Rolul Managerului Public in Luarea Deciziilor in Administratia Publica

Extras din referat Cum descarc?

Pe plan mondial exista cel putin doua acceptiuni referitoare la notiunea de manager. Potrivit uneia, in categoria managerilor sunt inclusi nu numai conducatorii propriu-zisi, ci si intregul personal de specialitate, toti cei cu studii superioare, care lucreaza in cadrul compartimentelor functionale. O alta acceptiune este intalnita la cei care includ in categoria managerilor numai persoanele care conduc alte persoane, deci au subordonati.
Consideram ca managerul este reprezentat de "persoana care exercita functiile managementului in virtutea obiectivelor, sarcinilor, competentelor si responsabilitatilor specifice functiei pe care o ocupa". Managerii exercita functiile managementului ca proces, conduc oameni, au subordonati si iau decizii, care aplicate influenteaza activitatea si/sau comportamentul altor persoane.
Managerul public este noul model de functionar public, un adevarat agent al schimbarii, menit sa introduca o noua mentalitate in administratia publica romaneasca. 
Daca acceptam conceptia potrivit careia, managerii sunt persoanele care exercita functiile managementului (prevedere, organizare, coodonare, antrenare, control, reglare), atat practica din cadrul organizatiilor, cat si teoria referitoare la intreprinzatori si lideri atesta faptul ca si acestia exercita aceste functiuni. Managerii prin prisma exercitarii functiei de prevedere a managementului pentru a exercita aceasta functie, se folosesc de mai multe metode si tehnici invatate si mai putin pe calitati personale. Un manager are tendinta de a actiona mai "rigid", ceea ce in timp, conduce la birocratie, care franeaza creativitatea, cu toate efectele negative pentru organizatia in care functioneaza.
In cadrul unei institutii publice pot fi identificate mai multe categorii si tipuri de manageri, in raport de nivelul ierarhic la care functioneaza, de sfera de cuprindere a activitatilor coordonate si de calitatile, cunostintele si aptitudinile anumitor persoane care indeplinesc functii de management. Managerii din cadrul unei institutii publice pot fi grupati dupa nivelul ierarhic(manageri de nivel inferior - sunt cei care lucreaza direct cu executantii si nu au subordonati; managerii de nivel mediu - se situeaza la mai multe niveluri ierarhice, cuprinse intre cel superior si cel inferior si pot avea subordonati atat executanti cat si alti manageri; managerii de nivel superior sunt cei care se situeaza la ultimul nivel ierarhic si raspund in general de toate celelalte niveluri avand in majoritatea cazurilor subordonati manageri) la care se situeaza si dupa sfera activitatilor pentru care sunt responsabili si pe care le coordoneaza( manageri functionali - ca de exemplu managerul comercial si managerul resurselor umane ; manageri generali - care conduc unitati complexe care necesita o corelare si integrare a lor la nivelul institutiei).
In cadrul unei institutii publice, managerul public este vazut ca un agent al schimbarii, orientat catre rezultate prin planificare si prioritizare. El este, de asemenea, orientat catre identificarea si implementarea de solutii pentru rezolvarea unei anumite probleme.
Rolurile managerului presupun de multe ori aspecte care pot merge mai departe decat functiile managerului. Un manager are o anumita autoritate si un anumit statut, are anumite responsabilitati( in cadrul organizatiei pe care o conduce sau in afara ei) care nu se incadreaza in totalitate in categoria functiilor manageriale. Aceste activitati sau comportamente pot fi descrise ca roluri.
Ordonanta de urgenta nr.56 din 25 iunie 2004 privind crearea statutului special al functionarului public denumit manager public prevede in art.2 faptul ca "in exercitarea functiei publice specifice, managerul public are rolul de a asigura sprijin pentru politicile de reforma ale Guvernului Romaniei in ceea ce priveste proiectarea, managementul si implementarea, de la nivelurile strategice la cele operationale, a procedurilor si activitatilor vizand accelerarea reformei administratiei publice, integrarea in structurile Uniunii Europene, precum si implementarea legislatiei armonizate cu acquisul comunitar. Responsabilitatile managerilor publici rezulta din coordonarea de programe, proiecte si activitati menite sa accelereze modernizarea administratiei si serviciilor publice, cu scopul de a creste calitatea actului administrativ si a serviciilor publice furnizate cetateanului, in vederea armonizarii acestora cu standardele Uniunii Europene.
Indiferent de nivelul ierarhic la care se situeaza si de domeniul in care isi desfasoara activitatea, managerii stabilesc obiective, organizeaza, coordoneaza, antreneaza personal pentru realizarea obiectivelor si controleaza modul de realizare a obiectivelor si de desfasurare a activitatilor. In urma cercetarilor intreprinse de catre Henry Mintzberg, s-a constat ca profesia de manager poate fi descrisa si evaluata mult mai bine prin modul de indeplinire a unor "roluri", cum ar fi: rolurile in domeniul interpersonal, rolurile in domeniul informational si rolurile in domeniul decizional.
Decizia este componenta cruciala a activitatii manageriale. Decizia reprezinta procesul de alegere a unei cai de actiune, din mai multe posibile, in vederea realizarii unor obiective, a carei aplicare influenteaza activitatea si/sau comportamentul a cel putin unei alte persoane decat decidentul. 
Rolurile decizionale cuprind ansamblul activitatilor desfasurate de manageri ca decidenti. Din aceasta perspectiva, Mintzberg vede in cadrul domeniului decizional urmatoarele roluri principale: intreprinzator, manuitor de disfunctionalitati, distribuitor de resurse si negociator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Managerului Public in Luarea Deciziilor in Administratia Publica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!