Reforma Sistemului Institutional Comunitar in Contextul Extinderii Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Sistemul institutional comunitar a cunoscut numeroase modificari in urma extinderii Uniunii Europene.
Parlamentul European
Parlamentul European isi are originile din Tratatul de la Roma din anul 1957, insa atunci avea denumirea de Adunare si avea sa aiba de atunci mult timp in continuare rol consultativ. Actul Unic European a adus modificari la Tratatele de instituire a Comunitatilor Europene si a stabilit cooperarea politica europeana. Odata cu intrarea in vigoare a Actului Unic European - Tratatul de la Maastricht, denumirea de ,,Parlament European" (pe care Adunarea o utilizase din 1962) a devenit oficiala. 
Prin Tratatul de la Maastricht (1992) si cel de la Amsterdam (1997), Parlamentul incepe sa capete din ce in ce mai multa putere si rolul pur consultativ avea sa se transforme in rol legislativ, prin introducerea procedurilor de cooperare si aviz conform. 
Prin Proiectul de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeana si a Tratatului de instituire a Comunitatilor Europene, apar cateva modificari in componenta Parlamentului, astfel numarul parlamentarilor nu poate depasi 750, plus presedintele -, fiecare stat avand minim 6 membri si maxim 96. Competentele actuale ale Parlamentului sunt legate de legislativ, controlul democratic (in special asupra Comisiei Europene) si totodata si de buget, fata de Tratatul de instituire cand detinea doar rol consultativ. 
Consiliul European
Denumirea oficiala de Consiliul European este realizata prin Actul Unic European (1986), unde este prevazuta doar componenta sa, urmand ca rolul si atributiile sale sa fie prezente in Tratatul de la Maastricht (februarie 1992). Proiectul de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeana si a Tratatului de instituire a Comunitatii Europene aduce cateva modificari importante asupra locului si rolului acestei institutii si mai ales asupra modului de functionare. 
Consiliul Uniunii Europene
Pana la adoptarea tratatului de la Maastricht (1992), Consiliul detinea puterea decizionala (legislativa), urmand ca dupa intrarea in vigoare sa i se confere aceasta putere Parlamentului. Consiliul a aparut pe cale conventionala, avand originile in tratatele de instituire a comunitatilor europene . Conform Tratatului de modificare a tratatului privind Uniunea Europeana si a Tratatului privind Comunitatea Europeana, semnat la Lisabona, pe 13 decembrie 2007, Presedintia Consiliului va fi asigurata de Inaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate. Un organ auxiliar al Consiliului care a fost infiintat prin Tratatul asupra Uniunii Europene, cu scopul coordonarii si promovarii politicilor din domeniul monetar este Comitetul Economic Financiar, alaturi de Comitetul Politic. 
Comisia Europeana
In urma Tratatului de la Paris de instituire a CEDO (1951), a fost infiintat ca organ executiv al Comunitatii, Comisia Europeana, aflata si sub denumirea de Inalta Autoritate. La inceput era compusa din 9 membri, urmand ca apoi odata cu extinderea Uniunii, sa isi mareasca componenta. Principalele atributii, in acea perioada erau consultative. Prin Tratatul de fuziune, adoptat la Bruxelles (1967), cele trei comunitati se unesc, iar noua institutie avea sa se numeasca Comisia Comunitatilor Europene. 
In prezent ca executiv al Uniunii Europene, Comisia este institutia independenta care apara si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu, dupa cum spune si doctrina, ea reprezinta ,,inima" mecanismului institutional al Uniuni
Potrivit Tratatului de modificare, Ministrului de externe al Uniunii avea sa i se atribuie numele de Inalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate cu importante atributii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reforma Sistemului Institutional Comunitar in Contextul Extinderii Uniunii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!