Rosia Montana, un Proiect pentru Romania

Cuprins referat Cum descarc?

Rosia Montana - scurt istoric 3
Scurt istoric al proiectului 6
Economia si distributia veniturilor in proiectul Rosia Montana 9
Investitia straina 9
Beneficii pentru Romania 12
I. Beneficii directe 12
Pretul Aurului Beneficiul pentru Romania 12
II. Beneficii indirecte 13
Riscurile pentru Romania 15
a) Riscul financiar 15
C O N C L U Z I I 18
B I B L I O G R A F I E 19


Extras din referat Cum descarc?

Rosia Montana - scurt istoric
Rosia Montana este atestata documentar din anul 131, cand purta numele de Alburnus Maior. De-a lungul timpului, activitatea specifica acestei zone a fost exploatarea aurifera, care a inceput inca din secolul al II-lea d.Hr, din perioada romanilor. Rosia Montana este una dintre cele mai vechi localitati din Europa cu traditie in exploatarea metalelor pretioase.
Antichitatea 
Romanii au infiintat aici prima asezare permanenta pentru sclavii si colonistii care lucrau in minerit si au facut si primele mari exploatari de aur si argint din zona. Ei au amenajat primele galerii pentru extractie, unde foloseau cele mai eficiente tehnici miniere pentru perioada aceea. Galeriile erau sapate cu ciocanul, dalta si tarnacopul si erau de multe ori ramificate sau chiar supraetajate.Cind roca era foarte dura, peretii stancii se incalzeau cu foc, dupa care erau apoi stropiti cu apa si otet pentru a se raci brusc. Datorita diferentei termice create, se crapau, si apoi, cu tarnacopul, erau desfacute bucatile de roca din care era separat aurul.
Galerii romane
Astazi se mai pastreaza doar portiuni din galeriile romane. Si asta pentru ca exploatarile din Evul Mediu si de mai tarziu s-au facut prin prelungirea si largirea galeriilor romane existente. O mare parte din ele au fost complet distruse in 1970, cand in zona Cetate a fost amenajata o cariera chiar in locul unde se afla un intreg sistem de galerii, denumit ,,cetatile romane", fara a se face niciun fel de cercetari, inventariere si conservare in situ, acolo unde era cazul.
Apogeul - perioada austro-ungara
Pe parcursul anilor, datorita mineritului, zona s-a dezvoltat, atingand apogeul la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX. Pe atunci, Rosia Montana era un orasel cochet, cu un centru cu strazi pietruite si iluminate, cazino, cinematograf, teatru si sala de bal cu oglinzi venetiene si gradina de vara in care canta fanfara. Elita localitatii era formata din familiile vechi de mineri, care detineau averi mostenite de-a lungul generatiilor. Acestia locuiau in centru, unde isi construisera case mari, adesea cu doua niveluri, inspirate de cele ale sasilor din Transilvania.
,,Febra aurului" a atras oameni din diferite parti ale Europei. Astfel, in Rosia s-au format comunitati de romani, maghiari, germani, slovaci, evrei, pentru care s-au construit biserici si s-au infiintat scoli. Pe atunci, aproape intreaga populatie era implicata in activitatile miniere, chiar si femeile si copiii mai mari. In zona nu s-au dezvoltat mestesugurile specifice satelor din Apuseni, deoarece locuitorii Rosiei preferau sa isi cumpere produsele necesare traiului de la negustorii ce veneau din zonele invecinate. Mestesugarii din zona, putini la numar, fie deserveau activitatile miniere, fie aveau meserii specific urbane, croitori si cizmari.
Perioada comunista
Dupa 1948, cand toate exploatarile private au fost nationalizate, extractia metalelor pretioase a continuat in mina de stat, mineritul ramanand ocupatia de baza a rosienilor. In timp, s-a construit un nou centru, cu blocuri de locuinte, iar centrul vechi si-a pierdut farmecul atmosferei boeme din perioada interbelica. Cu trecerea anilor, a fost uitat si s-a deteriorat.
Din 1970, s-a renuntat la exploatarea in galerii si au fost amenajate primele cariere, in zona Cetate, iar mai tarziu la Carnic. In aceasta perioada, mineritul functiona dupa principiile economiei centralizate. Astfel, la Rosia se desfasurau doar etapele miniere primare, iar cianurarea se facea la Baia de Aries iar procesarea finala la Baia Mare. 
In timpul perioadei comuniste si, mai apoi, dupa 1989, mina de stat din Rosia Montana a lucrat in pierdere, cheltuielile fiind de aproximativ trei ori mai mari decat beneficiile. Tehnologia invechita, lipsa investitiilor necesare si a unui plan clar de dezvoltare au dus la inchiderea minei in anul 2006.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rosia Montana, un Proiect pentru Romania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!