Promovarea Functionarilor Publici in Franta

Extras din referat Cum descarc?

1.Administratia si functia publica
Termenul de "administratie" are 2 sensuri principale:
1.pe de o parte, el desemneaza maniera in care sunt rezolvate treburile curente cu caracter public, procedeele folosite pentru rezolvarea acestora si modul in care sunt gestionate serviciile publice;
2.pe de alta parte, el reprezinta ansamblul autoritatilor si agentilor care se consacra conducerii acestor treburi curente.
Cand vorbim de administratie se au in vedere doua aspecte:
1.pe de o parte, functiunea, care semnifica activitatea de stabilire a mijloacelor necesare pentru satisfacerea intereselor generale, a scopurilor avute in vedere;
2.pe de alta parte, organul, ce reprezinta instrumentul pus la indemana sa realizeze, adica ansamblul institutiilor care sunt responsabile cu aplicarea deciziilor adoptate.
Conceptul de administratie publica, in orice societate, fie ea clasica sau moderna reprezinta un instrument al statului, indispensabil pentru atingerea unor deziderate majore determinate de acesta pentru realizarea unor valori politice stabilite prin acte juridice, in scopul satisfacerii interesului general prin actiunea puterii publice.
Notiunea de functie publica este strans legata de notiunea de putere publica, de autoritate, de organ.Statul actioneaza prin functionari publici care sunt detinatorii unor functii publice.Notiunea de functie publica reprezinta o importanta foarte mare pentru a intelege cum se manifesta statul in general, si fiecare organ al sau in parte.Se stie ca in stat sunt recunoscute 3 functiuni sau categorii de oragane, legislativa, executiva(administrativa) si judecatoreasca.Aceste trei functiuni realizeaza in domeniul lor de activitate, atributele de putere ale statului.
La nivelul statului,corespunzator celor trei functiuni vom regasi 3 categorii de functii publice intre care exista asemanari dar si deosebiri.Asemanarile constau in aceea ca toate categoriile de functii -din domeniul parlamentar,legislativ, din cel executiv-administrativ si cel judecatoresc au la baza atributul de putere publica.Deosebirele constau in specificul activitatilor pe care le exercita, a competentelor ce le sunt atribuite.
2.Conceptul de "functionar public"(definire, statut, categorii)
Functionarii publici reprezinta mijloacele prin care actioneaza functiile publice.Functionarii publici, sunt persoane fizice si atunci cand ei exercita una dintre atributiile specifice functiei ce o realizeaza ei actioneaza, se manifesta in numele persoanei juridice de drept public din care face parte functia publica ocupata de ei.
Categorii de functionari publici:
Functionarii publici, potrivit Statutului acestora sunt debutanti sau definitivi.
Functionarii publici debutanti sunt persoanele care ocupa o functie publica pana la definitivare.Perioada de functionar public debutant este de cel putin 6 luni, dar nu mai mare de 2 ani.Calitatea de functionar debutant se obtine prin concurs sau examen.
a)categoria A- functionarii cu studii superioare de lunga durata(4-6 ani) cu diploma de licenta sau echivalenta;
b)categoria B- functionarii cu studii superioare de scurta durata, cu diploma;
c)categoria C- functionari cu studii medii, liceale sau postliceale cu diploma.
Clasificarea functiilor publice.
Criterii de clasificare. Pentru o mai buna functionare a functiilor publice si realizarea managementului acestora legea are in vedere urmatoarea clasificare a functiilor publice:
a) dupa natura competentelor avem
- functii de executie;
- functii de conducere.
b) dupa cerintele privind nivelul studiilor:
- functii publice din categoria A;
- functii publice din categoria B;
- functii publice din categoria C.
3.Promovarea functionarului public in Franta(generalitati)
Administratia publica franceza are un rol foarte important in stat si I se acorda o mare importanta.aceasta are o pozitie sociala dominanta. Functionarii publici, pot fi considerati ca fiind elita sociala si intelectuala a tarii, avand o pozitie sociala privilegiata si prestigioasa , avand o situatie materiala de invidiat: apartenenta la administratie permite asigurarea unor beneficii materiale; domeniul public tinde a fi gerata ca un veritabil patrimoniu pe care functionarii sunt in drept de a si-l insusi.Aceasta putinta colectiva a birocratiei este asociata unei stratificari interne puternice care da functionarilor resurse inegalabile.
Progresul este un avantaj acordat functionarului pentru a-si ameliora situatia oferindu-i o promovare:
- o situatie mult mai avantajoasa, mai multa putere si un tratament superior(progres de grad sau ierarhic);
- un tratament superior ( progres de nivel/stadiu)
Principiile in ceea ce priveste progresul sunt fixate prin Statutul din 1984,de la aticolul 56 pana la articolul 59. Asteptand interventia unui decret de aplicare, s-au aplicat regulile decretului D 59.308 din 14 februarie 1959 daca ele nu sunt impotriva noului Statut.
Regulile progresului sunt fixate in mod egal de statuturile particulare; ele sunt intotdeauna schimbatoare si functionarii nu pot sa pretinda din punctul lor de vedere nici un drept dobandit. Nu exista drept dobandit decat atunci cand functionarul beneficiaza de o promovare.
Aceste reguli trebuie sa fie aceleasi pentru functionarii ce apartin aceleasi categorii.
Trebuie facuta diferenta intre progres si promovarea interna comportand o schimbare de categorie si cateodata de profesie si care necesita o noua desemnare.
Trebuie, in mod egal diferentiat progresul, de desemnarea parcursului exterior la alt grad, decat cel initial. Defapt, anumite texte, permit numirea la anumite grade, de persoane care nu fac parte din administratie.Aceasta posibilitate este totusi limitata unei parti a promovarilor (de exemplu:toate departamentele de inspectie si control; aceeasi solutie se aplica Consiliului de Stat si Tribunalelor Administrative).


Fisiere in arhiva (1):

  • Promovarea Functionarilor Publici in Franta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!