Primarul - Leader sau Manager - Rolul City Managerului

Cuprins referat Cum descarc?

Aspecte generale privind notiunea de primar 1
1.1 Definirea notiunii de primar si rolul acestuia in managementul serviciilor publice 1
1.2 Functiile primarului 3
1.3 Primarul- leader /manager 4
1.4 Rolul city managerului 6
Concluzii 7
Bibliografie 8


Extras din referat Cum descarc?

Aspecte generale privind notiunea de primar
1.1 Definirea notiunii de primar si rolul acestuia in managementul serviciilor publice
Primarul, autoritatea publica investita cu putere decizionala, capabila sa transforme informatia in decizie, pentru ca sistemul administrativ local sa functioneze la parametri calitativi superiori, cu scopul de a satisface interesul general al cetatenilor.
Emite dispozitii al caror continut trebuie sa se incadreze in normele reglementate de Consiliul local, care, la randul lor, vor respecta cadrul general normativ stabilit de Parlament si Guvern.
Dispozitiile primarului au caracter normativ, atunci cand se refera la grupuri de persoane sau cetatenii unei unitati administrativ-teritoriale sau caracter individual, situatii in care privesc o persoana fiind modalitatea scrisa de gestionare curenta a problemelor comunitatii, indiferent de natura acestora. Ca autoritate publica executiva, primarul este ales prin vot secret, egal, liber exprimat, pe durata unui mandat de 4 ani, fiind seful administratiei publice locale si al aparatului propriu de care dispune, pe care il conduce si il controleaza.
Primarul indeplineste o functie de autoritate publica. El este seful administratiei publice locale si al aparatului propriu de specialitate al autoritatilor administratiei publice locale, pe care il conduce si il controleaza. El raspunde de buna functionare a administratiei publice locale .
De asemenea, ei pot exercita functii sau activitati in domeniul cercetarii stiintifice si al creatiei-artistice. 
Atributiile primarului
Atributiile primarului se impart in mai multe categorii:
- atributii in relatiile cu Consiliul local;
- atributii privind bugetul local;
- atributii privind serviciile publice;
- alte atributii prevazute de lege. 
A .In exerciterea atributiilor referitoare la relatiile cu Consiliul local, primarul:
1. prezinta Consiliului Local, in primul trimestru al anului, un raport anual privind starea economica, sociala si de mediu a unitatii administrativ-teritoriale;
2. la solicitarea Consiliului Local, prezinta acestuia alte rapoarte si informatii;
B. In exercitarea atributiilor referitoare la bugetul local, primarul:
1. intocmeste proiectul bugetului local, contul de incheiere a exercitiului bugetar si le supune spre aprobare Consiliului Local;
2. verifica, prin compartimentele de specialitate, inregistrarea corecta a contribuabililor la organul fiscal teritorial;
C. In exercitarea atributiilor privind prestarea de servicii publice, primarul:
1. coordoneaza realizarea serviciilor publice de interes local;
2. adopta masuri in situatiile de urgenta;
Fata de consiliul local, rolul primarului consta in initiativa si pregatirea deliberarilor consiliului, precum si in executarea hotararilor adoptate de catre acesta. In acest domeniu, primarul are urmatoarele atributii principale :
1. asigura aducerea la indeplinire a hotararilor Consiliului Local. In situatia in care apreciaza ca o hotarare este ilegala, in termen de trei zile de la adoptare il sesizeaza pe prefect;
2. poate propune consiliului local consultarea populatiei prin referendum, cu privire la problemele locale de interes deosebit. Pe baza hotararii consiliul local ia masuri pentru organizarea acestei consultari;
3. asigura repartizarea locuintelor sociale pe baza hotararii consiliului local;
4. propune consiliul local numirea si deliberarea din functie a conducerilor regiilor autonome, ai institutiilor si serviciilor publice de interes local;
Primarul indeplineste si alte atributii prevazute de lege sau de alte acte normative, precum si insarcinarile date de consiliul local.


Fisiere in arhiva (2):

  • Anexa.doc
  • Primarul - Leader sau Manager - Rolul City Managerului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!