Studiu Comparativ privind Sistemul Administrativ German și Sistemul Administrativ Suedez

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins :
I Prezentarea particularitatilor sistemului administrativ din Germania 4
II. Prezentarea particularitatilor sistemului administrativ din Suedia 5
III. Criteriile/vaiabilele utilizate pentru analiza comparativa dintre cele doua sisteme administrative 6
IV. Asemanari intre sistemul administrativ german si sistemul administrativ suedez 7
V. Deosebiri intre sistemul administrativ german si sistemul administrativ suedez 7
VI. Avantajele competitive si comparative esentiale ale sistemelor administrative analizate 8
VII. Modalitati de transfer de know-how din sisteme administrative analizate in sistemul administrativ din Romania 9
Surse bibliografice 10


Extras din referat Cum descarc?

Motivul principal pentru care am ales acest studiu comparativ il reprezinta gradul sporit de dezvoltare al celor doua sisteme administrative studiate - cel german si cel suedez Fiind membre ale Uniunii Europene - prima putere economica modiala ,aceste doua tari se situeaza in fruntea clasamentului al Produsului Intern Brut (Germania ocupand locul 1 cu 2.737.600 de milioane de euro in anul 2013,iar Suedia locul 7 cu 420.849 milioane de euro in anul 2013) reprezentand doua modele administrative de succes din care Romania ar avea de invatat prin intermediul transferului de know-how la nivelul sistemului administrativ al tarii noastre 
In ciuda asemanarilor vizibile dintre aceste doua tari,prin intermediul acestui studiu,vor fi punctate si deosebirile dintre cele doua sisteme administrative, avantajele si dezavantajele competitive si comparative ce stau la baza acestora si multiplele valente din spatele modalitatilor de tansfer de know-how in sistemul administrativ roman curent.
I Prezentarea particularitatilor sistemului administrativ din Germania
Germania este o republica federala parlamentara alcatuita din 16 state numite Landuri ( in germana poarta numele de Lander ),fiecare land avand Constitutie,Parlament si Guvern propriu. Capitala acestei tari este la Berlin ,reprezentand totodata si cel mai mare oras german. Germania este un exemplu reprezentativ de democratie - toate puterile suverane revin cetatenilor,care isi exercita in mod indirect puterea lor in stat,prin procesul electoral.
Structura administrativa este una policentrica reprezintand un sistem eficient de cooperare la nivel federal si o puternica pozitie a Cancelarului Federal. Aparatul administrativ german are trei niveluri: federal, al landurilor, local - fiecare avand autonomie din punct de vedere legal 
In ciuda existentei unui Sef de Stat cunoscut sub numele de Presedinte Federal ,ales pe o perioada de 5 ani de catre o conventia federala speciala (grup constitutional din care fac parte deputatii si un numar egal de membri alesi din adunarile generale ale landurilor) perogativele acestuia sunt foarte reduse in comparatie cu cele ale Cancelaului Federal,sistemul de guvernare al Germaniei fiind cunoscut ca ,, democratia cancelarului ",reflectand in acest fel puternica pozitie a acestuia Cancelarul Federal este ales de Adunarea Federala.Acesta conduce activitatea Guvernului,poate propune,reuni si demite ministrii federali,determina coordonatele politicii ce urmeaza a fi implementata de catre ministere,delimiteaza si precizeaza gradul de responsabilitate care revine fiecarui minister 
Separatia puterilor in stat se realizeaza atat la nivel federal sau central, cat si la nivelul fiecarui land, respectiv orizontal, intre legislativ, executiv si justitie, cat si pe nivel vertical intre autoritatile federale precum si cele din aceeasi categorie apartinand landurilor componente ale federatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Comparativ privind Sistemul Administrativ German si Sistemul Administrativ Suedez.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!