Strategii de Dezvoltare a Orasului Calarasi

Extras din referat Cum descarc?

I Generalitati :
Scopul general al strategiei de dezvoltare locala decurge din rolul pe care 
administratia publica locala il poate juca la nivelul gestiunii orasului, acela de a 
coordona toate actiunile publice si private initiate de in dezvoltarea acestuia. 
Formularea strategiei porneste de la urmatoarele premise: 
Strategia trebuie sa imbunatateasca conditiile de viata (locuinte si locuri de 
munca) ale locuitorilor. Strategia trebuie sa ofere oportunitati pentru interventia 
sectorului privat in operatiuni urbane, fie sub forma investitiilor directe in proiecte 
izolate, fie sub forma parteneriatelor sau consultarilor periodice intre parteneri. 
Pentru a servi ca instrument de lucru al administratiei locale, strategia 
accentueaza rolul acesteia in guvernarea localitatilor urbane, prin guvernare 
intelegand agregatul format dintre administratie, societatea civila si sectorul privat in operatiunile de revitalizare integrata a zonelor urbane. 
Din prirna categorie de actiuni putem enumera programele sociale - 
asigurarea produselor lactate si de panificatie pentru elevii din ciclul primar, a 
venitului minim garantat, crearea de centre sociale si de servicii de urgenta, 
atribuirea de loturi din domeniul privat al primariei pentru constructia de locuinte, 
conf. Lg. 15/2003, imbunatatirea sistemului de incaIzire a populatiei prin reducerea pierderilor in sistemele de transport si distributie a energiei termice, prin reabilitarea retelelor de transport si a punctelor termice, acordarea pentru intreaga populatie a subventiei rezultate din diferentele de pret a gcal. dintre pretul la centralele termice si pretul national de referinta. 
O alta categorie de masuri se refera la investitile edilitare, avand ca scop 
ridicarea gradului de confort a locuitorilor dar si oferirea de facilitati de infrastructura sau a reparatii si intretinerea cailor de acces rutiere, amenajarea de parcuri si spatii verzi, intretinerea si amenajarea de trasee turistice, reabilitare cladiri-monument istoric, completarea retelelor edilitare acolo unde nu au fost dezvoltate (extindere canalizare, retea de apa curenta, etc.). 
Un alt tip de masuri inclus in strategia de dezvoltare locala a localitatii este 
acela privind agentii economici. Dintre aceste masuri putem enumera: organizarea unei licitatii privind concesionarea constructiei si exploataril retelei de gaz metan in localitate, acordarea de divese facilitati agentilor economici din domeniul industriei turismului care investesc in zona (concesionarea de terenuri la preturi avantajoase, diverse scutiri sau reduceri la plata unor impozite si taxe locale, etc.). 
In acest sens, strategia se dezvolta dupa modelul privind proiectarea si 
realizarea managementului dezvoltarii urbane in scopul cresterii eficacitatii 
interventei administratiei publice prin : 
- eficienta in utilizarea resurselor, financiare, umane si fizice, 
- evaluarea anterioara a proiectelor, 
- mangementul resurselor umane si executarea programelor
- viabilitate financiara bazata pe o analiza atenta a veniturilor locale si a 
capacitatii managementului financiar 
- atentie acordata protectiei mediului prin asigurarea de servicii publice si 
reglementarea actiunilor sectorului privat. 
II Caracterizare judetul Calarasi :
Calarasi este un judet in sud-estul regiunii Muntenia din Romania. Resedinta sa este municipiul Calarasi.
-la est: judetul Constanta
-la vest: judetul Ilfov (nord-vest) si judetul Giurgiu (sud-vest)
-la nord: judetul Ialomita
-la sud: Bulgaria -- regiunea Silistra si regiunea Ruse
Structura etnica
In judetul Calarasi sunt: 305.536 romani; 18.343 rromi; 469 turci; 97 maghiari; 34 rusi/lipoveni; 26 germani; 18 bulgari; 17 ucrainieni; 9 italieni; 8 greci; 7 chinezi; 4 polonezi si 4 evrei; 3sarbi si 3 ceangai plus cate un tatar, ceh, slovac, croat si armean. 27 au alte etnii, iar 7 nu si-au declarat etnia.[1]
Retea hidrografica
Judetul Calarasi face parte din bazinul hidrografic al fluviului Dunare, pricipalul curs de apa al judetului. Alte cursuri de apa importante sunt: raul Arges, care se varsa in Dunare la Oltenita,raul Dambovita, care se varsa in Arges la Budesti si salba de lacuri Mostistea care se varsa in Dunare la Manastirea. La Calarasi, Dunarea se divide in doua brate: Dunarea Veche si Borcea, pe malul careia se afla Calarasiul, intre acestea formandu-se mlastini si lacuri. Cele mai importante lacuri ale judetului sunt: lacul Mostistea (parte a salbei de lacuri Mostistea),lacul Galatui si lacul Calarasi (in prezent ramanand doar o mica parte din vechea suprafata a lacului in urma desecarilor si indiguirilor).
Economia
Principalele centre economico-sociale ale judetului sunt: Calarasiul (cel mai mare centru financiar, social, cultural si administrativ din judet), Oltenita si Lehliu Gara. Economia calaraseana a suferit un regres intre 1989 si 2000 datorita falimentului a doua mari unitati industriale ale judetului (Navol Oltenita si Siderca Calarasi). Intre 2000 si 2005 economia calaraseana se stabilizeaza prin plecarea in masa a fortei de munca in Italia si Spania si prin deschiderea de fabrici de confectii lohn. Dupa 2005 economia calaraseana este in crestere, mari investitori deschizand locuri de munca (Saint-Gobain si Romply in Calarasi si Martifer in Lehliu Gara) iar altii anuntand investitii in special in Calarasi, Lehliu Gara si Budesti. Oltenitaramane in continuare singurul oras din judet cu o economie precara.
Principalele ramuri industriale din judet sunt: productia de gaze rare si bio-combustibili (Calarasi si Lehliu Gara), prefabricate (Calarasi), industria alimentara (Calarasi), industria confectiilor lohn (Calarasi, Budesti si Oltenita). In industria calaraseana predomina: industria metalurgica (26,9%), industria alimentara si a bauturilor (26,5%), industria prelucrarii produselor din minerale nemetalice (14,1%), fabricarea substantelor si produselor chimice (12,7%) si fabricarea articolelor de imbracaminte (9,2%). In aprilie 2008 industria prelucratoare a reprezentat 98,9%, iar industria energiei electrice, termice, gaze si apa 0,9% din totalul productiei industriale realizate.
In aprilie 2008 venitul mediu brut a fost de 1.350 lei, in crestere cu 7,4% fata de luna precedenta si cu 30,6% fata de perioada similara a anului 2007, in timp ce venitul mediu net a fost de 1.010 lei.
Strategia Municipiului Calarasi 
Viziune: dezvoltarea socio-economica si de mediu a municipiului prin incurajarea sectorului productiv si dezvoltarea tursimului


Fisiere in arhiva (1):

  • Strategii de Dezvoltare a Orasului Calarasi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!