Reforma Administratiei Publice

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Societatea romaneasca se afla intr-un continuu proces de schimbare in care toate elementele de ordin economic, social, politic, civic au cunoscut o noua dinamica in incercarea de adaptare la conditiile prezente.
In transformarea societatii romanesti nu se poate face abstractie de sistemul administratiei publice, de necesitatea introducerii unei dimensiuni europene in acest domeniu, in conformitate cu valorile acestui spatiu administrativ.
Adesea, discutiile despre reforma administratiei publice din Romania dau nastere unor confuzii referitoare la sensul acestei expresii. Concret, reforma inseamna mai mult decat imbunatatirea capacitatii administrative. Pe scurt, raspunsul este ca acestea sunt doua concepte diferite despre organizarea sectorului public. Totusi, ele sunt corelate functional.
Reforma administratiei publice este un concept larg, care include toate aspectele organizarii sectorului public, printre care se remarca: ministerele si agentiile, organizatiile si institutiile de la nivel local, sistemele, structurile, procesele, motivatiile, precum si modul de supraveghere a acestora si de adaptare periodica a sistemului.
Pe de o parte, administratia se refera la modul in care este autorizata formal, ordonata si organizata coordonarea activitatilor din sectorul public, iar pe de alta parte, capacitatea administrativa care este o evaluare a functionarii structurii ierarhice a personalului din serviciile publice, fiind deci doar unul dintre elementele reformei administratiei publice.
Un aspect important al reformei administratiei publice il constituie asigurarea unui management corespunzator in cadrul procesului de aplicare a acesteia. Un risc important in realizarea reformei administratiei publice este aglomerarea sarcinilor cotidiene, ramanand astfel putin timp pentru a cauta noi solutii la disfunctionalitatile aparute. In consecinta, pentru ca reforma administratiei publice sa aiba succes este necesar ca un numar mare de grupuri-tinta, sa-si exprime sprijinul, angajamentul si recunoasterea necesitatii schimbarilor si implementarii acestora.
Pe baza modelului dezvoltarii integrate a organizatiilor, se pot identifica patru factori de blocaj in implementarea reformei:
1. strategici - complexitatea decizionala; 
2. structurali - birocratia specifica oricarui sistem 
3. culturali - teama de schimbare, schimbarea mentalitatii; 
4. comportamentali - absenta stimulentelor individuale, neintelegerea obiectivelor finale.
2.Studiu:
2.1 Considerati ca administratia publica este supusa unui amplu proces de reforma?
Variante de raspuns Primari Modernizatori Balans
Frecvente relative (%) Frecvente relative cumulate Frecvente 
relative
(%) Frecvente
relative cumulate (%)
1 2 3 4 5 6
Nu 3.6 3.6 0.0 0.0 3.6
Intr-o masura mica 46.6 50.2 36.4 36.4 10.2
Intr-o masura mare 41.9 92.1 54.5 90.9 -12.6
Unor schimbari radicale 7.1 99.2 9.1 100.0 -2.0
Non raspuns 0.8 100.0 0.0 100.0 0.8
Total 100.0 - 100.0 - -
Posibilele explicatii ale acestei situatii pot fi:
o lipsa de comunicare intre grupurile de modernizatori din judete si primarii localitatilor pe probleme concrete de reforma;
o o serie de masuri de reforma in curs de implementare nu au inca efecte semnificative la nivelul localitatilor;
o mesajul politic de la nivelul guvernului nu este insotit de o campanie de informare si cursuri de formare pentru alesii locali pe componentele concrete ale reformei;
o lipsa unei campanii de promovare a masurilor de reforma ce vor fi intreprinse in perioada imediat urmatoare la nivelul administratiei publice locale explica o concordanta redusa intre aspiratiile si schimbarile percepute de primari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reforma Administratiei Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!