Sistem Administrativ German

Extras din referat Cum descarc?

1.Factorii socio-demografici si geografici.
Germania este situata in Europa Centrala si se invecineaza cu alte noua tari europene(Danemarca, Olanda, Belgia, Franta, Luxemburg, Elvetia, Austria, Republica Ceha si Polonia) si are iesire directa la Marea Baltica si la Marea Nordului (Oceanul Atlantic).
Suprafata teritoriala a tarii este de 357.021 km2, relieful fiind preponderent muntos,iar clima temperata cu o temperatura medie anuala de 9 ?C. 
Populatia tarii este de 82.2 milioane locuitori si ocupa locul 14 in lume conform unei estimari din 2008 cu o densitate de 230 loc/km2 ocupand locul 36 in topul mondial, ca si grupare etnica este predominanta gruparea germana cu o proportie de 91,5% germani,urmata de cea turca cu 2,4% si alte etnii cu 6,1%.Limba oficiala a tarii este germana, moneda nationala este Euro ,iar tara inregistreaza un venit national brut de 2,450.50 miliarde de euro .Capitala tarii este Berlinul care de altfel este si cel mai mare oras german.
2.Modul de organizare al statului si principalele caracteristici.
Potrivit lui Georges Burdeau,"statul federal este acel stat care ,cu toate ca apare ca un singur subiect de drept international public,este constituit din state membre ce isi pastreaza anumite atribute ale suveranitatii interne si,in special,o parte importanta a puterii legislative.Statele membre( federate) se deosebesc de colectivitatile teritoriale locale din statul unitar prin faptul ca poseda o competenta proprie,fixata prin constitutia federala in materie legislativa,executiva si jurisdictionala,si participa la formarea vointei statului federal(central) deoarece organizarea parlamentului federal cuprinde,pe de o parte,o adunare care reprezinta ansamblul populatiei(federatia),iar pe de alta,o adunare care reprezinta statele membre."
Germania are prin traditie o organizare statala federala datorata atat statuletelor independente si a oraselor libere din Evul Mediu,cat si datorita faptului ca in epoca moderna fiecare statulet avea un conducator local independent(in general, de neam principar),care exercita o conducere autoritara si de sine statatoare.
Pana in anul 1933 singurul stat membru al Comunitatilor europene caruia i se putea aplica definitia statului federal in ansamblul ei era Germania,astfel in Uniunea Europeana de la 1 ianuarie 1995 exista 3 state federale:Austria,Belgia si Republica Federala Germania.
Ca si in cazul celorlalte tari,principalele caracteristici ale modului de organizare statala rezulta din analiza textelor constitutionale,astfel in virtutea art.20 alin.1 din Legea Fundamentala,Germania este un "Stat federal,democrat si social" ,iar conform art.30"Exercitarea puterilor publice si indeplinirea indatoririlor statale cad in sarcina landurilor,in masura in care aceasta Lege fundamentala nu prevede sau admite o alta reglementare".Totusi superioritatea federatie este asigurata de art.31, care reia o mai veche adaugire a federalismului german"Dreptul federal primeaza asupra dreptului landurilor",care se aplica in cazurille competentei concurente ,mai precis atunci cand Legea fundamentala confera o competenta comuna atat federatiei cat si landurilor, astfel Legea fundamentala prevede autonomia landurilor, iar in cadrul autonomiei de care se bucura, landurile au o organizare proprie in domeniul activitatii legislative, executive si judecatoresti. Cu toate acestea, legislatia adoptata la nivel federal are prioritate fata de legislatia locala.
In afara de statutul de autonomie, landurile beneficiaza de dreptul de a fi reprezentate in Parlament prin Bundesrat,astfel Membrii Bundesra-tului sunt numiti de guvernele locale, care pot, totodata si sa-i revoce. Ei reprezinta populatia landurilor si nu natiunea, intrucat nu sunt alesi prin vot universal, ci desemnati de guvernele locale.
Conform art.74 alin.3 din Legea fundamentala,"nu pot face obiectul revizuirii:continutul esential al drepturilor fundamentale,principiul impartirii federatiei in landuri,participarea landurilor la elaborarea legislatiei federale."
Din punct de vedere legislativ, cele mai importante domenii ale vietii sociale, cum ar fi securitatea statului; apararea nationala; relatiile internationale; problema cetateniei etc. se reglementeaza la nivelul Parlamentului federal,"Landurile au dreptul de a legifera in domenii ale vietii sociale care ii revin in competenta exclusiva, fara a se suprapune puterilor legislative conferite federatiei.(art.70 Legea fundamentala)."
In Germania, reorganizarea teritoriala este posibila doar prin lege federala, numai dupa ce landul implicat si-a dat acordul, iar modificarile sunt posibile numai daca sunt de ordin cultural, economic sau lingvistic. Legea fundamentala exprima, in aceasta privinta, principiul potrivit caruia o noua delimitare a teritoriului federal poate fi facuta pentru a se asigura faptul ca landurile, prin marimea si capacitatea lor, isi pot indeplini functiile eficient. De asemenea, trebuie acordata atentie legaturilor regionale, istorice si culturale, eficientei economice si cerintelor politicii si planificarii regionale.
Pe baza art.28 din Legea fundamentala se pretinde ca in constitutiile celor 16 landuri considerate a fi state unitare" sa fie respectate principiile statului de drept republican,democratic si social,precum si libera administrare a comunelor",rezulta de aici faptul ca federalismul german beneficiaza de cele mai puternice garantii juridice,de altfel structura federala a statului german este agreata atat de clasa politica cat si de populatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistem Administrativ German.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!