Precursorii Stiintei Administrative

Cuprins referat Cum descarc?

Primele studii privind administratia publica 3
Principalii precursori ai stiintei administrative 4
Charles-Jean Bonnin 4
Lorenz von Stein 5
Hanry Fayol si Henry Chardon 5
Max Weber 8
Frederik Winslow Taylor 9
Frank C. Gilbreth si Henry Ford 10
Thomas Woodrow Wilson 11
Concluzii: 12
Bibliografie: 14


Extras din referat Cum descarc?

Administratia publica este comuna tuturor tarilor, indiferent de sistemul economic (feudalism, capitalism, socialism) si de forma de guvernare (monarhie, republica, dictatura). Ea se practica la nivelul administratiilor centrale si locale, a federatiilor, provinciilor si statelor. 
Primele studii privind administratia publica isi au originea in Franta si in tarile germanice in secolul XVIII si ele dezvolta tendinte care apar la sfarsitul acestui secol .
Prima este asa numita stiinta a Polotiei. Cuvantul ,,Politie" avea atunci o alta semnificatie fata de cea de astazi, fiind o transupnere a cuvantului grecesc ,,politeia" , adica se referea la lucruri publice, in general. Finalitatea stiintei politiei era de a urmari fericirea cetatenilor in masura in care acest lucru era posibil cu respectarea interesului general. Lucrarile din acea perioada vizau sa recenzeze textele legate si sa expuna dreptul pozitiv si sa descrie structurile administrative asa cum funtioneaza ele si sa propuna eventuale imbunatatiri.
Era de fapt, vorba despre stiinta de a guverna oamenii, ceea ce o apropie de actuala stiinta politica. Continutul acesteia era foarte vast pentru ca, ea trata tot ceea ce cuprindea puterea publica si includea diverse probleme, care astazi nu mai sunt studiate in cadrul cunostintelor legate de administratia publica. Aceasta stiinta se dezvolta in Franta dar apoi, se extinde in toata Europa.
A doua tendinta a fost construita de asa zisele ,,stiinte camerale", care erau practici ale administratiei si care cautau o solutie la problemele din acea epoca. Denumirea de ,,cameralisti" provine din caracterul lor de servitori ai regelui. Cameralistii erau functionari ai camerei, care scriau despre problemele respective care intrau in competenta lor administrativa.
Putem spune ca atat stiinta politiei, cat si cameralismul stau la baza diferitelor stiinte moderne.
Principalii precursori ai stiintei administrative
Prelungind aceasta stiinta a politiei, alti autori au fost considerati adevarati precursori a unei stiinte administrative conceputa ca o ,,stiinta" ce urmareste sa elaboreze principii referitoare la actiunea administrativa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Precursorii Stiintei Administrative.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!