Parlamentul României

Extras din referat Cum descarc?

Structura Parlamentului Romaniei este bicamerala, cuprinzand Camera Deputatilor si Senatul. Reprezentantii poporului sunt alesi in Parlament, pe baza votului universal, egal, direct, secret si liber consimtit, pe un mandat de 4 ani. Camera Deputatilor si Senatul au prerogative egale, cu exceptia numirii numai de catre Senat, a Avocatului Poporului, justificand bicameralismul. 
Organizarea interna a Parlamentului este stabilita prin regulament propriu. Pentru indeplinirea atributiilor lor, Camerele isi organizeaza birouri, comisii care isi desfasoara activitatea numai pe baza regulamentelor adoptate. Convocat de Presedintele Romaniei, in cel mult 20 de zile de la alegeri, Parlamentul isi desfasoara primele activitati separat in fiecare Camera, acestea alegandu-si birouri de varsta, alcatuite din cel mai varstnic parlamentar si patru secretari, stabiliti din randul celor mai tineri deputati. In vederea validarii mandatelor parlamentarilor, Camerele isi aleg in prima lor sedinta cate o comisie de validare, care trebuie sa reflecte configuratia politica rezultata din alegeri. 
Camerele se pronunta printr-un singur vot asupra listei parlamentarilor propusi pentru validare si prin vot separat pentru fiecare deputat propus sa i se invalideze mandatul. Validarea sau invalidarea mandatelor se face cu votul majoritatii parlamentarilor prezenti. 
Grupurile parlamentare se pot organiza separat pentru fiecare Camera in parte. Acestea sunt institutionalizate, beneficiaza de un sef, de un cabinet si de 1-5 experti, platiti din bugetul Camerei. Ele urmaresc formarea organelor de lucru si desfasurarea activitatii fiecarei Camere. Acestea au urmatoarele competente: 
-fac propuneri pentru constituirea comisiilor de validare si pentru candidatii membrilor birourilor celor doua Camere si propun cate un candidat pentru functia de Presedinte al Camerei Deputatilor si cea de Presedinte al Senatului. 
- isi dau acordul la desemnarea membrilor comisiilor parlamentare si participa la alcatuirea comisiilor de mediere
-prezinta propuneri pentru stabilirea ordinii de zi si amendamente
-pot cere presedintelui Camerei verificarea cvorumului si incheierea dezbaterilor asupra unei probleme puse in discutia Adunari. 
Birourile permanente se alcatuiesc potrivit configuratiei politice a camerei Deputatilor si a Senatului si cuprind: |presedintele Camerei, pentru vicepresedinti, patru secretari si 4 respectiv 2 chestori. Pentru alegerea presedintelui este necesar, in primul scrutin, votul majoritatii parlamentarilor, iar daca aceasta cerinta nu s-a realizat, se organizeaza cel de-al 2-lea tur de scrutin, la care participa in Senat primii 2 candidati care au obtinut cel mai mare numar de voturi exprimate, iar in Camera Deputatilor, daca nici un candidat nu a intrunit, dupa 2 tururi, votul majoritatii deputatilor, se organizeaza noi tururi de scrutin, in urma carora va fi desemnat presedinte candidatul care a obtinut majoritatea voturilor deputatilor prezenti. Presedintele Camerei este ales, spre deosebire de ceilalti membrii ai Biroului, pe durata intregului mandat al Camerei, iar odata cu alegerea lui, inceteaza activitatea presedintelui de varsta.. 
Vicepresedintii sunt alesi de grupurile parlamentare prin vot secret cu majoritatea voturilor senatorilor. Acestia indeplinesc in ordinea stabilita de Biroul Permanent, atributii ale presedintelui, la solicitarea sau in absenta acestuia. 
Secretarii au ca sarcini principale: intocmirea listei cu inscrierile la cuvant in ordinea in care au fost facute, prezentarea propunerilor, amendamentelor si a oricaror alte comunicari adresate Camerei, efectuarea apelului nominal si consemnarea rezultatului votului.
Chestorii au sarcina de a verifica modul de gestionare a patrimoniului Camerei Deputatilor si sa prezinte proiectul de buget si incheierea exercitiului bugetar. 
Biroul Permanent este un organ intern al Camerei, care are atributiile de a propune adunarii datele de incepere si terminare a sesiunii, de a pregati si asigura desfasurarea in bune conditii a lucrarilor,primeste proiectele de legi si propunerile legislative si sesizeaza comisiile permanente in vederea intocmirii rapoartelor si elaborarii avizelor si dispune difuzarea rapoartelor intocmeste, cu consultarea presedintilor grupurilor parlamentare si a comisiilor permanente, proiectul ordinii de zi si a sedintelor adunarii si programul de lucru.
-analizeaza si supune dezbaterii orientarilor generale de politica externa a Romaniei
Comisiile parlamentare sunt organe de lucru ale Adunarii Deputatilor, care au scopul de a indeplini insarcinarile ce le sunt incerdintate in vederea pregatirii lucrarilor fiecarei Camere. Sunt alcatuite dintr-un numar restrans de parlamentari, care au ca sarcina sa examineze in mod detaliat problemele care sunt supuse dezbaterii Parlamentului si apoi sa-i prezinte acestuia rapoarte cu propuneri adecvate. Comisiile parlamentare pot fi:
- permanente
- temporare, in care intra cele speciale, de ancheta si de mediere.
Comisiile permanente: sunt alese pe toata durata mandatului Camerei Deputatilor si a Senatului, pe domenii de activitate. Fiecare parlamentar este obligat sa faca parte din cel putin o comisie permanenta, cu exceptia membrilor Biroului permanent, al Camerei Deputatilor si respectiv a presedintelui Senatului si a senatorilor membri ai Guvernului. 
Comisiile de mediere sunt constituite in cadrul procedurii de mediere.
Comisiile comune ale Camerei Deputatilor si ale Senatului pot fi constituite in baza prevederilor art. 61 alin. 4 din Constitutie si a reglementarilor proprii ale celor 2 Camere.
Legislatura, sesiunea si sedinta reprezinta perioade distincte de timp in care Parlamentul isi desfasoara activitatea. Camera Deputatilor si Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani. Mandatul Parlamentului Romaniei inceteaza in mod colectiv la implinirea acestui termen de 4 ani, putand fi totusi prelungit prin lege organica in caz de razboi sau catastrofa. 
Incetarea mandatului Parlamentului poate avea loc si inainte de termenul de 4 ani, prin dizolvarea acestuia, in conditiile art. 89 din Constitutie. Alegerile pentru Parlament se desfasoara in cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau dizolvarea celor doua Camere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Parlamentul Romaniei.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!