Procedura de Elaborare-Emitere. Efectele Juridice - Nulitatea Actului Administrativ

Cuprins referat Cum descarc?

Cap.1 Dispozitii generale referitoare la actul administrativ 3
1.1 Conditii de valabilitate a actului administrativ 4
Cap. 2 Forma si procedura emiterii actului administrativ 4
Cap. 3 Forta juridica si efectele juridice ale actului administrativ 7
3.1 Intrarea in vigoare a actului administrativ 7
3.2 Incetarea efectelor juridice ale actului administrativ 7
Cap. 4 Dialectica structurii nulitatii actelor administrative 8
Studiu de caz 10
Bibliografie : 13


Extras din referat Cum descarc?

Cap.1 Dispozitii generale referitoare la actul administrativ
Autoritatilor administratiei publice ca organe de stat sau al unitatilor administrativ-teritoriale actioneaza, an regim de putere publica, pentru satisfacerea unui interes public, au misiunea de a desfasura activitati de organizare si aplicare an concret a legii, precum si de prestare, respectiv organizare a prestarii serviciilor publice. 
In doctrina dreptului administrativ , sunt considerate forme de activitate ale administratiei publice: 
a) actele juridice - actele administrative, contractele administrative, contractele civile. Dintre acestea, Dintre acestea, dreptul administrativ studiaza doar actele si contractele administrative, actele civile facand obiectul de studiu al dreptului civil
b) actele cu caracter exclusiv politic sunt emise fie de autoritatile centrale - Guvern, Presedinte fie de autoritati locale (Primarul, Consiliul local, Prefectul) si, avand caracter declarativ, nu sunt studiate de dreptul administrativ. 
c) faptele administrative sunt fapte materiale juridice care intervin in sfera administratiei publice
d) operatiunile administrative sunt operatiuni material-tehnice, adica activitati ale administratiei publice care nu produc efecte juridice prin ele insele : avize, dari de seama, referate, comunicari, note interne, statistici, etc
Actul administrativ este un act unilateral cu caracter individual sau normativ, emis de o autoritate publica, in regim de putere publica, in vederea organizarii, executarii legii sau a executarii in concret a legii, care da nastere, modifica sau stinge raporturi juridice, sunt asimilate actelog administrative, in sensul Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, si contractele incheiate de autoritati publice care au ca obiect punerea in valoare a bunurilor proprietate publica, executarea lucrarilor de interes public, prestarea serviciilor publice, achizitiile publice, prin legi speciale pot fi prevazute si alte categorii de contracte administrative supuse competentei instantelor de contencios administrativ.
In acest fel este accentuat atat aspectul formal al actului, de a fi emis de aurotitati publice, cat si aspectul material al acestuia, referitor la continutul sau, din care trebuie sa rezulte emiterea sa in temeiul puterii publice .


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedura de Elaborare-Emitere. Efectele Juridice - Nulitatea Actului Administrativ.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!