Politicile Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

POLITICA REGIONALA
Obiectivul de coeziune economica si sociala al Uniunii Europene a fost introdus in 1986 cand a fost adoptat Actul Unic European, iar politica regionala a fost definita pentru prima data in Tratatul de la Maastricht in 1992.
Desi Uniunea Europeana este una dintre cele mai bogate zone de pe glob, exista diferente considerabile de standard de viata atat intre regiunile din diferite state membre, cat si intre regiunile aceleiasi tari. Luxemburgul, cea mai prospera tara din UE, este de peste sapte ori mai bogata decat Romania si Bulgaria, cele mai sarace state membre si ultimele care au aderat la Uniune.
Totusi, efectele dinamice ale apartenentei la UE, la care se adauga o politica regionala solida si bine orientata, pot genera rezultate pozitive. 
Prin politica sa regionala, UE isi propune:
sa ajute fiecare regiune sa isi atinga potentialul maxim
sa creasca gradul de competitivitate si de ocupare a fortei de munca la nivel regional, investind in domenii cu potential
sa aduca standardele de viata din tarile care au aderat la UE incepand cu anul 2004 la nivelul mediu inregistrat la nivel european, cat mai rapid posibil.
Cauzele decalajelor: 
Decalajele dintre regiuni pot avea diverse cauze, printre care:
dezavantaje persistente generate de situarea geografica 
recentele schimbari socio-economice 
mostenirea lasata de fostele sisteme economice centralizate
combinatia dintre aceste cauze si alti factori. 
Adesea, impactul acestor dezavantaje se reflecta in:
excluderea sociala
invatamant de proasta calitate
niveluri ridicate de somaj
infrastructura necorespunzatoare. 
Obiectivul politicii regionale a UE este de a reduce disparitatile economice, sociale si teritoriale majore dintre regiunile Europei. In lipsa masurilor necesare, s-ar aduce atingere realizarilor majore ale UE, printre care piata unica si moneda euro.
Politica regionala este expresia solidaritatii UE cu tarile si regiunile defavorizate. Ea se materializeaza prin programe integrate destinate sprijinirii dezvoltarii durabile a regiunilor si a UE in ansamblul ei. Concret, scopul acestei politici este:
de a valorifica avantajele fiecarei regiuni
de a spori competitivitatea tuturor regiunilor
de a crea locuri de munca mai multe si mai bune.
Bugetul alocat politicii regionale pentru perioada 200 7-2013 este de 347 de miliarde de euro. Nu este vorba doar de transferarea bogatiei de la regiunile dezvoltate catre cele mai sarace. Fondurile sunt orientate catre favorizarea cresterii economice si crearea de locuri de munca, de exemplu prin imbunatatirea cailor de comunicatie in zonele indepartate, stimularea intreprinderilor mici si mijlocii din zonele defavorizate, investitii in ecologizare si prin imbunatatirea educatiei si ameliorarea competentelor.
De asemenea, politica regionala trebuie sa ajute regiunile UE sa abordeze probleme ca:
schimbarile climatice
aprovizionarea cu energie
globalizarea 
imbatranirea populatiei


Fisiere in arhiva (1):

  • Politicile Uniunii Europene.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!