Planificarea Strategica

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I.
Planificarea strategica
1.1 Notiuni despre strategie si planificarea ei
Managementul este ansamblul tehnicilor de organizare si administrare, de previzionare si modernizare a structurilor organizationale, acceptand noile provocari privind competitivitatea, reglementarile, exigentele sociale, nevoile multiple ale utilizatorilor, restrictiile cu privire la mijloace. 
Notiunea de strategie poate fi regasita inca din antichitate. Astfel, initial se referea la rolul unui general, pentru ca in timpul lui Pericle sa se refere la calitatile oratorice ale unui comandant.
In timpul lui Alexandru Macedon, strategia se referea la activitatea unui general de a-si desfasura de o asemenea maniera fortele incat sa cucereasca dusmanul si sa creeze un sistem global de guvernare.
Din domeniul militar, strategia a fost preluata in deceniul 6 al secolului trecut in domeniul economic si social. Motivele preluarii strategiei au fost diferite in functie de tipul organizatiei ce le-a adoptat. Pentru institutiile publice, stimulentul principal l-a constituit necesitatea cresterii functionalitatii si a performantelor 
Primul specialist ce a incercat sa defineasca strategia a fost Alfred Chandler. Din pacate, abordarea acestuia avea o mare lipsa: confunda strategia cu procesul de planificare a acesteia.
Un alt mare specialist, Igor Ansoff, este cel care a popularizat conceptul, introducand pentru prima oara notiuni precum domeniu, produs, piata, sinergie, vector de crestere si avantaj competitiv.
Un rol major in domeniul implementarii strategiilor l-a avut si actiunea marilor cabinete de consultanta din SUA (BCG, ADL, McKinsey).
Un alt specialist, Henry Mintzberg, identifica 10 scoli de gandire strategica si defineste strategia din mai multe puncte de vedere, ca:
- un plan de actiune
- o strategie de pacalire a unui adversar 
- model de comportament 
- pozitionare 
- perspectiva
Strategia reprezinta ansamblul obiectivelor majore ale unei organizatii pe termen lung impreuna cu modalitatile de realizare a acestora si resursele necesare in vederea obtinerii avantajului competitiv potrivit misiunii organizatiei.
Planificarea strategica reprezinta o disciplina stiintifica relativ recenta care vizeaza ansamblul actiunilor prin care se previzioneaza activitatile unei organizatii in vederea atingerii obiectivelor. Necesitatea planificarii strategice decurge din :
2. influenta factorilor si variabilelor de mediu. Se constata inclusiv in cazul organizatiilor publice ascendente impactului mediului asupra acestora sub forma asa-numitei turbulente contextuale.
3. reactia pe care organizatia si subdiviziunile acesteia o are la influenta mediului (de ex: modificarile aparute in modul de utilizare a subsistemelor manageriale, reactia angajatilor sau a unor compartimente la schimbare)
4. necesitatea obtinerii printr-o planificare riguroasa a unui spor de functionalitate si a unor performante superioare.
1.2. Procesul de planificare strategica
Planificarea strategica reprezinta un proces rational care poate (si ar trebui) sa fie utilizat si modificat de managerii din toate tipurile de organizatii Pe fondul existentei unor discrepante intre modelele create de diferiti practicieni sau teoreticieni, figura urmatoare ofera o imagine a componentelor procesului planificarii strategice, care poate fi impartit in trei etape generale si opt pasi.
? Fundamentarea
Atunci cand incep procesul de planificare strategica, managerii trebuie sa stabileasca fundamentul pe baza carora se vor desfasura celelalte procese manageriale. Principala temelie o constituie stabilirea viziunii, a directiei pe care se va orienta organizatia. Obiectivele finale ale organizatiei trebuie exprimate in mod clar si cuprinse intr-o declaratie a misiunii organizatiei, care trebuie sa tina cont atat de valorile conducerii, cat si de nevoile angajatilor, clientilor sau consumatorilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Planificarea Strategica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!