Participarea Cetateneasca - Element Esential al Bunei Guvernari si al Dezvoltarii Locale

Extras din referat Cum descarc?

dezvoltarii locale
In limbajul cotidian, intalnim frecvent ideea ca imaginea unei tari este data de administratia acesteia. Fenomenul administrativ se afla intr-o stransa legatura cu problematica puterii si guvernarii. Conducerea cu si pentru oameni este un parteneriat intre oameni si liderii in care si-au investit increderea. In democratiile din toata lumea, populatia joaca un rol important in guvernarea de zi cu zi. O societate democratica, implica participarea nemijlocita a celor carora li se adreseaza decizia, la adoptarea acesteia.
Experienta internationala atesta ca participarea cetateneasca este un instrument eficient de impulsionare a dezvoltarii locale. Avantajele ei se manifesta in sporirea calitatii procesului decizional, consolidarea parteneriatelor, atragerea de fonduri noi si rationalizarea utilizarii resurselor existente, crearea imaginii benefice si cresterea autoritatii administratiei publice. Este bine cunoscut si faptul ca transparenta autoritatilor publice, in special, fluxul continuu de informatii catre populatie, este o preconditie a unei participari comunitare eficiente. O guvernare proasta are nevoie de secrete pentru a putea rezista, iar secretomania si autoritarismul duc la proliferarea abuzurilor, coruptiei si ineficienta administrarii. De aceea, accesul neingradit al cetatenilor la informatia de interes public si participarea lor la luarea deciziilor sunt considerate cele mai importante premise ale administrarii publice eficiente. 
Informarea adecvata permite cetatenilor, pe de o parte, sa aprecieze in cunostinta de cauza actiunile guvernantilor, iar pe de alta parte, sa participe in mod constient la dezbateri si la luarea deciziilor aferente.
Participarea Cetateneasca este procesul prin care preocuparile, nevoile si valorile cetatenilor sunt incorporate procesului administratiei publice locale de luare a deciziilor. Exista doua directii de comunicare (intre cetateni si administratie), cu scopul general de imbunatatire a deciziilor (administratiei publice locale) sustinute de catre cetateni . Pentru aputea intelege importantul rol al participarii cetatenesti in activitatatile, deciziile administratiei publice locale, se poate porni de la idea de baza, aceea ca participarea confera calitate guvernarii iar o buna guvernare poate investitii, afaceri profitabile, mai multe resurse financiare si de bunuri publice, cresterea economica. 
Implicarea cetatenilor poate suplini atributele organelor guvernamentale in ceea ce priveste controlul si metodele de constringere si astfel se economisesc bani sit imp pentru autoritati. 
Iata cateva definitii, perceptii ale participarii cetatenesti si ale importantei acesteia in imbunatatirea calitatii guvernarii si implicit a relatiei administratie -cetateni. Bineinteles se pot da o serie de definitii, mai mult sau mai putin complexe, in ceea ce priveste participarea publica dar toate au acelasi punct de pornire, idee de baza: relatia cetatean -administratie publica, care cu cat este mai stransa (nu intr-o forma coercitiva) cu atat se vad mai bine efectele pozitive asupra societatii si mediului in care traim. Participarea cetateneasca, mai bine zis cresterea acesteia este o conditie necesara unui stat precum Republica Moldova care se afla din pacate inca intr-o perioada de tranzitie determinata de numeroasele schimbari politice, economice, sociale in lupta cu problemele specifice si o metoda prin care este reconsiderat rolul si sensul cetateanului"o angajare activa si responsabila pentru schimbarea comunitatii si a societatii si iesirea din starea de dependenta creata de implicarea statului in furnizarea tuturor serviciilor sociale. Dupa cu am vazut mai sus, conceptul de participare publica se bazeaza pe necesitatea consultarii cetatenilor si exprimarea de catre acestia a opiniilor in legatura cu deciziile care se adopta la diferite nivele si de care ei sunt afectati, intr-un fel sau altul. Intr-o comunitate sanatoasa, cetatenii participa la procesul de luare a deciziilor de interes public, informandu-se cu privire la problemele care ii afecteaza, solicitand autoritatilor sa adopte masurile pe care ei le considera de cuviinta si participand efectiv la punerea in practica a deciziilor luate. 
Pentru a intelege importantul rol al participarii cetatenesti in activitatile, deciziile administratiei publice locale,se poate porni de la ideea de baza,aceea ca participarea confera calitate guvernarii iar o buna guvernare poate adduce investitii, afaceri profitabile, mai multe resurse financiare si de bunuri publice, crestere economica. Pentru guvern beneficiile participarii sunt foarte importante,prin participarea publica se pot economisi importante resurse financiare; multe programe meritorii nu dispun de resursele financiare necesare punerii lor in practica,dar cetatenii oferindu-se voluntari pot sa faciliteze finalizarea acestor programe, autoritatile pot obtine informatii pretioase de la cetateni in vederea proiectarii si implementarii politicilor publice in acelasi timp reducandu-se cheltuielile destinate salariilor personalului calificat. Implicarea cetatenilor poate suplinii atributele organelor guvernamentale in ceea ce priveste controlul si metodele de constrangere si astfel se economisesc bani si timp pentru autoritati. Se pot imbunatatii performantele si imaginea institutiilor democratice reducand clientelismul si coruptia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Participarea Cetateneasca - Element Esential al Bunei Guvernari si al Dezvoltarii Locale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!