Studiu Comparativ Privind Administratia Centrala pe Exemplul unor State Federale

Cuprins referat Cum descarc?

1. Studiu comparative privind administratia centrala in state federale 3
1.1. Notiuni introductive cu privire la administratia publica centrala in statele federale 3
1.2. Sistemul politico-administrativ al Canadei 3
1.3. Sistemul politico-administrativ al Elvetiei 3
1.4. Sistemul politico-administrativ al Austriei 3
2. Concluzii 3
3. Referinte bibliografice 3


Extras din referat Cum descarc?

1. Studiu comparative privind administratia centrala in state federale
1.1. Notiuni introductive cu privire la administratia publica centrala in statele federale
Doctrina de specialitate considera statul federal ca fiind acel stat format din doua sau mai multe state membre (federate) din unirea carora apare un stat nou, distinct de cele care il formeaza si care are calitatea de subiect de drept . 
De asemenea, in literatura de specialitate statul federal este definit ca fiind o asociatie de state care decid in mod liber, in virtutea suveranitatii lor, sa-si creeze organe comune, carora le confera o parte din competentele lor, mai ales in domeniul militar, al diplomatiei sau financiar. In general, intelegerea dintre aceste state este consfintita printr-un act politic (Charta, Pact) prin care se stabileste repartizarea competentelor intre statele federate si statul federal . 
Dictionarul Explicativ al Limbii Romane considera statul federativ ca o uniune a mai multor state autonome (care isi pastreaza organizarea) in cadrul unui stat unitar, cu un guvern central si cu organe de stat comune . 
Statul federal alcatuieste o uniune de drept constitutional, el este un stat descentralizat politic, rezultat din suprapunerea a doua tipuri de state - statul federal si statele federate, acestea din urma renuntand la utilizarea exclusiva a suveranitatii lor si impartind competentele lor cu statul federal . Asadar, statul federal depaseste descentralizarea sau regionalizarea, in prim plan nu mai apare competenta administrativa (ca in cazul statelor unitare descentralizate) sau competenta legislativa a statelor regionale, ci competenta generala de a crea dreptul, de a crea o ordine juridica proprie, bazata pe o constitutie individuala a statelor federate, recunoscuta prin constitutia statului federat. 
Variantele concrete de amenajare institutionala a statului federal sunt extrem de diverse, totusi se pot desprinde cateva idei ce caracterizeaza statele federale. Statul federal este caracterizat prin existenta a doua randuri de autoritati centrale de stat si anume cele federale (parlament, guvern, autoritate judecatoreasca si suprema) si autoritati statale federate (tot parlamentul, guvernul si o autoritate judecatoreasca suprema). 
Existenta acestor autoritati centrale este determinata de impartirea teritoriului in mai multe parti, cunoscute sub mai multe denumiri: cantoane (Elvetia) , state (Sua, India, Australia, Brazilia, Venezuela), landuri (Germania si Austria), regiuni (Belgia) etc. Asadar, statul federal isi bazeaza organizarea pe doua principii: unitatea statelor membre ale federatiei si autonomia ordinii lor constitutionale . Exista o ordine constitutionala comuna statelor federate, consacrata in legea fundamentala a federatiei si o legislatie comuna statelor federate, emanand de la organele cu competenta normativa constituite la nivelul federatiei. Fiecare stat federal are in mod normal propriul sau sistem constitutional, institutii guvernamentale, propria legislatie si propriul sistem de organizare judecatoreasca . 
Statul federal are, in mod obligatoriu, un parlament bicameral, una din Camere cuprinde reprezentanti ai statelor membre (cunoscuta sub denumirea de Senat in SUA, Canada, Australia, India, Consiliul Statelor in Elvetia, Bundersrat in Germania) iar cealalta (Camera Deputatilor) este alcatuita din reprezentanti ai populatiei statului federal. 
In ceea ce priveste executarea legislatiei federale, in unele sisteme federale aceasta se realizeaza de catre autoritatile federale (de exemplu, SUA) sau este realizata si aplicata de autoritatile locale, sub control federal (Germania si Elvetia) . 
O alta caracteristica a statului federal este existenta a doua cetatenii, cea a statului federat si cea a statului federal, cu exceptia cazurilor in care constitutia decide altfel, de exemplu, in India, desi este stat federal, cetatenii ei au o singura cetatenie, cea a statului federal, nu si pe cea a statului federat. Dupa ratificarea Tratatului de la Maastricht, in 1993, exista o noua forma de cetatenie, cea de ,,cetatean al Uniunii Europene ".


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Comparativ Privind Administratia Centrala pe Exemplul unor State Federale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!