Regulamentul - Act Normativ European

Cuprins referat Cum descarc?

I. Dreptul Derivat 3
II. Regulamentul 3
III.1. Studiu de caz nr. 1 - Regulamentul (UE) nr. 204/2011 al Consiliului din 2 martie 2011 privind masuri restrictive avand in vedere situatia din Libia 6
III.2. Studiu de caz nr. 2 - Adoptarea regulamentului privind Initiativa cetateneasca la nivel european 14
III.3. Studiu de caz nr. 3 - Regulament UE privind cooperarea administrativa si combaterea fraudei in domeniul TVA 16
CONCLUZII 18
BIBLIOGRAFIE 19


Extras din referat Cum descarc?

I. Dreptul Derivat
Dreptul derivat reprezinta a doua sursa importanta de drept european, dupa tratate si acordurile internationale (dreptul primar).
Dreptul derivat este format din totalitatea actelor normative adoptate de institutiile comunitare in exercitarea competentelor atribuite lor de catre Tratatele Constitutive, in scopul atingerii obiectivelor.
Dreptul derivat este compus din: acte obligatorii (regulamente, directive si decizii) si fara forta de constrangere (rezolutii, avize) prevazute in tratatul CE, dar si alte acte, precum: regulamentele interne ale institutiilor, programele pentru actiunile comunitare , instrumentele juridice pentru al doilea si al treilea pilon comunitar, care nu fac propriu-zis parte din dreptul derivat, deoarece continua sa gestioneze relatii interguvernamentale.
In cazul CEE si EURATOM, puterea de decizie se manifesta prin intermediul a trei tipuri de acte normative:
o Regulamentul;
o Directiva;
o Decizia.
Respectivele dispozitii sunt adoptate de catre Comisie si Consiliu, ca urmare a unei propuneri a Comisiei. Ele au caracter de norme juridice obligatorii, si nu de simple Rezolutii sau Recomandari, cum ar fi in cazul general al dreptului international.
II. Regulamentul
Regulamentul are un caracter general, este obligatoriu in toate elementele sale si direct aplicabil tuturor statelor membre.
Regulamentul detine caracteristici care il apropie de o lege din ordinea juridica interna, in special caracterul sau normativ si regimul sau, care il plaseaza in mod normal la adapost de orice actiune in anulare intentata de un particular.
Curtea de Justitie vede in regulament expresia unei puteri normative a Comunitatii. Persoanele fizice si juridice nu dispun de posibilitatea de a ataca regulamentul printr-o actiune in anulare, decat in conditiile in care demonstreaza ca regulamentul le priveste direct si individual, fiind vorba in realitate de o decizie luata sub forma unui regulament.
El constituie actul cel mai solemn si mai important din intreg blocul legislativ comunitar. 
El reprezinta principala sursa a dreptului secundar, nu atat prin numarul mare de sectoare, pe care poate si trebuie sa le regularizeze, ci mai ales pentru ca este unica sursa de drept secundar ce permite autoritatilor comunitare sa impuna obligatii sau sa creeze drepturi cetatenilor statelor membre fara aprobarea guvernelor nationale.
In acest sens, in paragraful al doilea al art. 189 al TCE (Tratatul care instituie Constitutia Europeana), dar si in art. 161 TCEEA (Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Energiei Atomice) se prevede ca: Regulamentul va avea aplicabilitate generala. Va fi obligatoriu in toate elementele sale si direct aplicabil fiecarui stat.
Altfel spus, regulamentul este:
- general;
- obligatoriu pentru toti destinatarii, fie ei state membre sau autoritati comunitare;
- direct aplicabil statelor membre, devenind automat parte a ordinii juridice statale. El creeaza norme de drept care se aplica imediat in toate statele membre, in acelasi mod ca normele de drept intern, si fara nici o alta interventie din partea autoritatilor nationale. Aplicabilitatea directa se opune oricarei formalitati nationale de asimilare sau transpunere a regulamentului in ordinea juridica interna. Un act national care ar avea ca obiect introducerea in ordinea juridica interna a unui regulament sau care ar conditiona intrarea in vigoare a regulamentului ar fi ilegal, fiind contrar dreptului european. Aplicabilitatea directa a regulamentului european implica faptul ca regulile cuprinse in el genereaza in mod automat drepturi si obligatii pe care particularii le pot invoca imediat in fata autoritatilor nationale (efectul direct vertical) dar si fata de alti particulari (efectul direct orizontal).


Fisiere in arhiva (1):

  • Regulamentul - Act Normativ European.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!