Studiu comparativ privind Administrația Publică Locală în statele federale - Germania și Belgia

Cuprins referat Cum descarc?

Belgia 3
Germania 5
Concluzii 10
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

Belgia
Belgia este singurul stat din U.E care a trecut recent de la structura unitara la cea de tip federal. Prin Constitutia din 1831, care s-a aflat in vigoare pana in 1994, dar cu modificari nenumarate, Belgia este proclamata monarhie constitutionala si stat unitar. Viata politica postbelica a Belgiei a fost marcata de conflicte, uneori cu accente violente, dintre sudul valon si nordul flamand; inca din anul 1968 au aparut tendinte de federalizare care au impus reforma organizarii administrative a statului.
Drept urmare, prin revizuirea Constitutiei din 1970, s-a remutat la structura unitara, deschizandu-se procesul de federalizare, iar in 1980 sunt instituite comunitatile si regiunile, ca persoane juridice de drept public. O alta revizuire constitutionala, din 1988, s-a finalizat prin transferul de atributii legislative semnificative in seama comunitatilor si regiunilor. Revizuirea Constitutiei din 1993, a incheiat practic procesul de federalizare, deoarece in art. 1 se prevede ca Belgia este un stat federal care se compune din comunitati si regiuni.
In Belgia, organizarea puterii in raport cu teritoriul este complexa. Pe de o parte exista State Federale cu organele sale, iar pe de alta exista comunitatile si regiunile avand organe caracteristice statelor federale.
Belgia este compusa din:
- trei comunitati: franceza, germanofona, flamanda;
- trei regiuni: flamanda, valona, Bruxelles.
Regiunile au fost stabilite in 1970, dar au devenit o realitate recunoscuta de reprezentantii politicului abia in intervalul 1980-1989. Fiecare din Regiunile Valona si Flamanda are un Consiliu din care provin deputatii federali si senatorii alesi direct de cetatenii din Regiune. Consilierii pot initia decrete, care au putere de lege in mai multe domenii, cum ar fi: 
o Protectia mediului si conservarea deseurilor;
o Transport;
o Dezvoltare economica regionala;
o Gestionarea resurselor naturale si energetice;
o Supervizarea activitatii autoritatilor locale;
o Conversia si reconversia profesionala.
Regiunile primesc resurse financiare din mai multe surse: in urma elaborarii unor proiecte inaintate si avizate la nivel central, din colectarea de taxe la nivel central, din fonduri constituite din taxele la nivel local si din imprumuturi negociate cu Guvernul Central.
Regiunea capitalei Bruxelle a fost delimitata in 1989 si este condusa de un Consiliu format din 75 de membri alesi prin vot direct universal pentru 5 ani cu o reprezentare garantata a minoritatii flamande, atat in Consiliu, cat si in executiv.
Comunitatile lingvistice au fost stabilite in 1970 si definitivate in 1988, ca unitati administrative locale. Criteriul care a stat la baza constituirii lor nu este unul geografic, ci unul lingvistic. Limba vorbita de fiecare cetatean il face sa se asocieze la o comunitate sau alta.
Fiecare dintre comunitatile franceza si flamanda are un Consiliu care reuneste un numar de deputati federali si senatori alesi direct care reprezinta aceste grupari lingvistice in una din cele doua Camere. Consilierii pot initia decrete, avand putere de lege in mai multe domenii:
o Limba si cultura;
o Educatie
o Sanatate si asistenta medicala directa pentru cetateni;
o Mijloace mass-media.
Consilierii aleg dintre membrii lor ministri pentru executivul constituit la acest nivel. Cel putin un ministru trebuie sa fie din Bruxelles. Resursele financiare provin din : proiecte finantate de Guvernul Central, licente pentru spatii de emisie radio si TV, cota parte din taxele percepute de Guvernul Central, taxe pe proprietate si imprumuturi.
Comunitatea vorbitorilor de limba germana a fost stabilita in 1983 si are in Consiliu 25 de membri alesi prin vot direct universal pentru o perioada de cinci ani. Consiliul alege trei ministri pentru autoritatea executiva de la acest nivel. Comunitatea vorbitorilor de limba germana poate initia decrete care au putere de lege in aceleasi domenii cu celelalte comunitati, mai putin in domeniul lingvistic care este rezervat guvernului central.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Comparativ privind Administratia Publica Locala in Statele Federale - Germania si Belgia.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!