Organizatii Publice

Cuprins referat Cum descarc?

1. Definitie, clasificari
1.1. Ce este organizatia publica
1.2 Clasificarea institutiilor publice
2. Domeniile in care actioneaza institutiile statului producatoare de bunuri publice si conducatorii lor
2.1. Domenii
2.2. Conducatorii institutiilor publice


Extras din referat Cum descarc?

1. Definitie, clasificari
1.1.Ce este organizatia publica?
"Organizatiile sunt unitati sociale (sau grupuri umane) construite si reconstruite in mod deliberat pentru a urmari realizarea unor obiective specifice." 
Organizatia este un sistem deschis intr-o constanta interactiune cu mediul sau. Sunt incluse aici corporatiile, armata, scolile, spitalele, bisericile, inchisorile, iar triburile, clasele, grupurile entice, grupurile de prieteni si familiile sunt excluse de aici.
In opinia luiAmitai Etzioni (1964), organizatia se caracterizeaza prin:
-diviziunea muncii, a puterii si a responsabilitatilor comunicarii;
-prezenta unuia sau mai multor centre de putere care controleaza eforturile organizatiei si le directioneaza spre realizarea obiectivelor propuse;
-fluctuatia personalului.
Din punct de vedere terminologic, comprehensiv, termenul de "organizatie" este asociat celui de "institutie". Atat conceptul de institutie, cat si cel de organizatie, se refera la mecanismele prin care se articuleaza viata sociala, interactiunea umana, caile pentru atingerea obiectivelor, precum si la etaloane pentru masurarea performantei.
In literatura de specialitate intalnim o varietate de puncte de vedere privind abordarea si definirea organizatiei publice:
-"o schema a cailor ierarhice si de comunicare intre diferite nivele si cadre administrative, informatiile necesare circuland prin intermediul acestora" (A.D. Chlander)
-"un mod de divizare a muncii, de localizare a criteriilor de decizie, de exercitare a autoritatii, de stabilire a retelelor de comunicatii, de solutionare a conflictelor si de integrare sociala" (O.Gelimer)
-"o entitate sociala creata cu scopul explicit de realizare a unor obiective specifice de realizare a misiunii sale de satisfacere a nevoii publice" (L.Vlasceanu)
Institutiile publice au un rol foarte important in cadrul statului deoarece prin intermediul acrstora, acesta isi indeplineste functiile sale.Sfera de cuprindere a institutiilor publice este vasta, statul actionand practic in toate domeniile vietii economice sau sociale. Aceasta cuprinde "Parlamentul, Administratia Prezidentiala, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice, ale autoritatii publice, institutiile publice autonome, precum si institutiile din subordinea acestora, indifferent de modul de fiantare a acestora".
1.2.Clasificarea institutiilor publice
Institutiile publice se grupeaza in functie de nivelul la care se manifesta, in:
-institutii publice la nivel central-Parlamentul, Presedintia, Guvernul, ministerele, alte organe de
specialitate ale administratiei publice central. 
-institutii publice la nivel local- consiliile judetene, consiliile locale, primariile, alte institutii publice de interes local
Un alt criteriu de clasificare a institutiilor publice este domeniul in care isi manifesta autoritatea:
-institutii publice care actioneaza in domeniul legislativ: Parlamentul (Camera Deputatilor si Senatul), consiliile judetene, consiliile locale;
-institutii publice care actioneaza in domeniul executiv: Guvernul, ministerele, Banca Nationala a Romaniei, prefecturile, primariile;
-institutii publice care actioneaza in domeniul judecatoresc: Curtea Suprema de Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii, instantele judecatoresti, tribunalele, parchetele.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizatii Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!