Sisteme Administrative Comparate

Extras din referat Cum descarc?

SISTEMUL ADMINISTRATIV AL MARII BRITANII
Monarhie constitutionala ereditara, Marea Britanie nu are o Constitutie scrisa. 
Principiile de guvernare se bazeaza pe traditie, conventii si proceduri specifice.Modificarile operate in decursul timpului au fost determinate de schimbarile si situatiile intervenite in societate. Parlamentul poate modifica complet prevederile constitutionale,deoarece, ca reprezentant al poporului, Parlamentul este puterea suprema.Puterea legislativa este exercitata de un parlament bicameral, format din Camera Comunelor ( 659 membrii, ale i prin vot direct, pentru un mandat de maximum 5 ani, intre care 120 sunt femei, iar 9 sunt reprezentanti ai minoritatilor etnice) si Camera Lorzilor ( peste 1.2000 pairi, intre care pairii ereditari, ale caror titlu si loc in Camera Lorzilor sunt ereditare, si pairi pe viata, titlu acordat pentru merite deosebite, care nu este ereditar).Legea din 1999, privind Camera Lorzilor stabile te un numar de 92 membri ereditari pentru aceasta camera.Scotia si Tara Galilor au propriii reprezentanti.Cei ai Scotiei au o anumita autonomie legislativa si financiara. 
Reprezentantii Tarii Galilor nu se bucura de aceste drepturi. In 1999 a fost reinfiintata o Adunare pentru Irlanda de Nord. 
Puterea executiva este exercitata de un guvern, care este condus de un prim-ministru, de obicei liderul celui mai bine reprezentat partid in Camera Comunelor. 
In ceea ce prive te managementul public, aceasta tara prezinta asemanari dar si deosebiri fata de celelalte tari dezvoltate, membre OECD. Principalele similaritati sunt: 
- Independenta autoritatii juridice fata de cea executiva;
Schimbari in timp in ceea ce prive te procedurile legate care opereaza in smanagementul public; 
- Succesiunea componentelor guvernamentale la nivel local si regional; 
- Sistemul legislativ bicameral. 
Exista, de asemenea, si cateva elemente specifice: 
- Constitutia se fundamenteaza pe regulamente, statute, legi, traditii si nu apare sintr-o forma scrisa; 
- Parlamentul reprezinta si Curtea Constitutionala; 
- Puterea Parlamentului nu este folosita in situatii arbitrare; 
- Parlamentul este complet suveran, neputand fi constrans intr-un mod sau in saltul de catre puterea executiva: 
- Parlamentul controleaza executivul si are puterea de a respinge deciziile Curtii sLegislative 
Anglia este un stat unitar care recunoa te insa diferentele majore care exista si intre componentele sale sub aspectul structural, administrativ. Este imposibila intelegerea managementului public din regatul Unit al Marii Britanii fara sa fie mentionat caracterul de stat multinational. Ca parte a procesului legislativ, propunerile vin atat din partea celor doua Camere, cat si de la Comitet. Mini trii din cadrul Guvernului sunt si membri ai Parlamentului, ai Camerei Comunelor sau Camerei Lorzilor. Sistemul legislativ nu face o distinctie clara intre sectorul public si privat cum se intampla in majoritatea tarilor europene, insa in Anglia a fost creat un grup distinct de legi care precizeaza clar specificul activitatilor publice, administrative. 
Structura statala 
Statul este monarhie constitutionala, regat ereditar, conform ,,Constitutiei Organice" - o serie de conventii, de traditii, de precedente etc. Conform principiului ,,regele domne te dar nu guverneaza", monarhul are un rol extrem de discret in viata politica, limitandu-se de obicei la transmiterea de mesaje, dar un rol important in viata publica simbolizand unitatea statului si a natiunii. 
Puterea legislativa este exercitata de Parlament (Camera Comunelor si Camera Lorzilor); mandat pe 5 ani pentru Camera Comunelor; in Camera Lorzilor sunt membri de drept lorzii regatului; cea executiva este exercitata de un cabinet condus de liderul partidului majoritar din Camera Comunelor. Multipartitism. Regatul Unit al Marii Britanii este format din : Marea Britanie, care la randul ei, se compune din: Anghlia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Administrative Comparate.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!