Politici sociale ale Uniunii Europene

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 2
I. POLITICI SOCIALE- NOTIUNI 3
I.1 Obiectivul politicii sociale 3
I.1.2 Rolul politicii sociale 3
I.2 Sistemul de protectie sociala 4
I.2.1 Tipuri de asigurari sociale 5
I.3 Asistenta sociala 6
1.3.1 Functiile asistentei sociale 6
II. POLITICA SOCIALA IN UNIUNEA EUROPEANA 8
II.1 Momente cheie in politica sociala a Uniunii Europene 8
II.2 Principalele institutii implicate in politica sociala a Uniunii Europene 9
II.3 Strategia Europeana pentru bunastarea si demnitatea persoanelor in varsta care au nevoie de ingrijire si asistenta 9
II.4 Politici sociale privind persoanele varstnice din Romania 10
CONCLUZIE 13
BIBLIOGRAFIE 14


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Politica sociala defineste setul de politici publice ce urmaresc realizarea protectiei sociale si a bunastarii. 
Politica sociala a Uniunii Europene promoveaza un nivel de trai ridicat din punct de vedere calitativ, o viata sanatoasa si activa.
Protectia sociala vine in sprijinul persoanelor aflate in dificultate pentru ca acestia sa obtina conditiile necesare unei vieti decente.
Protectia sociala reprezinta un ansamblu de institutii, programe, masuri, activitati profesionalizate, servicii specializate de protejare a persoanelor, grupurilor, comunitatilor cu probleme speciale, aflate temporar in dificultate, care din cauza unor motive de natura economica, socii-culturala, biologica sau psihologica nu au posibilitatea de a realiza prin mijloace si eforturi proprii, un mod normal, decent de viata.
Protectia sociala are un rol de promovare a solidaritatii sociale. Acest rol social contribuie la mentinerea unitatii si specificului asistentei sociale si se exprima in acordarea ajutorului, in sentimentul de compasiune, in incurajarea intelegerii intre oameni. 
I. POLITICI SOCIALE- NOTIUNI
Politica sociala defineste setul de politici publice ce urmaresc realizarea protectiei sociale si a bunastarii.
Protectia sociala este un ansamblu de institutii, programe, masuri, activitati profesionalizate, servicii specializate de protejare a persoanelor, grupurilor, comunitatilor cu probleme speciale, aflate temporar in dificultate, care din cauza unor motive de natura economica, socii-culturala, biologica sau psihologica nu au posibilitatea de a realiza prin mijloace si eforturi proprii, un mod normal, decent de viata.
I.1 Obiectivul politicii sociale
Obiectivul principal al protectiei sociale este de a veni in ajutorul persoanelor aflate in dificultate pentru ca acestia sa obtina conditiile necesare unei vieti decente. Acest ansamblu de masuri urmareste sa dezvolte in randul segmentelor de persoane defavorizate propriile capacitati si competente pentru o mai pronuntata functionare sociala.
Procesul prin care cetatenii beneficiaza de masuri de protectie sociala si ajutor profesionist in vederea satisfacerii nevoilor lor si a unei bune integrari in societate constituie asistenta sociala.
I.1.2 Rolul politicii sociale
Protectia sociala are un rol de promovare a solidaritatii sociale. Acest rol social contribuie la mentinerea unitatii si specificului asistentei sociale si se exprima in acordarea ajutorului, in sentimentul de compasiune, in incurajarea intelegerii intre oameni. 
Protectia sociala ofera celor in nevoie posibilitati de cunoastere si de acces la serviciile specializate de protectie sociala, ii orienteaza catre intelegerea si utilizarea cadrului legislativ de protectie sociala, mobilizeaza comunitatea, persoanele si grupurile in dificultate de a influenta activ politicile sociale. Aceasta furnizeaza celor aflati in nevoie, ajutor financiar, material, moral, psihoterapie si consiliere.
Conform definitiei Asociatiei Nationale Americane a practicienilor din domeniul muncii sociale, asistenta sociala este o activitate profesionala orientata spre oferirea de ajutor oamenilor- considerati ca indivizi, ca membrii de familie sau de grup si ca membrii ai unei comunitati- in vederea cresterii si/sau refacerii capacitatii lor de functionare sociala si a obtinerii resurselor care sa le asigure o viata demna in cadrul social dat .
Politica sociala poate actiona la trei niveluri distincte:
o La nivelul intregii colectivitati: aceasta se poate realiza prin: protejarea veniturilor populatiei de inflatie, asigurarea unui nivel minim de consum, unor venituri minime pe familie, protejarea populatiei in cazuri de calamitati naturale sau sociale, protectia fata de criminalitate, violente, conflicte etnice, imbolnaviri in masa, protectia la locul de munca, protectia impotriva coruptiei, alienarii politice, impotriva drogurilor si abuzurilor, etc. 
o la nivelul diferitelor categorii defavorizate cum ar fi: copii, varstnici, persoane cu handicap, someri, etc. 
o la nivel personal pentru rezolvarea unor probleme personale legate de starea individului la un moment dat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici sociale ale Uniunii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_asistenta_persoane_varstnice.php
http://www.biblioteca-digitala.ase.ro/biblioteca/carte2.asp?id=374&idb
http://www.imparte.ro/Ajutor/Asistenta-sociala/Asistenta-sociala-definitie-functie-si-caracteristici-175.html
http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/ro/displayFtu.html?ftuId=FTU_5.10.1.html
http://beta.ier.ro/documente/formare/Politica_sociala.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!