Programul Capitala Culturala Europeana

Extras din referat Cum descarc?

Programul Capitala Culturala Europeana a fost initiat de Consiliul de Ministri ai Culturii ai Comunitatii Europene in 1985 la acea data sub numele de ,,Orasul european al culturii", la initiativa Melinei Mercouri, ministrul grec al culturii. Programul a fost conceput ,,cu scopul de a apropia popoarele Europei" si de a celebra contributia oraselor la dezvoltarea culturii. Procedura de nominalizare se ghideaza dupa principiul rotatiei, insemnad ca fiecare din tarile membre ale Uniunii Europene pot propune una sau mai multe capitale culturale in anul stabilit pentru fiecare in parte, prin rotatie. Nominalizarile sunt examinate de un juriu independent format din experti in domeniul cultural. Juriul este compus din doi membri nominalizati de Parlamentul European, doi membri numiti de Consiliul Europei, doi reprezentanti ai Comisiei Europene si un membru nominalizat de Comitetul Regiunilor.
Inca de la crearea sa, acest proiect a castigat, in mod constant, in popularitate. Numarul mare de vizitatori, atrasi de capitalele europene ale culturii, a contribuit la sporirea impactului cultural si socioeconomic al proiectului. 
Pana in 2004, Capitalele europene ale culturii erau selectate cu unanimitate de voturi de catre statele membre, iar Comisia Europeana acorda o subventie orasului selectat pentru anul respectiv.
De la acea data, Consiliul desemneaza, in fiecare an, Capitala europeana a culturii, pe baza unei recomandari din partea Comisiei, care tine seama de avizul Parlamentului European si al unui juriu format din sapte personalitati independente din domeniul cultural. Din 1985, toate orasele selectate au dat dovada de o bogata imaginatie si originalitate in dezvaluirea patrimoniului lor cultural si istoric publicului larg.
Programul Cultura isi propune sa atinga trei obiective principale: de a promova mobilitatea trans-frontiera a celor care lucreaza in sectorul cultural, pentru a incuraja circulatiei transnationale a realizarilor culturale si artistice, precum si pentru a promova dialogul intercultural. Pentru realizarea acestor obiective, programul sustine trei componente de activitati : actiuni culturale, la nivel cultural organismele europene, precum si activitatile de analiza si diseminare.
Ideea de baza a acestei componente este de a ajuta organizatiile, cum ar fi teatre, muzee, asociatii profesionale, centre de cercetare, universitati, institute culturale si autoritati publice din diferite tari participante la program sa coopereze, astfel incat diferite sectoare sa poata lucra impreuna si extinde lor culturale si ajunge artistica la nivel transfrontalier. 
Cooperarea intre organizatiile culturale primeste cea mai mare parte din bugetul programului global (aproximativ 77%).
proiecte de cooperare multianuale (cu o durata pe o perioada de trei pana la cinci ani) 
Primul sub-categorie urmareste sa se stabileasca multi-anuale, national-culturale prin incurajarea legaturilor trans un minim de sase operatori culturali din cel putin sase tari eligibile, sa coopereze si sa lucreze in sectoare pentru a dezvolta activitati culturale comune pe o perioada de trei-cinci de ani.
Sprijinul UE pentru actiunile se limiteaza la jumatate din costul total eligibil si este stabilit la un maxim de 500 000 euro pe an. Finantarea este destinat sa contribuie la infiintarea sau extinderea ajunge geografice a unui proiect si la durabilitatea acestuia dincolo de perioada de finantare.
Masuri de cooperare (proiecte durabile pe o perioada maxima de doi ani)
Cea de a doua sub-categorie se refera la actiunile impartasite de cel putin trei operatori culturali, care lucreaza in sectoare, din cel putin trei tari eligibile, pe o perioada maxima de doi ani. Actiuni care cauta sa dezvolte pe termen lung de cooperare Sunt vizate in special. 
Sprijinul UE pentru actiunile se limiteaza la jumatate din costul total eligibil si este situat intre 50 000 Euro si 200 000 de euro. Proiecte de traducere literara sunt, de asemenea, sprijinite in cadrul acestei sub-componente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Programul Capitala Culturala Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!