Regionalizarea administrativ-teritorială a României

Extras din referat Cum descarc?

I. Regionalizare = impartirea unui teritoriu administrativ in portiuni mai mici ce sunt conduse fiecare de persoane competente.
Carta de Cooperare a Regionalizarii defineste regiunea "ca un teritoriu care formeaza, din punct de vedere geografic, o unitate neta sau un ansamblu similar de teritorii in care exista continuitate, in care populatia poseda anumite elemente comune si care doreste sa-si pastreze specificitatea astfel rezultata si sa o dezvolte cu scopul de a stimula procesul cultural, social si economic". 
Trebuie facuta insa o distinctie intre regionalism si regionalizare. Regionalismul este un termen intalnit in discursul politic, a carui finalitate poate conduce la federalizare, in timp ce regionalizarea este o actiune administrativa, ce vizeaza crearea de spatii mai mari de cooperare si, nu in ultimul rand, definirea unor noi unitati administrativ-teritoriale. 
Regiunea este unitatea administrativ-teritoriala situata imediat sub nivelul statului - unitar, federal etc. - care are o autoritate aleasa a administratiei publice si mijloace financiare de sustinere a acestei autoritati. 
Prin urmare, regiunea reprezinta un nivel administrativ care este situat in ierarhia administrativa pe o pozitie imediat inferioara nivelului central. 
Regionalizarea a luat nastere ca urmare a unor realitati istorice constituite pe parcurs din diferite cauze, cat si pentru a solutiona conflicte nascute sau accentuate prin excesiva centralizare a administratiei, pentru a combate birocratia si coruptia, pentru a reduce distanta dintre factorii de decizie si cei ale caror interese se cer a fi corect intelese si corespunzator tratate. 
Conceptia de regiune, ca entitate politica sau administrativa, este o idee recenta, daca luam in considerare faptul ca miscarile regionale din secolul al XIX-lea nu au avut o continuitate directa. De fapt, cea mai mare parte a statelor europene erau si sunt inca astazi state unitare, in care s-a impus, in mod progresiv, ideea ca respectivele colectivitati locale trebuie sa administreze in mod liber problemele locale. 
Regionalizarea este, in fapt, rezultatul tendintei de evolutie a organizarii teritoriale in statele europene de astazi. De altfel, in ziua de azi, putem vorbi de o ,,Europa a regiunilor" in care regiunile reprezinta colectivitatea publica ce raspunde nevoii de teritorializare a anumitor politici comunitare. 
Federalismul nu este o forma de regionalizare. Dimpotriva, statul federal reprezinta acel mod de organizare a statului in care structurile si sistemul sau de functionare pot fi afectate de regionalizare sub diferite forme. 
Termenul de regionalizare si termenul de regiune acepta realitati politice si administrative extrem de diferite in statele europene. Astfel regionalizarea poate fi: o regionalizare administrativa, o regionalizare prin intermediul colectivitatilor locale, descentralizare regionala, o regionalizare politica, o regionalizare prin intermediul autoritatilor regionale.
a) Regionalizarea administrativa
Prin regionalizarea administrativa se intelege delegarea de catre stat a autoritatilor subordonate guvernului sau a organismelor care se constituie la nivel local, care, desi sunt inzestrate cu o anumita autonomie juridica, totusi actiunile lor sunt controlate de catre stat; prin functiile si atributiile pe care le detin, acestea au ca scop promovarea dezvoltarii economice regionale si se bazeaza, in final, pe mobilizarea colectivitatilor locale si a organizatiilor economice. 
O situatie asemanatoare se regaseste in Luxembourg, unde guvernul a delimitat patru asemenea regiuni, dar suprafata mica a statului nu face necesara inzestrarea acestora cu institutii proprii. 
b) Regionalizarea pe baza cooperarii intre colectivitatile locale 
Regionalizarea se realizeaza prin intermediul colectivitatilor locale existente, ce dispun de atributii extinse si de un camp larg de actiune, care sa le permita astfel indeplinirea obiectivelor si cooperarea intr-un cadru mai larg. Aceasta forma de regionalizare difera de cea administrativa prin faptul ca regionalizarea se infaptuieste prin intermediul institutiilor descentralizate care actioneaza intr-un cadru de putere propriu. Acest tip de regionalizare se intalneste frecvent in statele Uniunii Europene: Germania, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Ungaria. 
c) Descentralizarea regionala 
Descentralizarea regionala se refera la constituirea unei noi colectivitati teritoriale la nivel superior nivelului colectivitatilor teritoriale existente, aceasta fiind considerata regiune. Regiunea capata expresie institutionala specifica, ce se caracterizeaza prin aplicarea regimului general al colectivitatilor teritoriale. Ea formeaza o noua categorie de colectivitati teritoriale, care au aceeasi natura juridica ca si colectivitatile teritoriale existente, dar care se disting printr-o circumscriptie mai larga si prin competentele lor, prin care se urmareste dezvoltarea economica. Desi acest tip de regionalizare modifica organizarea teritoriala, ea se inscrie in ordinea constitutionala a statului unitar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Regionalizarea Administrativ-Teritoriala a Romaniei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!