Sursele Sistemului Etic in Administratie

Extras din referat Cum descarc?

Importanta eticii in administratia publica a cunoscut o crestere importanta in ultimii ani, vorbindu-se tot mai des despre obligatia morala a autoritatilor si institutiilor statului fata de societate. Autoritatile si institutiile administratiei publice au obligatia de a stabili norme juridice care sa reglementeze comportamentul si conduita profesionala a reprezentantilor sai in raport cu cetateanul, precum si in cadrul desfasurarii activitatilor de serviciu. 
Administratia publica ca sistem societar se asigura prin norme juridice, avand ca surse : Constitutia, Legea functionarului public (188/1999), Codurile deontologice si alte acte normative care stabilesc norme de conduita profesionala. Legislatia romaneasca s-a imbogatit in ceea ce priveste prevederile menite sa reglementeze combaterea actelor de coruptie din administratia publica si asigurarea transparentei si sa stimuleze comportamente etice.
Aceasta lucrare are scopul de a analiza principalele surse ale sistemului etic in administratia publica, ce principii stau la baza exercitarii unei functii publice si ce probleme se doresc a fi preintampinate.
Legea Nr. 7/2004 privind Codul de conduita al functionarilor publici
Elaborarea unui astfel de cod reprezinta un suport pentru functionarii publici, un pas important in educarea si formarea acestora si nu in ultimul rand un instrument ce are rolul de a asigura un echilibru intre modul de desfasurare al activitatilor administratiei publice si cerintele societatii. Totodata, acest document ar trebui sa asigure eficienta actiunilor de eliminare a cazurilor de coruptie si impiedicarea sau rezolvarea posibilelor conflicte.
Acest cod stabileste standarde profesionale, principii si norme obligatorii pentru toti functionarii publici, precum si pentru persoanele care ocupa temporar o functie publica in cadrul autoritatilor si institutiilor publice si care trebuie sa respecte in cadrul activitatii lor principii ca : legalitatea, egalitatea de tratament fata de cetateni, profesionalismul, prioritatea interesului public, impartialitatea si independenta, confidentialitatea, integritate, transparenta, buna credinta.
Codul de conduita isi propune sa reglementeze normele de conduita profesionala necesare realizarii unor raporturi sociale si profesionale corespunzatoare crearii si mentinerii la nivel inalt a prestigiului institutiei functiei publice si al functionarilor publici (Cap. I,art. 2, lit. a Legea nr. 7/2004); sa informeze publicul cu privire la conduita profesionala la care este indreptatit sa se astepte din partea functionarilor publici in exercitarea functiilor publice (Cap. I, art.2, lit. b Legea nr. 7/2004); sa creeze un climat de incredere si respect reciproc intre cetateni si functionarii publici, pe de-o parte, si intre cetateni si autoritatile administratiei publice, pe de alta parte (Cap. I, art. 2, lit. c Legea nr. 7/2004.
Prevederile codului de conduita garanteaza respectarea cu prioritate a Constitutiei si legilor in vigoare, promovarea interesului public, impun standarde de profesionalism, impartialitate si integritate morala, responsabilitate, corectitudine si transparenta, dar si asigura libertatea gandirii si a exprimarii.
La articolul 14, legea specifica faptul ca functionarii publici nu trebuie sa solicite ori sa accepte cadouri, servicii, favoruri, invitatii sau orice alt avantaj, care le sunt destinate personal, familiei, parintilor, prietenilor ori persoanelor cu care au avut relatii de afaceri sau de natura politica. Aceste ,,atentii" pot infulenta impartialitatea in exercitarea functiilor publice detinute sau pot constitui o recompensa in raport cu aceste functii.
In scopul aplicarii eficiente a dispozitiilor codului de conduita, conducatorii autoritatilor si institutiilor publice vor desemna un functionar public pentru consiliere etica si monitorizarea respectarii normelor de conduita. Acest
din urma functionar va acorda consultanta si asistenta functionarilor publici cu privire la respectarea normelor de conduita, va monitoriza aplicarea prevederilor codului de conduita si va intocmi rapoarte trimistriale privind respectarea normelor de conduita presupuse de cod (Cap. III, art. 21, al.1-5 legea nr. 7/2004).


Fisiere in arhiva (1):

  • Sursele Sistemului Etic in Administratie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!