Sistemul Administrativ in Franta

Extras din referat Cum descarc?

Franta este o republica indivizibila, laica, democratica si sociala se mentioneaza in art.2 din Constitutie.
Organizarea si functionarea Guvernului deriva din Constitutia din 1958, care recunoaste principiile Declaratiei Drepturilor Omului si Constitutia din 1946.
Constitutia din 4 octombrie 1958, aprobata prin referendum, a constituit punctul de pornire pentru reforma constitutionala din 1962, potrivit careia Presedintele Republicii este ales de toti cetatenii francezi prin vot direct universal.
Seful Statului este Presedintele Republicii, ales pentru sapte ani prin vot universal si poate fi reales de un numar infinit de ori.
Potrivit sistemului francez, Presedintele Republicii are responsabilitati formale ca Sef de Stat in cadrul sistemului parlamentar si de asemenea este cel care conduce executivul.
El desemneaza Primul Ministru si alti membri ai Guvernului, conduce Consiliul Ministrilor si poate sa dizolve Adunarea Generala potrivit articolului 12 din Constitutie.
Are drept de promulgare a legilor votate de Parlament si poate, daca este necesar, sa solicite o revizuire a legilor, lucru care se intampla foarte rar.
Presedintele Republicii este comandantul fortelor armate. in situatiile de exceptie el poate sa invoce art.16 din Constitutie care arata ca pot fi luate masuri exceptionale pentru a asigura securitatea nationala si continuitatea activitatii Guvernului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Administrativ in Franta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!