Obiectul Detrminat al Actului Juridic Civil

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3265
Mărime: 16.06KB (arhivat)
Publicat de: Georgel Pascu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

1. Notiune si reglementare

Potrivit art.962 C.civ.”obiectul conventiilor este acela la care partile sau numai una din parti se obliga”. Pornind de la aceasta prevedere legala în doctrina se arata ca prin obiect al actului juridic se întelege conduita partilor stabilita prin acel act juridic, respectiv actiunile sau inactiunile la care sunt îndreptatite ori de care sunt tinute partile.

O alta definitie prezinta obiectul dreptului civil ca relatii sociale patrimoniale si nepatrimoniale în care partile se gasesc pe pozitie de egalitate juridica.

Obiectul constituie o conditie de fond, esentiala si generala a actului juridic civil. Obiectul actului juridic civil, prestatiile partilor, se afla în strânsa legatura, dar nu se confunda, cu “drepturile subiective civile si obligatiile civile la care da nastere actul” si care formeaza continutul sau efectele actului juridic.

Dreptul se refera întotdeauna la relatii sociale, adica reglementeaza relatii între persoane (nu relatii între om si un lucru). Dar, fiindca relatiile sociale pot fi numai patrimoniale si nepatrimoniale si pentru ca astfel de reltii sociale sunt reglementate si de alte ramuri de drept, se impune delimitarea obiectului reglementarii juridice de celelalte raporturi reglementate de alte ramuri de drept. Aceasta se poate face cu ajutorul criteriului de baza care este specificul obiectului reglementarii juridice, adica luând în considerare pozitia de egalitate juridica a participantilor la aceste raporturi juridice.

2. Clasificarea obiectului dreptului civil

Clasificarea relatiilor sociale reglementate de normele dreptului civil poate fi facuta, dupa continutul acestor relatii, în relatii patrimoniale si relatii nepatrimoniale (cu conditia, desigur, ca partile acestor raporturi juridice sa se afle pe pozitie de egalitate juridica). Însa, întrucât toate relatiile sociale nu pot fi decât patrimoniale si nepatrimoniale (neexistând alt tip de relatii sociale), este necesara o detaliere si o caracterizare a fiecareia dintre aceste doua categorii mari de relatii sociale reglementate de dreptul civil.

A) Patrimoniale sunt acele relatii sociale, obiect de reglementare al dreptului civil, care au continut economic, o valoare economica exprimabila în bani. Ele apar în legatura (directa sau indirecta) cu unele lucruri, indiferent ca acestea sunt create de om ori sunt produse ale naturii. Astfel, de exemplu, raportul care are în continut dreptul de proprietate nascut dintr-un contract de vânzare-cumparare a unei case de locuit sau a unui hectar de teren agricol, dintr-o fapta ilicita cauzatoare de prejudiciu material s.a.

Dupa cum rezulta si din exemplele de mai sus, relatiile patrimoniale sunt de doua feluri: relatii reale si relatii obligationale.

a)Relatii sociale nascute în legatura cu drepturile reale. Aceste relatii sociale au în continutul lor dreptul de proprietate, dreptul de folosinta, dreptul de servitute, dreptul de uz, de uzufruct, de abitatie, de servitute, de superficie etc.

În foarte strânsa legatura cu relatiile de poprietate se gasesc relatiile de succesiune. Pe calea mostenirii (legale ori testamentare), mostenitorul dobândeste, în cadrul unor relatii patrimoniale reglementate de normele dreptului civil, de regula, dreptul de proprietate asupra unui bun, unei fractiuni de patrimoniu întreg.

b)Relatii sociale obligationale sau de obligatii, care se nasc în legatura cu drepturile de creanta. Relatiile obligationale sunt acele relatii patrimoniale, obiect de reglementare al dreptului civil, în cadul carora o parte, numita creditor, are dreptul sa pretinda de la celalta parte, numita debitor, o anumita prestatie, pe care aceasta este îndatorat a o îndeplini.

Relatiile obligationale pot izvorî din contracte care privesc transmiterea de drepturi reale, executarea de lucrari, prestarea de servicii sau din acte juridice civile multilaterale, din delicte civile (adica fapte ilicite cauzatoare de prejudicii), din gestiunea de afaceri, din îmbogatirea fara just temei (sau justa cauza) s.a.

Preview document

Obiectul Detrminat al Actului Juridic Civil - Pagina 1
Obiectul Detrminat al Actului Juridic Civil - Pagina 2
Obiectul Detrminat al Actului Juridic Civil - Pagina 3
Obiectul Detrminat al Actului Juridic Civil - Pagina 4
Obiectul Detrminat al Actului Juridic Civil - Pagina 5
Obiectul Detrminat al Actului Juridic Civil - Pagina 6
Obiectul Detrminat al Actului Juridic Civil - Pagina 7
Obiectul Detrminat al Actului Juridic Civil - Pagina 8
Obiectul Detrminat al Actului Juridic Civil - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Obiectul Detrminat al Actului Juridic Civil.doc

Alții au mai descărcat și

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Uniunea Europeană - Olanda

Istoric Uniunea Europeana - Pe 16 aprilie 1948 este semnata conventia instituind Organizatia Europeana de Cooperare Economica. Saisprezece state...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Te-ar putea interesa și

Consimțământul părților la încheierea actului juridic civil

1. CONSIMŢĂMÂNTUL- CARACTRISTICI GENERALE Consimţământul este o condiţie de fond, esenţială, de validitate a actului juridic civil. Prin...

Drept Civil și Comercial

CAP 1. CONCEPTE FUNDAMENTALE ALE TEORIEI DREPTULUI Definitia dreptului Dreptul constituie un sistem de norme de conduita elaborate sau...

Ai nevoie de altceva?