Suprematia Dreptului Comunitar in Raport cu Dreptul National

Cuprins referat Cum descarc?

Argument
I. Aplicabilitatea imediata a dreptului comunitar:
- caracterele dreptului comunitar
- teoria monista
- teoria dualista
II. Aplicabilitatea directa a dreptului comunitar
- criteriile de recunoastere a efectului direct a unei dispozitii comunitare
- aplicabilitatea directa verticala
- aplicabilitatea directa orizontala
III. Aplicabilitatea prioritara a dreptului comunitar in raport cu dreptul intern al statelor membre
IV. Este suprematia dreptului comunitar un principiu necesar?
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Argument
Lucrarea noastra isi propune o analiza obiectiva si pertinenta a unuia dintre principiile fundamentale ale dreptului comunitar, european si anume a suprematiei acestuia in raport cu dreptul intern al statelor membre.
Evidentierea elementelor de baza ale acestui principiu este absolut necesara pentru cei care doresc sa inteleaga locul si rolul unui stat in cadrul Uniunii Europene. De asemenea, consideram ca analizarea acestui principiu este benefica in demersul nostru de a intari convingerea ca la baza constructiei europene sta vointa de a lucra impreuna, pe baza unor interese comune. S-a ajuns la concluzia ca in unele domenii se pot obtine rezultate mult mai bune la nivel european decat la nivel national, iar principiul suprematiei dreptului comunitar subliniaza din plin acest fapt. Asa s-a ajuns la politici comune tuturor statelor membre, elaborate si adoptate de institutiile comunitare cu aplicabilitate pe intreg teritoriul Uniunii Europene. Existenta politicilor comune confera unicitate Uniunii, pentru ca demonstreaza acceptarea cedarii unei parti a suveranitatii statelor membre catre institutiile europene.
Este important ca locuitorii unui stat aflat in negocieri de aderare sau care deja este membru al Uniunii Europene, sa inteleaga faptul ca misiunea acestei constructii europene este de a organiza relatiile dintre statele membre si intre popoarele acestora intr-o maniera coerenta, avand drept suport principiul solidaritatii si instituirea cetateniei europene, care nu inlocuieste cetatenia nationala, dar o completeaza, conferind un numar de drepturi civile si politice cetatenilor europeni.
Principiul suprematiei dreptului comunitar nu are rolul de a anula dreptul intern al statelor membre, ci de a sublinia faptul ca doar printr-un efort comun si printr-o consolidare a relatiilor in baza dreptului comunitar, ,,tarile europene ar putea insemna ceva". Doar unita Europa va putea juca rolul semnificativ pe plan mondial, pe care, neindoielnic, il merita.
I. APLICABILITATEA IMEDIATA A DREPTULUI COMUNITAR IN DREPTUL INTERN AL STATELOR MEMBRE
a. Caracterele dreptului comunitar
Totalitatea normelor juridice adoptate la nivel comunitar care reglementeaza organizarea si functionarea institutiilor comunitare, precum si unele activitati economice, in domenii in care statele membre ale Uniunii Europene si-au limitat suveranitatea nationala, formeaza dreptul comunitar.
Dreptul comunitar, fiind o creatie a statelor membre, poate fi considerat atat un drept supranational, comunitar, un drept distinct de dreptul intern al statelor membre, cat si un drept integrat in dreptul intern al statelor membre, in ordinea juridica nationala .
Avand in vedere aceste trasaturi, dreptul comunitar este in acelasi timp un drept propriu fiecarui stat membru, dar si comun tuturor statelor membre. Acest aspect explica aplicarea imediata si directa a dreptului comunitar in ordinea juridica a statelor membre.
b. Teoria dualista si teoria monista
Analiza aplicabilitatii imediate presupune prezentarea relatiei existente intre dreptul international public si dreptul intern in conformitate cu doua conceptii doctrinare: teoria dualista si teoria monista.
Teoria dualista considera ordinea juridica internationala si cea interna ca separate, egale si independente. Pentru a fi aplicabile intr-un stat, normele dreptului international trebuie preluate intr-o lege a statului respectiv, autoritatile si statele nationale neputandu-si fundamenta interventia decat pe dispozitii interne . Tratatul devine astfel lege interna, avand aceeasi forta juridica, este ,,nationalizat", si in aceasta calitate va fi aplicat la nivel national. Consecinta fireasca este ca legile nationale posterioare vor putea modifica actul international devenind lege interna .
Teoria monista, pe de alta parte, considera ca norma de drept intern se afla in aceeasi sfera cu cea internationala existand un raport de subordonare, in functie de varianta adoptata. O prima varianta este aceea in care se promoveaza aplicarea imediata a dreptului international public in dreptul intern. Adeptul cel mai cunoscut al acestei conceptii este Hans Kelsen, reprezentant al Scolii de la Viena. Se porneste de la conceptia dreptului natural si se ajunge la concluzia potrivit careia exista o ordine juridica universala superioara ordinilor juridice interne. Cealalta varianta a teoriei consacra prioritatea dreptului intern asupra dreptului international. M. Wenzel, E. Kauffman si A. Zona pornesc de la conceptiile filosofice ale lui Hegel. Datorita independentei si suveranitatii depline a statelor, raporturile dintre ele sunt esentialmente raporturi de forta. In felul acesta, dreptul international public reprezinta numai o proiectare a unor norme din dreptul intern .
Impunerea principiului monist nu a fost facila la nivelul tuturor statelor membre al Uniunii. Daca statele traditionale moniste, cum ar fi Franta, au dispozitii constitutionale care exclud fara echivoc principiul dualist, altele, cum ar fi Italia si Germania, au inregistrat dificultati in aliniere.
In concluzie, dreptul comunitar este direct aplicabil in ordinea juridica a statelor membre imediat ce a fost adoptat, adica publicat in Jurnalul Oficial al uniunii Europene. El isi pastreaza insa caracterul de drept comunitar fata de normele juridice interne, nationale, si va fi aplicat ca atare de administratie si justitie .


Fisiere in arhiva (1):

  • Suprematia Dreptului Comunitar in Raport cu Dreptul National.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!