Rolul Managerului Public in Cadrul Deciziilor din AP

Cuprins referat Cum descarc?

I. Cadrul legal
II. Comisia pentru manageri publici
2.1 Formele de pregatire
2.2 Cariera in functia publica de manager public
III. Rolul managerului public in cadrul deciziilor din administratia publica
3.1 Rolul si atributiile managerului public
IV. Concluzii


Extras din referat Cum descarc?

I. Cadrul legal
Prin doua acte normative, adoptate in prima jumatate a anului 2004, s-a reglementat cadrul legal de recrutare, formare, numire, evaluare, remunerare si promovare rapida in categoria functionarilor publici de conducere, precum si modalitati de acces in categoria inaltilor functionari publici a managerilor publici.
Astfel spus, prin Legea nr. 157/2004 s-a instituit, dupa cum prevedea art. 1, bursa sociala ,,Guvernul Romaniei", in scopul formarii de manageri care se angajeaza sa desfasoare activitatea de raspundere in cadrul institutiilor publice, regiilor autonome, agenti economici cu capital majoritar de stat ori in cadrul structurilor sau organismelor internationale, in calitate de reprezentanti ai statutului roman.
Prin O.U.G. nr.56/2004 privind crearea statutului special al functionarului public denumit manager public este reglementat statutul special de manager public. Ordonanta a fost recent aprobata cu modificari prin Legea nr. 452/2004.
Desi aparent cele doua acte normative reglementeaza aceiasi problema- formarea managerlui public- intre ele doua exista deosebiri in ceea ce priveste organizarea formarii managerului public pentru ca, in timp ce Legea nr. 157/2004 reglementeaza, dupa cum dispune art. 2, acordarea de burse, in urma unui concurs national, pentru a fi acceptati de universitatea de prestigiu , acreditate sau recunoscute in statele U.E. si ale spatiului Economic European, SUA sau alte state relevante din perspectiva participarii Romaniei in structurile europene si euroatlantice, prin O.U.G nr. 456/2004 sunt reglementate, potrivit alin.(1) al art.4, forme de pregatire destinate instruirii, in tara prin Institutul National de Administratie, a persoanelor care doresc s acceada intr-o functie publica de manager public.
O a doua deosebire intre aceste doua acte normative consta in faptul ca, in timp ce Legea nr. 157/2004 reglementeaza formarea de manageri care se angajeaza sa desfasoare activitatea de raspundere in cadrul institutiilor publice, regiile autonome, agenti economici cu capital majoritar, iar O.U.G nr 56/2004 reglementeaza formarea managerilo publici pentru autoritati si institutii publice din Administratia Publica Centrala, in principal, si in anumite conditii si in Administratia Publica Locala.
II. Comisia pentru manageri publici
Prin alin.(1) al art. 3 din Legea nr. 157/2004 s-a infiintat Comisia pentru bursa speciala ,,Guvernul Romaniei", constituita, dupa cum dispune alin.(3) al aceluiasi articol, din reprezentanti ai institutiilor publice implicate, ai mediului academic, ai sectorului nonguvernamental, ai mediului de afaceri si ai mediului bancar, precum si ai unor institutii. Secreteriatul Comisiei, prevede alin.(4) al aceluiasi articol, se asigura de catre Ministrul Educatiei si Cercetarii.
Potrivit alin.(2) al art. 3 din Legea nr. 157/2004, denumirea comisiei mai sus- mentionate, a fost modificata si inlocuita cu denumirea de Comisia pentru managerii publici, denumitiin continuare, in textul O.U.G.
Comisia pentru managerii publici are atributii diferite. Astfel, in timp ce conform alin.(1) al art. 3 din Legea nr. 157/2004, Comisia are atributii privind organizarea concursului national, selectia si repartizarea beneficiarilor- tinerilor care se califica in urma unui concurs national si care sunt acceptati la universitati de prestigiu, mentionate in art. 2 din aceeasi lege, potrivit alin.(3) al art. 3 din O.U.G nr. 56/2004, Comisia indeplineste atributii in domeniul evaluarii in trepte, repartizarii, promovarii, solutionarii contestatiilor si al excuderii din categoria managerilor publici, asigurand transparenta, impartialitate, reprezentativitate si obiectivitate.
Comisia indeplineste atributiile conferite prin dispozitiile Legii nr. 157/2004 referitoare la participantii la programul de burse speciale ,,Guvernul Romaniei" si pe cele conferite prin prezenta O.U.
2.1 Formele de pregatire
Conform alin.(1) al art. 5 din Legea nr. 157/2004, bursa se acorda in in vederea efectuarii de studii in domeniuile prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta lege- pentru studii universitare si de master: Economic (management, finante) etc; Drept, Studii europene, Relatii publice, Comunicare, Administratie publica, Diplomatie ,


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Managerului Public in Cadrul Deciziilor din AP.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!