Sistemul Institutional al UE

Extras din referat Cum descarc?

Unicitatea constructiei europene se reflecta in primul rand in arhitectura institutionala. Statele accepta sa delege o parte din puterile lor suverane unor institutii comune create prin tratatele fundatoare, cu modificarile succesive, institutii al caror scop este sa asigure o participare democrate a Statelor membre la luarea de decizii.
In momentul actual functionarea Uniunii de bazeaza pe cinci institutii fundamentale: Comisia Europeana, Parlamentul European, Consiliul de Ministri (numit si Consiliul Uniunii Europene), Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJCE) si Curtea de Conturi. Tratatul constitutional consacra formal functionarea Consiliului European ca institutie de sine statatoare.
Pe langa aceste institutii mai functioneaza o serie de institutii bancare si anume: Banca Centrala Europeana, Banca Europeana pentru Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. 
In continuare vom prezenta si organismele consultative: Comitetul Economic si Social si Comitetul Regiunilor.
I. Institutii fundamentale
Parlamentul European 
Organizare si functionare
Parlamentul se intruneste in sesiune anuala ordinara, impartita in 12 perioade de sesiune, de cate o saptamana in fiecare luna, care sunt prevazute sa se tina lunar, incepand cu a doua zi de marti a lunii martie(sau in prima zi de marti a lunii urmatoare datei alegerii acestuia). Durata acestuia este de o saptamana, totalizand aproximativ 60 de zile pe an. Parlamentul se poate intruni si in sesiuni extraordinare, daca acestea sunt convocate ca urmare a cererii majoritatii membrilor sai, a Consiliului sau a Comisiei.
Parlamentul poate lucra in mod valabil si indeplini atributiile sale daca este realizat un cvorum de o treime din membrii sai.
Dreptul de vot este personal, votul prin procura fiind interzis. Dezbaterile sunt publice, cu exceptia cazului in care Parlamentul decide altfel cu o majoritate de doua treimi din voturile exprimate. Parlamentul European este singura institutie comunitara ale carei dezbateri sunt publice. Dezbaterile, opiniile si rezolutiile Parlamentului se publica in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
In organizarea si functionarea sa Parlamentul European se conduce dupa un Regulament Interior care este permanent actualizat.
Conform art. 9 din Regulamentul interior al Parlamentului European, sesiunile nu sunt limitate in timp, putand dura in toata perioada unui an calendaristic, fapt care le deosebeste de situatia sesiunilor parlamentare nationale. De asemenea Parlamentul poate decide intreruperea sesiunilor anuale (conform art. 9 din Regulamentul interior).
Parlamentul European este unicameral, iar structura sa cuprinde: Biroul, Conferinta Presedintilor, Presedintia, Comisiile parlamentare, Grupurile politice, Serviciile administrative, Mediatorul european ( ombudsman-ul).
Biroul este compus din Presedintele Parlamentului European si 14 Vicepresedinti, alesi de Parlament pentru o perioada de 2 ani si jumatate, reprezentand jumatate din durata mandatului parlamentarilor, cu posibilitatea de a fi realesi.
Presedintele este desemnat cu majoritatea absoluta a voturilor exprimare la primele tururi de scrutin. Daca se ajunge la cel de-al patrulea tur de scrutin, va fi ales dintre primii 2, cel care a obtinut cele mai multe voturi, iar in caz de egalitate, cel mai in varsta.
Vicepresedintii sunt alesi in 3 tururi de scrutin, daca se impune, in primele doua fiind necesara majoritatea calificata, iar in cel de-al treilea majoritatea simpla. Totodata, sunt alesi si 6 chestori, membri ai biroului cu drept de vot consultativ. Chestorii sunt alesi dupa aceleasi criterii ca si vicepresedintii, iar indatoririle lor sunt de natura administrativa si financiara. Biroul rezolva problemele financiare si de organizare, adopta reglementari privind functionarii Parlamentului si numeste secretarul general al acestuia, care conduce activitatea serviciilor parlamentare si a functionarilor Parlamentului.
Secretarul general, la fel ca si secretarii generali ai Consiliului si Comisiei, au un rol important in functionarea Parlamentului, desfasurand o activitatea permanenta. 
Biroul largit este format din Presedinte si din presedintii grupurilor politice parlamentare, suplimentati eventual de cate un membru al grupurilor. Biroul largit are atributii de organizare interna, de stabilire a relatiilor cu alte institutii si organe comunitare si asigura functionarea politica a Parlamentului European.
Conferinta presedintilor are in componenta sa Presedintele Parlamentului European si presedintii grupurilor politice. In competenta Conferintei intra si doi reprezentanti ai parlamentarilor independenti. Conferinta presedintilorare un rol important in structura organelor de conducere ale Parlamentului European.
Presedintele Parlamentului este un deputat propus de un grup parlamentar si ales cu majoritatea absoluta de voturi, pentru o perioada de 2 ani si jumatate. Teoretic, Presedintele este ales in fiecare an la inceputul sesiunii anuale, adica in martie, la Strassbourg. In realitate pentru a evita o rotatie prea rapida el este ales pentru 2 ani si jumatate, ceea ce inseamna ca schimbarea presedintelui are loc la mijlocul legislaturii. Alegerea comporta mai multe tururi de scrutin, deoarece pentru a fi ales in cadrul primelor 3 tururi este necesara o majoritate absoluta. In al patrulea tur de scrutin, pot fi candidati doar primii 2, care au obtinut cel mai mare numar de voturi in turul al treilea de scrutin.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Institutional al UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!