Tratatele Comunitatii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Constructia europeana a debutat sub forma organizatiilor de cooperare , la sfarsitul deceniului 5 , unele datorate initiativei americane .
TRATATUL DE LA ROMA 
Prima din cele trei Comunitati Europene a luat fiinta la 18 aprilie 1951 prin semnarea tratatului de la paris de catre Franta , germania , Italia, Belgia , Olanda si Luxemburg . Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO) a fost create ca urmare a demersurilor realizate de Jean Monnet , care era sef al Organizatiei Nationale a Planificarii din Franta , pentru ca productia de carbine si otel a Frantei si Germaniei sa fie administrate de catre un organism supranational . In acest sens s-a elaporat "Planul Schuman" prin care au fost puse sub control international principalele ramuri ale industriei de razboi .
Negocierile au durat aproape un an pentru ca reprezentantii acestor state nu s-au intalnit pentru o negociere diplomatica clasica , ci pentru a crea un sistem juridico-politic sui generis .
Filozofia acestui sistem , constructia europeana , rezulta chiar din preambulul tratatului :
- pacea mondiala nu poate fii realizata decat prin eforturi creatoare pe masura pericolelor ;
- numai o Europa organizata si puternica poate sa aduca o contributie indispensabila mentinerii relatiilor pacifiste ;
- Europa nu se poate construe decat prin realizari concrete care sa creeze , mai intai , o solidaritate de fapt si prin stabilirea unor baze commune de dezvoltare economica ;
- Statele member sa contribuie , prin expansiunea productiei lor fundamentale , la ridicarea nivelului de trai si la progresul actiunilor de pace ;
- Substituirea rivalitatilor seculare cu o fuziune a intereselor lor esentiale si fondarea, prin instaurarea unei Comunitati Economice , a primelor baze ale unei comunitati mai largi si mai profunde intre popoarele rivale vreme indelungata si de a pune bazele unor institutii capabile sa orienteze un destin de acum inainte comun .
Principiile comunitare rezultate din tratat :
1. Superioritatea institutiilor . 
2. Independenta institutiilor comunitare . 
3. Colaborarea intre institutii .
4. Egalitatea intre state .
In urma conferintei de la Meesina , la care ministrii de externe ale celor 6 state semnatare ale tratatului instituind CECO au hotarat extinderea sistemului si la alte domenii economice , s-au semnat la Roma 2 tratate instituind CEE si CEEA .
Tratatul de la Roma instituind CEE .
Obiectivele comunitatii ;
- instituirea unie piete commune si aproprierea progresiva a politicilor economice ale statelor membre ;
- promovarea unei dezvoltari armonioase a activitatilor economice in ansamblul comunitatii ;
- o extindere continua si echilibrata ;
- o stabilitate marita ;
- relatii mai stranse intre statele membre ;
- armonizarea politicilor economice ale statelor membre ;
- stabilirea unor politici sectoriale commune in domeniul agriculturii , al transporturilor si al relatiilor comerciale externe ;
Tratatul prevede libera circulatie a marfurilor si protectia fata de exteriorul Comunitatii prin tarife vamale commune , libera circulatie a persoanelor si capitalurilor , protectia liberei concurente . rezulta ca tratatul urmarea instituirea unie piete commune , asemanatoare pietelor nationale .
Tratatul de la Roma instituind CEEA ( Euratom) 
Urmareste formarea si dezvoltarea unie institutii nucleare europene ;
- dezvoltarea cercetarii si difuzarii cunostintelor tehnice ;
- asumarea unei functii de reglementare a aprovizionarii statelor cu combustibili nucleari si minereuri , inclusive un control de securitate pentru a nu fii folositi in scopuri militare ;
- infiintarea unei piete nucleare .
Actul unic European 
Realizarea unei piete unice a fost prevazuta in tratatelor originale dar progresul a fost lent . Acesta a fost semnat in februarie 1986 si prevede transformarea reletiilor statelor member intr-o Uniune Europeana .


Fisiere in arhiva (1):

  • Tratatele Comunitatii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!