Procesul Decizional Administrativ

Extras din referat Cum descarc?

1.Procesul decizional administrativ
Decizia reprezinta cel mai important moment din activitatea de management si presupune alegerea unei cai de actiune in vederea realizarii unor obiective, prin a carei aplicare se influenteaza activitatea a cel putin unei alte persoane decat decidentul.
In sinteza, pentru a lua o decizie este necesar sa se indeplineasca cel putin urmatoarele conditii:
- sa se aleaga una din cel putin doua alternative de actiune;
- sa existe una sau mai multe persoane care sa fie antrenate in procesul de luare a deciziei;
- sa fie luata de acel organ sau acea persoana care are dreptul legal si imputernicirea luarii deciziei si asumarii corespunzatoare a responsabilitatii;
- sa se determine factorii care influenteaza alegerea unei anumite solutii;
- sa existe unul sau mai multe obiective de atins.
Daca nu ar fi respectata una din conditiile prezentate, procesul respectiv nu ar avea caracter decizional.
Procesul decizional administrativ, privit in sens restrans, reprezinta intregul complex de operatii care conduce la alegerea solutiei optime destinata rezolvarii problemei ce formeaza obiectul deciziei. In sens larg, acest concept cuprinde in plus transmiterea deciziei si controlul implementarii ei.
Fundamentul pe care se desfasoara procesul decizional il constitue informarea prin care se defineste obiectul in mare a deciziei- insotita de o analiza a factorilor determinanti si de evaluare a consecintelor si a implicatiilor pe care le poate avea aplicarea deciziei respective. Deciziile optime sunt posibile numai daca se bazeaza pe doua conditii esentiale: informatii cuprinzatoare si rationament stiintific. 
In procesul elaborarii deciziilor,abordarea logica, pe etape, constituie singura modalitate stiintifica. Literatura de specialitate prezinta diferite variante referitoare la etapele procesului decizional.
Pe temeiul cercetarii diferitelor opinii exprimate in literatura de specialitate cu privire la etapele principale ale procesului decizional, selectand din ele elementele comune si mai ales cele esentiale, conchidem ca orice produs de acest fel trebuie privit sistematic si are in structura sa trei subsisteme:
A: Subsistemul elaborarii deciziei care include:
a) analiza diagnostic- reprezinta procesul de cunoastere, intelegere si explicare a unor fapte, fenomene sau procese ale unui sistem, in scopul identificarii si studierii factorilor perturbatori sau a cauzelor unor disfunctionalitati si descoperirii solutiilor de perfectionare. Specificul metodei rezulta din domeniul in care se aplica, scopul urmarit, mijloacele, metodele si tehnicile utilizate in procesul cunoasterii.
b) initierea proiectului de decizie- vizeaza crearea unui mediu prielnic care sa prmita elaborarea deciziei. Acest mediu cuprinde totalitatea initiativelor decizionale, ce pot avea 2 categorii de surse: interne (organele emitente) si externe.
c) informarea, documentarea,, selectarea si analiza informatiilor-rolul informarii in elaborarea deciziei este fundemental. Orice decizie presupune un proces complex de culegere si inregistrare a unui volum mare de informatii pertinente si opertive. Documentarea /informarea urmareste obtinerea de informatii asupra situatiei reale in domeniul in care urmeaza a fi adoptata decizia. Dupa culegerea si inregistrarea informatiilor se pune mai intai, o selectare a lor, fiind retinute numai acelea strict coreletae cu obiectul decizional, iar apoi o analiza a acestora.Vor fi retinute numai informatiile care contribuie la luarea unei decizii eficiente.
d) elaborarea variantelor de solutii-consta in organizarea informatiilor selectionate , in modelarea acestora in scopul formularii mai multor variante de solutii posibile, fiecare dintre le avand un grad diferit de probabilitate. Cu cat este mai mare numarul de alternative, cu atat va fi mai dificila alegerea variantei optime, insa cu atat mai bune vor fi rezultatele ce se vor obtine in urma aplicarii acesteia.
e) evaluarea variantelor de solutii si deliberarea-se aleg una dintre variantele de solutii elaborate in faza ulterioara. In orice deliberare se au in vedere mai multe elemente: delimitare intinderii analizei si identificarea normelor stiintifice ce urmeaza a fi respectate si aplicate in materia care face obiectul proiectului de decizie, stabilirea procedurii legale de deliberare sau precizarea acesteia, determinarea metodelor folosite pentru culegerea informatiilor stiintifice necesare, utilizarea unei tehnologii adecvate deliberarii. Varianta selectata si avizata dobandeste caracter obligatoriu pentru a fi implementata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesul Decizional Administrativ.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!