Rolul Administratiei Publice in Statul de Drept

Extras din referat Cum descarc?

1.Definirea conceptului de stat de drept
Statul de drept se caracterizeaza prin faptul ca infaptueste domia legii in intreaga lui activitate, fie in raporturile cu cetatenii, fie cu diferitele organizatii sociale de pe teritoriul lui. Acesta este fundamentat si caracterizat prin domnia legii, el presupune in mod obligatoriu un system legislative care are drept scop principal, protejarea omului si dezvoltarea personalitatii umane.
Intr-o alta opinie statul de drept este "un concept politico-juridic ce defineste o forma a regimului democratic de guvernamant din perspectiva raporturilor dintre stat si drept, dintre putere si lege prin asigurarea domniei legii si a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului in exercitarea puterii".
De asemenea un alt autor remarca organizarea statului de drept pe baza principiului separatiei puterilor in stat, in aplicarea caruia justitia dobandeste o reala independenta si urmareste sa promoveze drepturile si libertatile inerente naturii umane.
In conceptia autorului belgian Fracois Rigaux, trasaturile definitorii ale statului de drept sunt: subordonarea puterii fata de drept; structura piramidala a puterii si difuzarea ei unui numar mare de organisme; garantarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale individului; limitarea fiecareia dintre cele trei puteri: legislativa, executiva si judecatoreasca de catre celelalte doua. Statul de drept a fost definit chiar ca separarea si divizarea puterilor; ierarhizarea puterii executive si a puterii judecatoresti care sa permita controlul intre autoritatile existente in sistemul aceleiasi puteri.
In Constitutia tarii noastre se prevede, in articolul 1. aliniatul (3) ca: "Romania este un stat de drept, democratic si social in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme si sunt garantate"
2. Definirea conceptului de administratie publica
Din punct de vedere etimologic, termenul de administratie deriva din cuvintele latine "administer" care inseamna slujitor si figurative unealta, precum si din "ministro" care inseamna a servi, a sluji.
Administratia publica este prezentata ca fiind forma fundamentala de manifestare a puterii executive cu o larga sfera de cuprindere, care se realizeaza prin activitatea organelor centrale si locale ale administratiei publice.
Administratia publica circumscrisa folosirii teoriilor si proceselor manageriale, politice si juridice in vederea realizarii mandatelor guvernarii legislative, executive si judcatoresti pentru a asigura reglementarile si serviciile pentru societate in ansamblu cat si pentru segmentele acesteia.
De asemenea administratia publica este prezentata ca fiind forma fundamentala de manifestare a puterii executive, cu o larga sfera de cuprindere, care se realizeaza prin activitatea arganelor centrale si locale ale administratiei publice cat si prin activitatea altor subicti special investiti, acte vitale care se realizeaza in temeiul si in executarea legii.
Profesorul Ioan Alexandru trece in revista o serie de definitie ale administratiei publice, prezentate de Richard Stillmon in lucrarea "Public Administration"- Boston, 1978, definitii formulate de specialisti americani.
John J. Corson si J.P. Harris: "administratia publica este activitatea prin care se realizeaza scopurile si obiectivele guvernului".
James W. Davis: "administratia publica este identificata ca ramura executiva a givernarii". 
Administratia publica este definita si ca effort al unui grup care coopereaza intr-un cadru public, acoperind cele trei ramuri ale puterii: legislativa, executiva si judecatoreasca, avand un rol important in formarea politicii publice, diferita de administratia privata, dar asociata cu numeroase grupuri private si de indivizi.
Din punct de vedere material sau functional, administratia publica este ansamblul activitatilor juridice si materiale aflate in responsabilitatea autoritatilor publice si care au ca scop satisfacerea interesului general.
Din punct de vedere organic este ansamblul persoanelor fizice ( functionari sau numai auxiliari) si juridice care indeplinesc activitati administrative, constituiti intr-un system de structuri.
In sensul cel mai larg, administratia poate fi definita ca activitatea unui grup care conlucreaza pentru indeplinirea unor scopuri commune.
Prin administratia publica se inteleg, in acceptia comuna, activitatile ramutilor executive ale guvernelor nationale, statale si locale; ale comisiilor si comitetelor independente infiintate de Congres si legislature statului.
Conform prevederilor legii, in Romania , organizarea politica si administrativa se sprijina pe urmatoarea structura:
a).Parlamentul detine puterea legislativa si este compus din doua camere: Senatul si Camera Deputatilor.
b). Organele supreme ale administratiei de stat: 
-presedinteel si administratia prezidentiala
-guvenul si aparatul sau de lucru
c). Administratia publica de specialitate:
-ministerele
-autoritatile subordinate ministerelor
-autoritati autonome
d). Administratia teritoriala de stat:
-prefectul
-comisia judeteana consultative
-servicii deconcentrate al administratiei publice in teritoriu
e). Administratia judeteana:
-consiliul judetean
-presedintele consiliului judetean
-secretar general al judetului
f).Administratia locala
-consiliul local
-primarul
-secretarul
-aparatul propriu de specialitate
-serviciile publice locale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Administratiei Publice in Statul de Drept.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!