Sistemul de pensii în UE

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In contextul in care in tarile din vestul Europei functioneaza cu succes sistemul privat de pensii se pune intrebarea daca acest sistem va reusi si la noi in tara, in conditiile in care in Romania sunt tot mai putini contribuabili la sistemul public de pensii, iar numarul de pensionari este in continua crestere.

Sistemul de pensii se bazeaza pe trei piloni: sistemul public de pensii, pensiile private obligatorii, pensiile private facultative.

Primul pilon este sistemul public de pensii care are in vedere dictonul ,,platesti pe masura ce esti platit" ( in engleza ,,pay-as-you-go"), poate fi impus prin lege sau poate fi de tipul beneficiu definit. Acest sistem este potrivit pentru a preveni saracia varstnicilor si pentru a atinge obiective distributive. Mai mult meritele lui constau in distribuirea mai corecta intre generatii a inflatiei si a riscurilor provocate de catastrofe (razboaie, recesiuni).

Acest sistem este vulnerabil in fata somajului si imbatranirii populatiei deoarece finantarea se bazeaza pe contributiile asupra salariilor brute, stimulentele salariale fiind astfel reduse.

In cele mai multe tari, principalul pilon pentru fondarea provizionului de pensie este sistemul public de pensii care este obligatoriu si poate fi completat cu un sistem privat de pensii.

Ca regula generala, sistemul public de pensii este fondat pe plata curenta a pensiilor finantata din veniturile prezente ale populatiei lucratoare.

Deci, sursa principala de finantare in cazul sistemului public de pensii o reprezinta contributiile atat ale angajatilor cat si ale angajatorilor.

In cele mai multe tari eligibilitatea platilor legate de pensii solicita o anumita varsta si o perioada minima de contributie. Varsta de pensionare este in general cuprinsa intre 60 si 65 de ani. In Marea Britanie varsta de pensionare a barbatilor este mai mare decat a femeilor, dar se urmareste aducerea acesteia la acelasi nivel pana in 2010. In alte tari se doreste stabilirea unei varste de pensionare mai inaintate pentru a diminua povara financiara a sistemului public de pensii. Unele dintre tari, cum este si Romania, inca permit pensionarea anticipata cu o pensie mai mica, daca este realizata o anumita varsta minima si o perioada de contributie minima. Suma primita depinde de perioada de contributie si de nivelul veniturilor realizate.

Problemele financiare sunt accentuate de cresterea populatiei varstnice, de rata somajului, de numarul mare de pensionari anticipate ca rezultat al crizei de transformare, dar si de faptul ca o anumita parte a populatiei apta de munca plateste contributii reduse la asigurarile sociale sau chiar deloc. Aceasta problema se manifesta in special in Europa Occidentala. In Marea Britanie de exemplu, contribuabilii pot sa iasa din schema de pensii publica cu conditia sa demonstreze ca au o pensie privata suficienta. In Germania, oricine are

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul de pensii in UE.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 320 cuvinte
Nr caractere:
6 691 caractere
Marime:
12.74KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Știința Administrației
Tag-uri:
pensii, europa, state
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!