Tipologia și Specificul Deciziilor Administrative

Cuprins referat Cum descarc?

1.Notiuni generale pag 3
2.Clasificarea si trasaturile deciziilor administrative pag 5
3.Bibliografie pag 8


Extras din referat Cum descarc?

1.Notiuni generale
Decizia administrativa este componenta activitatii oamenilor care lucreaza in organele administratiei publice. De aceea putem spune ca decizia administrativa este o specie a deciziei umane, care constituie elementul central al activitatii desfasurate de organele administratiei publice in realizarea sarcinilor de conducere si organizare.
Profesorul Antonie Iorgovan defineste decizia administrativa ca fiind categoria deciziei speciale prin care se determina solutiile juridice si nejuridice ale organelor administratiei publice pentru transpunerea in practica a valorilor exprimate in normele politice si actele organelor puterii de stat.
In sfera administratiei publice, ca si in alte domenii, deciziile presupun un anumit grad de autonomie a decidentilor. Aceasta autonomie are insa un caracter relativ mai pronuntat si mai restrictiv, datorita prezentei cadrului normativ in care se deruleaza activitatile publice. In principiu, administratia efectueaza o alegere dintre mai multe solutii posibile; dar acolo unde legea stabileste riguros ce trebuie sa se intreprinda de catre persoanele/institutiile publice si care sunt mijloacele concrete de actiune, nu se mai pune problema autonomiei de adaptare a unei decizii administrative, ci doar de a executa dispozitii legale.
Decizia, care sintetic concretizeaza hotararea de a actiona sau nu intr-un anumit mod fata de un anumit obiectiv, are la baza un proces decizional ce presupune parcurgerea urmatoarelor etape principale:
- stabilirea obiectivelor administrative, care pot viza, fie latura interna a administratiei (structura sa), fie pe cea exterioara (orientata si spre satisfacerea interesului general);
- culegerea, prelucrarea si analiza informatiilor administrative;
- elaborarea de variante alternative si adoptarea deciziei administrative;
- executia si controlul rezultatelor obtinute.
In practica administrativa, domeniul alegerii poate varia intre doi poli si anume:
absenta optiunii (situatie in care decizia nu exista) si alegerea arbitrara (caz in care, deregula, nu s-au respectat nici normele de drept). In aceasta situatie, decizia este ilegala siurmeaza sa fie retractata de administratie sau anulata in instanta judecatoreasca. O conditie fundamentala, ce se impune in cazul deciziilor administrative, este ca ele sa duca la obtinerea unor rezultate maxime
cu un consum minim de resurse. Pentru aceasta este necesar ca procesul alegerii solutiilor de aplicat sa satisfaca anumite cerinte si anume:
1) alegerea trebuie sa fie constienta, precedata de o deliberare. Un gest instictiv sau un impuls nereflectat nu constituie o decizie;
2) alegerea urmeaza a fi orientata spre unul sau mai multe scopuri. Aceasta
cerinta deosebeste decizia administrativa de celelalte activitati umane si de
comportamentele care sunt simple exteriorizari ale impulsurilor in-terne;
3) alegerea trebuie sa duca la actiune. Decizia administrativa determina actiunea
propriu-zisa, care este indispensabila pentru a concretiza vointa administratiei.
Decizia administrativa are un continut adecvat politicii promovate de stat, prin
faptul ca scopul urmarit este stabilit de puterea politica, dar mijloacele de executare (a legilor) sunt, in buna masura, lasate la alegerea administratiei. In mod normal, insa, actiunea administrativa nu trebuie sa se reduca la rolul de executant mecanic al vointei puterii politice; profesionalismul functionarilor publici permite ca acestia sa inteleaga corect problemele vietii sociale si nu sa actioneze pe baza unor automatisme.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipologia si Specificul Deciziilor Administrative.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Alexandru Ioan, Teoria administratiei, Ed.Economica, Bucuresti, 2001
2.Dorian, Rais - Managementul Administratiei Publice, Editura "Independenta Economica", Braila, 1999
Alexandru Ioan, Administratia publica. Teorii, realitati, perspective, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2007
Iorgovan, Tratat de drept administrativ, vol. I, Introducere, Organizare administrativa. Functia publica, ed. 4, Ed. All Beck, Bucuresti, 2005


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!