Trei Modele Administrative Reprezentative in Administratia Publica Europeana - Spania, Franta si Marea Britanie

Extras din referat Cum descarc?

MODELUL SPANIOL
Spania este o monarhie constitutionala cu un regim parlamentar bicameral si puterea executiva detinuta de Consiliul de Ministri. 
Spania este impartita in 17 comunitai. Acest aspect este foarte important datorita faptului ca aceste comunitati dispun de autonomie politica, administrativa si financiara.
In fiecare regiune a Spaniei intalnim un nivel ridicat de independenta adminstrativa, institutiile locale avand capacitatea de a legifera pe diverse domenii: eduatie, sanatate, siguranta publica (Catalonia).
Putem spune ca un rol important este detinut de autonomia financiara; regiunile Nevada, Catalonia si regiunea Basca beneficiaza de autonomie financiara totala (isi gestioneaza si colecteaza singure taxele). 
Constatam ca datorita autonimiei financiare, Spania are performante la nivelul economico-administrativ.
O pozitie importanta in modelul administrativ spaniol o ocupa descentralizarea care are un impact puternic asupra politicului unde observam o crestere relative a stabilitatii.
In statul spaniol o importanta deosebita este acordata corpului functionarilor publici care are un rol aparte in procesul administrativ, caracterizat prin neutralitate politica.
Un punct forte al sistemului administrative spaniol il constituie capitalul uman constituit de corpul functionarilor publici. Functionarii publici sunt stimulate printr-un salariu de baza motivant dar si prin recunoasterea valorilor proprii, a abilitatilor specifice, prin oferirea de sanse egale de promovare ierarhica precum si de posibilitatea formarii profesionale continue prin participarea la traininguri de specialitate. In Spania exista siguranta locului de munca si, totodata, un grad mare de transparent a institutiei publice.
Sistemul adminstrativ al Spaniei s-a facut remarcat si prin progresul continuu inregistrat dupa ce s-a adoptat Constitutia din 1978, acest lucru fiind posibil datorita flexibilitatii administratiei si usurintei cu care a preluat masurile adoptate.
Eficienta sistemului adminstrativ se datoreaza si atentiei cu care acesta trateza problemele si interesele cetatenilor spanioli.
Comparativ cu alte tari in care primordial sunt grupurile de interese, Spania este recunoscuta drept tara ce are o interventie directa si prompta in rezolvarea problemelor de interes general.
O caracteristica specifica modelului administrativ din Spania este reprezentata prin faptul ca aceasta tara nu a admis politicul in cadrul functiei publice.
In urma celor prezentate putem concluziona ca Spania a creat un model administrativ puternic, eficient si care ofera siguranta si servicii de calitate cetatenilor.
MODELUL FRANCEZ
Franta este o republica semiprezidentiala. Puterea executiva este reprezentata de Presedinte care este ales prin vot universal pentru o perioada de 5 ani.
Franta are o administratie cu o structura bine organizata fondata pe baze ce cu timpul au devenit traditionale. Un rol important in structurarea administratiei franceze l-a avut Constitutia din anul 1958, promovata de Charles du Gaulle.
Principiile dupa care functioneaza sistemul administrative coexista cu ideea de "parlamentarism rational" conform careia indifferent de culoarea politic ape care o au presedintele sau Guvernul, intotdeauna va prima interesul general al cetateanului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Trei Modele Administrative Reprezentative in Administratia Publica Europeana - Spania, Franta si Marea Britanie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!