pe internet;
- comunicatii bidirectionale intre:
- doua guverne -> Serviciile din aceasta categorie faciliteaza comunicarea si interactiunea intre institutiile publice prin mijloace electronice, contribuind astfel la solutionarea eficienta a problemelor complexe ce necesita prelucrarea datelor detinute de mai multe institutii centrale si/sau locale. Problemele, care apar in implementarea serviciilor sunt generate nu atat de dificultatile tehnologice, cat de complexitatea managementului afacerilor publice. In acest domeniu se va promova guvernarea ,,in colaborare", iar implementarea serviciilor de acest tip va rezolva o mare parte din problemele de comunicare si vor conduce la eficientizarea autoritatilor administratiei publice ;
- guvern si cetateni -> Fara a fi nevoit sa cunoasca subtilitatile functionarii autoritatilor administratiei publice, cetateanul isi va rezolva majoritatea problemelor asociate online: taxe pe venit, servicii de cautare a unui loc de munca prin intermediul oficiilor de munca, contributii la securitatea sociala, documente personale ( pasaport si licente pentru conducatorii auto), inmatricularea masinilor, cereri pentru obtinerea autorizatiilor de constructie, declaratii catre politie, biblioteci publice, registre de stare civila, anuntarea schimbarii de domiciliu, servicii legate de sanatate;
- guvern si mediul economic -> Serviciile din aceasta categorie materializeaza cele mai disputate si mai complexe relatii din sfera guvernarii online, deoarece intreprinderile reprezinta motorul cresterii economice a unei tari. Serviciile electronice, furnizate de stat in favoarea acestui sector, trebuie sa fie pe masura importantei sale. Pe de alta parte, achizitiile si licitatiile guvernamentale se amplaseaza tot mai mult pe internet, acest lucru insemnand transparenta si costuri mai scazute. Pornind de la tendintele mondiale, aceste servicii publice de baza sunt: contributia sociala a angajatilor, taxe ale corporatiilor, TVA, inmatricularea unei noi companii, transmiterea de date catre oficiile de statistica, declaratii vamale, permise legate de mediu, achizitii publice.
- dirijarea de diverse tranzactii;
- multiple actiuni ce tin de guvernarea propriu-zisa.
Beneficiile cele mai importante ale guvernarea online includ imbunatatirea eficientei serviciilor publice, si o crestere a calitatii acestor servicii dar si a usurintei cu care cetatenii acceseaza serviciile publice. Cu toate ca internet-ul are ponderea cea mai mare in guvernarea online, nu putem sa nu amintim alte servicii incluse in acest tip de guvernare, servicii care nu au o legatura directa cu internet-ul: 
- telefonul;
- faxul;
- SMS-urile;
- MMS-urile; 
- retele wireless;
- bluetooth;
- smart card-uri;
- televiziunea si radio-ul.
De asemenea, nu putem sa nu amintim subcategoriile guvernarii online:
a) Guvernarea ce implica folosirea de retele de telefonie mobila ( in limba engleza: mobile-government );
b) Guvernarea omniprezenta ( in limba engleza: ubiquitous government);
c) Guvernarea ce utilizeaza sistemele GIS -> Geographic Information System sau GPS -> Global Positioning System ( in limba engleza: g-government ).
Implicatiile implementarii si definirii guvernarii online includ - printre altele - disparitia intermediarilor intre guvern si cetateni, dar si accentuarea impactului asupra factorilor economici, sociali si politici. Se poate observa astfel ca se doreste - pornind de la cele mai inalte nivele politice - o implementare cat mai coerenta si durabila a guvernarii online, astfel incat utilizarea tehnologiei acestui sistem sa fie cat mai integrata in toate sectoarele publice. 
Ca o prima concluzie, putem spune cu certitudine ca guvernarea online si democratia formeaza un tot unitar ce il putem numi ,,democratie electronica sau online", mai ales datorita utilizarii internet-ului in aproape toate institutiile democratice si in toate activitatile politice si sociale ce stau la baza democratiei, cum ar fi :
- campaniile electorale online;
- activitatea de lobby;
- activismul politic democratic;
- stirile politice;


Fisiere in arhiva (1):

  • Utilizarea de Catre Cetateni a Guvernarii Online.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!