Sfera Publica si Transformarea ei Structurala

Extras din referat Cum descarc?

Sfera publica -termenul are o traditie veche, in Grecia antica se facea distinctia intre spatiul caminului- sfera privata,definita economic si cel din afara lui, care se definea cel mai adesea politic. In Roma se referea la res publica. Dar in antichitate atat sfera publica cat si cea privata emanau de la o aceeasi putere militara. In evul mediu fiintarea publica era cea de ordin superior, era o forma de comportare nobila, care cerea reprezentarea prin simboluri, embleme, haine alese. Nobilul trebuia sa reprezinte, sa fie intr-un anumit fel. Burghezul, spre deosebire de nobil, trebuie sa aiba si nu sa incaerca sa para. 
Religia a fost prima sfera de autonomie privata. 
Mai tarziu cu dezvoltarea comertului, ce presupune rsicuri din ce in ce mai mari, era nevoie de garantii, nevoia unui stat fiscal. Astfel administrarea permanenta si aramata permanenta au format noua sfera publica.
Economia moderna a dus la o iesire din sfera privata in cea publica prin dependenta traiului de zi cu zi de ceilalti. Acelasi proces e suprins si de transformarea corespondentei private in ziare. Acest instrument a fost preluat ptr scopuri administrative dar si pentru a ridica nivelul de cunoastere al populatiei, profesorii erau obligati sa trimita note informative pe intelesul tuturor la ziar. 
Publicul -termenul vine de la o lume a spectatorilor si cititorilor, ceea ce se supune judecatii publicului are publicitate ( adica e facut public, nu in sensul de azi ). 
Opinia publica -o parere generala, ceea ce se crede. Raisonnement public- apel la ratiune si critica a ceea ce se intampla. Burghezii, persoane private nu au acces la puterea politica, de aceea incearca sa o controleze din afara, prin criticarea ei. Sfera publica literara provenita din paturile mijlocii cultivate, avangarda burgheza, invata arta raisinnemnetului public. Sfera publica literara face trecerea de la sfera publica de Curte si sfera publica burgheza prin legitimarea intelectuala. In institutiile cafenelei si ale salonului s-a dezvoltat sfera publica literara, aici burghezii si nobili au fost considerati egali ptr. prima oara, datorita tipului de comunicare rationala, care facea abstractie de statutul social. 
Observam apoi o extindere a sferei private a familei in cea publica prin modul de a tine corespondenta, de a isi construi casa. Ea devine sfera publica a persoanelor capabile sa isi foloseasca ratiunea, sa critice prin acaesta puterea, ce va fi pusa sub legi, ce se justifica ratioanl. 
Sfera publica burgheza se bazeaza pe identitatea fictiva a celor doua roluri jucate de persoanele private, constituite ca public, adica a rolului de propietar si a rolului de simpla fiinta omeneasca. 
Puterea politica va fi limitata de norma care se va manifesta ca ratio nu ca voluntas prin surprinderea a ceea ce e necesitate practica.
Sfera publica se opune oricarei forme de dominatie. Burghezul era cel care stabilea care erau interesele generale, dar oricine putea deveni burghez, de aceea nu era o forma a domniatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sfera Publica si Transformarea ei Structurala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!