Principiile Adoptarii Deciziilor in Administratia Publica si Importanta Respectarii Lor

Cuprins referat Cum descarc?

I. 1. Abordari teoretice ale procesului decizional 3
I. 2. Conceptul de decizie si proces decizional 3
I.3. Elementele procesului decizional 5
I.4. Cerinte fata de decizia manageriala 7
II 1. Adoptarea deciziei 9
II.2. Initiativa adoptarii deciziei administrative 11
II.3. Urmarirea aplicarii si respectarii deciziilor 12
III. Principiile adoptarii deciziilor si importanta respectarii lor 13
Concluzii 16
Bibliografie 18


Extras din referat Cum descarc?

I. 1. Abordari teoretice ale procesului decizional
Realizarea obiectivelor asumate de managementul fiecarei unitati economice in conditiile accentuarii caracterului de limita a unui numar tot mai mare de factori de productie, perfectionarea tehnologiilor, diversificarea si integrarea activitatii de productie, dependenta rezultatelor economice tot mai puternica de influenta factorilor de mediu, sunt numai cateva elemente ce sporesc exigentele de ordin calitativ a intregului proces decizional. In acelasi timp, perfectionarea sistemului informational cu componenta sa "sistem informatic", mareste posibilitatea de cunoastere si de apreciere a tendintelor factorilor endogeni si exogeni, influenta lor asupra activitatii economico-sociale si a dezvoltarii unitatilor economice. Manifestarea functiilor managementului, in toata complexitatea lor, presupun elaborarea si implementarea unui numar mare de decizii din toate domeniile de activitate care se desfasoara intr-o unitate economica. Aceste considerente, ne obliga sa acordam atentia cuvenita intregului proces decizional.
I. 2. Conceptul de decizie si proces decizional
Eforturile depuse de membrii sistemului de management in directia realizarii unor performante economice superioare pot fi materializate numai in masura in care reusesc sa elaboreze si sa implementeze decizii fundamentate stiintific.
DECIZIA poate fi definita ca un proces rational de alegere a unei solutii, a unei linii de actiune dintr-un numar oarecare de posibilitati, in scopul de a ajunge la un anumit rezultat1.
Din conceptul de decizie, se pot desprinde cel putin urmatoarele elemente:
o este privita ca un proces de alegere rationala specific umana;
o se regaseste in toate functiile managementului;
o reprezinta actul final in stabilirea obiectivului sau obiectivelor asumate de manager;
o integrarea unitatii economice in mediul ambiant depinde de calitatea deciziilor;
o actiunea poarta denumirea de decizie numai in masura in care corespunde unei situatii de alegere;
o este un act de atragere, combinare si alocare a diverselor resurse in procesul de productie;
o este un act de imbinare a intereselor componentilor unitatii economice;
Asigurand managerilor posibilitatea de a combina resursele disponibile si de a dirija procesele economice, decizia, reprezinta principalul instrument de realizare a obiectivelor asumate de unitatea economica. In unitatile economice, intr-o situatie decizionala, acelasi obiectiv poate fi realizat pe mai multe cai. Existenta acestora impune managerilor o inalta competenta, atat in ceea ce priveste elaborarea variantelor decizionale cat si in evaluarea aplicarii acestora. Variantele prin care se poate realiza acelasi obiectiv prezinta fiecare anumite deosebiri referitoare la: nivelul si structura factorilor de productie alocati; nivelul productivitatii muncii; randamentele obtinute; etc, determinand in acelasi timp anumite consecinte cuantificabile prin nivelul indicatorilor economici considerati. Pentru a asigura elaborarea de variante decizionale viabile si evaluarea corecta a fiecarei in parte, decidentii trebuie sa dovedeasca un inalt grad de competenta astfel incat, rezultatele obtinute in urma aplicarii unei variante in practica, consecintele reale sa nu difere de cele evoluate decat in proportii acceptate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiile Adoptarii Deciziilor in Administratia Publica si Importanta Respectarii Lor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!