Sisteme administrative comparate Anglia vs Franța

Extras din referat Cum descarc?

Titlu:
Modelul administrativ francez comparat cu modelul administrativ britanic
Justificare:
Am ales aceste sisteme deoarece Franta si respectiv Marea Britanie sunt 2 dintre marile puteri ale Uniunii Europene, iar faptul ca sunt mari puteri denota ca sistemele administrative prin care au fost conduse aceste tari sunt foarte puternice si stabile.
Sistemul administrativ francez
Dintre marile state europene, FRANTA este cel mai vechi stat constituit in jurul unui domeniu regal, initial organizat in jurul regiunii Ile-de-France a carei capitala este Parisul. Franta este membra a Consiliului Europei, membra fondatoare a Uniunii Europene, a zonei Euro si a Spatiului Schengen. Este de asemenea unul din membrii fondatori ai Organizatiei Natiunilor Unite si unul din cei cinci membri permanenti ai Consiliului de securitate ONU. Face parte si din Uniunea Latina, Organizatia Internationala a Francofoniei si din G8.
Republica Franceza este un stat unitar fiind o democratie organizata ca o republica semi-prezidentiala. Este o natiune dezvoltata avand cea de-a sasea economie mondiala in 2006. Valorile pe care aceasta le apara si de care se simte foarte atasata sunt exprimate in Declaratia Drepturilor Omului si Cetateanului.
Republica Franceza este o republica unitara semi-prezidentiala cu puternice traditii democratice guvernata conform constitutiei celei de-A Cincea Republici Franceze aprobata prin referendum in 28 septembrie 1958. Puterea executiva este reprezentata de Presedinte, ales prin sufragiu universal pe o durata de 5 ani (pana in 2002 durata mandatului era de 7 ani) si de guvern, condus de un Prim Ministru numit de catre presedinte.
Puterea legislativa este reprezentata de Parlamentul Francez, bicameral, compus din Adunarea Nationala (franceza Assemblee Nationale) si Senat (franceza: Senat). Deputatii Adunarii Nationale reprezinta circumscriptiile locale si sunt alesi prin vot universal uninominal pe o durata de 5 ani. Adunarea are puterea de a demite guvernul, astfel incat acesta este determinat de majoritatea parlamentara. Senatorii sunt alesi pe o perioada de 6 ani de catre un colegiu electoral format din alesii locali din teritoriu (consilieri municipali, departamentali, regionali). 
Puterile legislative ale Senatului Francez sunt limitate, amandoua camerele trebuind sa isi dea acordul asupra legilor, dar in cazul disconcordantelor, Adunarea Nationala este cea care decide, cu exceptia legilor constitutionale si ale unor legi organice.
Se caracterizeaza prin traditionalism, sunt usor sceptici la schimbare, au un asa numit parlamentarism rationalizat. 
Munca functionarilor publici este orientata spre a satisface necesitatile cetatenilor si a fluidiza serviciile publice,oferind un acces facil la informatii si servicii.
Seful Statului are o pozitie extrem de proeminenta, exista institutii precum Consiliul de Stat si Mediatorul Republicii care se ocupa de controlul si respectarea legii de catre reprezentantii administratiei publice.Consiliul Constitutional supravegheaza respectarea Constitutiei si a legislatiei europene, astfel incat implementarea actelor europene sa se faca rapid si corect.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Administrative Comparate Anglia vs Franta.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!